Founder Rewind: kijk hoe 40 ondernemers waren voordat ze groot werden

De website Founder Rewind bundelt interviews met bekende ondernemers voordat ze wereldfaam bereikten. De video’s laten zien hoe grote dingen klein beginnen, en hoe de drive en het vaak vroege inzicht van ondernemers het verschil kunnen maken. 

Founder Rewind is een zijproject van drie mensen, onder wie Jordan Gonen. Het idee is om mensen te laten zien hoe rauw en naiëf veel – nu – succesvolle mensen waren toen ze net begonnen, legt hij uit op Medium: “Ik vind dat we mensen nu zo aanbidden omdat ze beroemd zijn, dat we vergeten om ze op hun meest natuurlijke manier te zien.”

Gonen verzamelde een (nog immer uitdijende) lijst met veertig ondernemers in hun jonge jaren. We lichten er vier uit:

1. Jeff Bezos (1997)

“Hallo, wie ben jij en wat is jouw claim to fame?”, vraagt een interviewer in 1997 aan een dan nog onbekende web pioneer. "Ik ben Jeff Bezos, oprichter van Amazon."

Weinigen hadden op dat moment kunnen vermoeden dat deze gul lachende ondernemer, die zijn quantitative hedgefonds in New York vier jaar daarvoor had verlaten om zijn geluk te beproeven op het internet, anno nu ‘s werelds rijkste mens zou zijn. De slimme, cijfergedreven manier waarop Bezos zijn overstap van de hedgefonds-wereld naar ‘online’ verklaart, zegt veel over strategie van wat zou uitgroeien tot een miljardenbedrijf. 

2. Steve Jobs (1994)

Veel mensen lopen dingen mis omdat ze simpelweg vergeten om andere mensen iets te vragen, zegt Apple-oprichter Steve Jobs in 1994. “Maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die mij niet wilde helpen als ik daarom vroeg.”

Zo belde Jobs als 12-jarige Bill Hewlett (Van Hewlett-Packard) op, omdat hij onderdelen nodig had voor een frequentiemeter. Jobs kreeg de onderdelen, en later een baantje bij Hewlett-Packard zelf. “De meeste mensen pakken nooit de telefoon op. Dat onderscheidt de mensen die dingen voor elkaar krijgen van de mensen die daar alleen maar over dromen. (De video is afkomstig uit een de documentaire Steve Jobs: Visionary Entrepreneur uit 1994)

3. Mark Zuckerberg (2005)

Een studentenhuis, c.q. kantoor met een bierfust dat de hele dag afgetapt wordt. Het is niet het beeld dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg nu zou willen uitdragen, maar het was de realiteit toen in 2005 dit interview werd opgenomen. “Moet ik mijn biertje neerzetten?”, vraagt de oprichter van het dan nog ‘TheFacebook.com’ genoemde bedrijf.

4. Elon Musk (1999)

In 1999 heeft een 28-jarige Elon Musk net zijn bedrijf Zip2, een softwarebedrijf voor online publishing, voor 300 miljoen dollar verkocht aan Compaq. Musk trakteert zichzelf op een McLaren F1, en een filmploeg van CNN is erbij op het moment dat de 1 miljoen dollar kostende supercar wordt afgeleverd. Musk zou de (onverzekerde) bolide later total loss rijden, in gezelschap van vriend en zakenpartner Peter Thiel. 

Bekijk alle videos op Founderrewind.com

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!