Financiering nodig? Dit canvas maakt je 'investor ready'

De perfecte investeerder vind je niet zomaar. Dit nieuwe canvas van StartupDelta helpt je op weg. 

StartupDelta wil van Nederland een startup-natie maken, en daar hoort slim kapitaal bij. Het net gelanceerde StartupFundingCanvas moet ondernemers helpen om hun kapitaalwensen zo in kaart te brengen dat ze een snelle match vinden met een geldschieter.

Het door fresh startup-prince Constantijn geleide platform ging daarvoor te rade bij ondernemers, investeerders en andere financieringsexperts. Constantijn: "Het StartupFundingCanvas is een tool die startups helpt om hun financieringsbehoefte en -strategie vroegtijdig te analyseren. Zodat ze niet veel tijd, en geld, verspillen met het praten met investeerders die niet kunnen bieden waar ze naar op zoek zijn."

De tweede ronde

Bij het (online) invullen van het canvas krijg je als ondernemer een reeks vragen op je afgevuurd. Wat zijn de sterke en zwakke kanten van je bedrijf? Wat zijn je belangrijkste getallen waar je op stuurt? En, even terug naar de kern: hoeveel geld denk je nodig te hebben? En na hoeveel tijd is dat geld op en is er een volgende ronde nodig? 

Over de toekomst gesproken: wil je je bedrijf uiteindelijk verkopen, of juist zo lang mogelijk ceo blijven? In dat laatste geval doe je er bijvoorbeeld goed aan om niet meteen veel aandelen van de hand te doen en te kiezen voor een lening. In plaats van een investeerder die soms nét even te veel invloed opeist: 

Het canvas is nog een beta-versie, waar de komende maanden nog aan geschaafd wordt op basis van feedback uit de markt. De definitieve versie wordt gepresenteerd tijdens Amsterdam Capital Week (25-29 september). 

Lees ook:
5 begrippen die je moet kennen als je een venture capital-deal sluit
Zo beoordelen investeerders jouw startup (21 criteria)
10 do's en don'ts voor angel-investeerders
7 tips om investeerders voor je wilde plannen te winnen

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl