Founders Force laat startupondernemers klussen bij corporates

Albin Bronkhorst trok de stekker uit zijn startup Fastr, zocht een klus om zijn tijd 'inbetween startups' te vullen en merkte dat het nog niet meeviel om in contact te komen met corporates. Daarom komt hij met Founders Force: een netwerk van founders die zich aanbieden voor interimklussen. 'Ik ben een beetje overdonderd door de aandacht die we krijgen.'


 

Corporates staan te springen om meer ondernemerschap, consultants lopen er de deur plat met training en advies rond Lean, Agile, Growth Hacking en alle andere kunstjes waarmee startups scoren, maar wie kan ze beter helpen dan een échte startup founder? Precies. Het idee achter Founders Force klopt als een bus, maar het netwerk is uit nood geboren.

Stekker uit Fastr

De (relatieve) nood van Albin Bronkhorst. Hij trok eerder dit jaar de stekker uit Fastr, de startup waarmee hij het eenvoudiger maakte om bij webshops af te rekenen. Fastr bereikte in 2015 een finaleplek als Startup van het Jaar, er was funding, er kwam een pivot van B2B naar B2C, maar Bronkhorst en zijn mede-oprichters strandden halverwege. "Toen een paar developers opstapten zagen we het niet zitten geld op te halen met een half product. We hebben nog met strategische partners gepraat maar uiteindelijk in overleg met onze investeerders de boel stopgezet."

Interimklus als founder

Bronkhorst heeft nog een lijstje ideeën waar hij zeker een startup omheen gaat bouwen, maar op weg daarnaartoe - 'ik heb geleerd dat ik niet te snel moet willen gaan' - kan hij wel een interimklus gebruiken. "Dan ga je je netwerk langs, maar op een gegeven moment liep ik er tegenaan dat het lastig is om daarbuiten aandacht te krijgen. Een andere startupfounder, Colin Ellis, een vriend van me, zat met hetzelfde." Bronkhorst vroeg eens rond, en inderdaad: meer founders hadden moeite om vanuit hun eigen wereld de corporates te bereiken.

Hacker, hustler, hipster

Dat werd Founders Force: een netwerk van founders die wel in zijn voor een interimklus. Ondernemers die met name thuis zijn in tech, en met hun eigen startups ervaring hebben opgedaan in de bekende rollen van hacker, hustler en hipster. "Veel corporates zijn op zoek naar innovatie. Het grote verschil tussen ons en de consultants: wij leveren échte ondernemers. Mensen die weten hoe het is om een bedrijf te runnen en uit zijn op resultaat – niet op zo lang mogelijke trajecten." 

50 founders

Bronkhorst heeft al 50 founders ingeschreven bij Founders Force, waar ook TNW's Boris Veldhuijzen van Zanten en Bast Westland hun gezicht als ambassadeur aan lenen. "Het is invite only, en eigenlijk is het nog niet eens een bedrijf. We worden overdonderd door de aandacht die we krijgen." Niet alle 50 founders zitten overigens op de bank te wachten op een klus als interim product owner of innovatie lead. Maar je weet natuurlijk nooit welke kant de startup roller coaster kiest, en wie een tip heeft voor een klus kan een kickback tegemoetzien. 

Verdienmodel

Niet dat Bronkhorst veel wil verdienen aan Founders Force: "een verdienmodel hebben we niet echt." Hij vraagt een vergoeding aan de founders voor wie hij een klus vindt, voor corporates is de bemiddeling voorlopig gratis. "Het klinkt softer dan het bedoeld is, maar ik wil iets terug doen voor de community en we vinden het gewoon leuk om pakweg ING aan goede ondernemers te helpen. Ik krijg van verschillende kanten te horen dat we met iets gaafs bezig zijn dat groot kan worden. We zullen het wel zien."

Het aanbod is geregeld, nu wordt het tijd om aandacht te besteden aan de vraagkant. Via Google is Founders Force op dit moment bijvoorbeeld nog onvindbaar. "Is dat zo? Dan gaan we daar eens naar kijken. Maar ik heb al een lijstje liggen met aanvragen waar we zo'n goede kandidaten tegenover kunnen stellen, dat het op de kwaliteit niet af hoeft te ketsen."

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.