Founder Rewind: kijk hoe 40 ondernemers waren voordat ze groot werden

Een nieuwe website bundelt interviews met bekende ondernemers voordat ze wereldfaam bereikten. De video’s laten zien hoe grote dingen klein beginnen, en hoe de drive en het vaak vroege inzicht van ondernemers het verschil kunnen maken. 

Founder Rewind werd vorige week gelanceerd als zijproject van drie mensen, onder wie Jordan Gonen. Het idee is om mensen te laten zien hoe rauw en naiëf veel – nu – succesvolle mensen waren toen ze net begonnen, legt hij uit op Medium: “Ik vind dat we mensen nu zo aanbidden omdat ze beroemd zijn, dat we vergeten om ze op hun meest natuurlijke manier te zien.”

Gonen verzamelde een (nog immer uitdijende) lijst met veertig ondernemers in hun jonge jaren. We lichten er vier uit:

1. Jeff Bezos (1997)

“Hallo, wie ben jij en wat is jouw claim to fame?”, vraagt een interviewer in 1997 aan een dan nog onbekende ‘web pioneer’. "Ik ben Jeff Bezos, oprichter van Amazon."

Weinigen hadden op dat moment kunnen vermoeden dat deze gul lachende ondernemer, die zijn quantitative hedgefonds in New York vier jaar daarvoor had verlaten om zijn geluk te beproeven op het internet, anno nu ‘s werelds rijkste mens zou zijn. De slimme, cijfergedreven manier waarop Bezos zijn overstap van de hedgefonds-wereld naar ‘online’ verklaart, zegt veel over strategie van wat zou uitgroeien tot een miljardenbedrijf. 

2. Steve Jobs (1994)

Het leven is veel meer dan braaf binnen de lijntjes blijven, zegt Steve Jobs in deze filosofische toespraak. “Maar alles wat je ‘leven’ noemt, is ooit bedacht door mensen die niet slimmer zijn dan jij. En jij kunt het veranderen, en dingen bouwen die andere mensen gebruiken.” (De video is afkomstig uit een de documentaire Steve Jobs: Visionary Entrepreneur uit 1994)

3. Mark Zuckerberg (2005)

Een studentenhuis, c.q. kantoor met een bierfust dat de hele dag afgetapt wordt. Het is niet het beeld dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg nu zou willen uitdragen, maar het was de realiteit toen in 2005 dit interview werd opgenomen. “Moet ik mijn biertje neerzetten?”, vraagt de oprichter van het dan nog ‘TheFacebook.com’ genoemde bedrijf.

4. Elon Musk (1999)

In 1999 heeft een 28-jarige Elon Musk net zijn bedrijf Zip2, een softwarebedrijf voor online publishing, voor 300 miljoen dollar verkocht aan Compaq. Musk trakteert zichzelf op een McLaren F1, en een filmploeg van CNN is erbij op het moment dat de 1 miljoen dollar kostende supercar wordt afgeleverd. Musk zou de (onverzekerde) bolide later total loss rijden, in gezelschap van vriend en zakenpartner Peter Thiel. 

Bekijk alle videos op Founderrewind.com

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!