Future Food Fund sluist 12 miljoen aan durfkapitaal naar de polder

Koeien

Durfkapitaal in de polder: het Future Food Fund is een nieuw investeringsfonds voor de land- en tuinbouwsector met 12 miljoen euro op zak. 'Startup-ondernemers moeten uit de Randstad komen en hun kans grijpen in de agri-food-sector.'

Zuinige kassen, innovatieve vleesvervangers of Internet of Cows - de mogelijkheden om de landbouw te vernieuwen zijn eindeloos. Maar de Nederlandse landbouwsector is nog lang geen Silicon Polder; de toon wordt gezet door vooral coöperaties en familiebedrijven. En dat kan innovatie beperken, zegt investeerder Peter Arensman. 

Arensman investeerde eerder zelf in de fondsen van vc Peak Capital, raakte geïnspireerd door oprichter Heleen van Oord en besloot zelf ook fonds met durfkapitaal op te zetten. Het Future Food Fund haalde 6 miljoen euro aan toezeggingen op bij 25 particuliere investeerders. Het Ministerie van Economische Zaken verdubbelt elke geïnvesteerde euro. Het fonds, dat de komende tien zelf 2,5 miljoen kost om te runnen, investeert per ondernemer 150.000 tot 2 miljoen euro.

Arensman is medeoprichter van adviesbureau BAS en van social enterprise People Planet Profit, dat investeert in onder meer Moyee Coffee. Voor de dagelijkse leiding van het Future Food Fund, en vanwege zijn bancaire ervaring, haakte Arensman Rabo-bankier Jeroen Kimmels aan. Heleen van Oord helpt met de organisatie en marketing van het fonds. 

Specialisme

Net als andere durfinvesteerders bemoeit het Future Food Fund zich actief met de ondernemers in zijn (nog te creëren) portfolio. "We hebben 25 ondernemers die investeren, ieder met hun eigen specialiteit. Die vinden het leuk om niet alleen hun geld, maar ook kennis ter beschikking te stellen."

Technologie vindt langzaam maar zeker zijn weg naar de landbouw, maar die wereld is nog niet heel ondernemend, zegt Arensman. "In Silicon Valley is 'Agtech' al heel groot, daar gaat alles nu in de hoogste versnelling, maar in Nederland staat het nog in de kinderschoenen."

Ook komen volgens hem veel talentvolle studenten en innovaties terecht bij de grote spelers, zoals Campina. "Daar moet en stap tussenin, zodat er meer innovaties uitgevoerd worden. Een nieuw idee groeit soms minder snel in een corporate. Je moet een ecosysteem creëren, waarbij de goede startups uiteindelijk gekocht worden door grote spelers."

Kassen

Ondernemers staan te popelen, concludeert Arensman op basis van de gesprekken die hij tot nu toe voerde met startups. Daaronder zit een bedrijf dat het energieverbruik van kassen met 80 procent belooft terug kunnen dringen, een startup die plantaardig eiwit maakt uit ogenschijnlijk laagwaardige ingrediënten als eendenkroos en uienschillen en een 3d-sensor die realtime ‘ziet’ of koeien tochtig zijn.

Die laatste startup is kenmerkend voor de missie van het Future Food Fund. De drie oprichters zijn respectievelijk specialist in 3D-sensoren, het verzenden van data met gsm en een big data-specialist. Dat zijn mensen die je vaker in de Randstad aantreft. "Wij zorgen dat allerlei mensen die in Amsterdam wonen, ook gaan nadenken over agri-food."

Je hebt 'Hackers, Hustlers en Hipsters' nodig, zegt Arensman met een verwijzing naar Johan van Mil (Peak Capital). "In Wageningen heb je veel hackers, maar nog te weinig hipsters en hustlers."

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!