Heel normaal: uit je bedrijf gezet worden door je investeerder

Ga je als ondernemer in zee met een durfkapitalist, dan kan dat zomaar het einde van je carrière bij je eigen startup inluiden. Toch is dat niet altijd slecht voor het bedrijf, zo blijkt.

Het is een van de dillemma's waar je vroeg of laat mee te maken krijgt als startup-ondernemer: wel of niet in zee gaan met een investeerder? Venture capitalists (VC's) zorgen er in Silicon Valley voor dat bedrijven larger-than-life worden, maar als ondernemer geef je wel de controle uit handen.

Sterker nog: zo'n 20 tot 40 procent van alle startup-oprichters krijgt na een VC-kapitaalronde een andere functie. Het gebeurt zelfs geregeld dat je als ceo opeens - met een forse zak geld - aan de kant wordt gezet door een nieuwe ceo, die het bedrijf volgens de VC beter zou kunnen professionaliseren.

Onderzoek

De vraag is of zoiets in het voor- of nadeel van de startup is. Twee Amerikaanse professors, Michael Ewens en Matt Marx, besloten het uit te zoeken. In het zakelijk-wetenschappelijke tijdschrift Harvard Business Review leggen ze uit dat ze uit een databank informatie verzamelden over het aantal VC-kapitaalrondes en de werkgeschiedenis van startup-oprichters in de VS van 1995 tot 2008.

Zo konden ze zien of oprichters aan de kant waren gezet en in het bedrijf mochten blijven of niet. Ze keken hoe die startups het bleven doen tot de zomer van 2017, om te zien of het eventuele vertrek van een ceo goed of slecht was voor een startup.

Ceo vervangen

Een op de vijf oprichters werd na een VC-ronde vervangen

Ze ontdekten dat ongeveer een op de vijf oprichters na een VC-kapitaalronde werd vervangen. Niet altijd direct, juist ook als de rust in de tent was teruggekeerd en de startup ouder werd. Het gaf de VC's alle tijd om de positie van de oprichters te heroverwegen.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de prestaties van de startups: waren die beter voor bedrijven waarbij de oprichter aan boord was gebleven? Was er bijvoorbeeld vaker sprake van een beursgang?

Bedrijven met een afgezette oprichter presteerden slechter, merkten de onderzoekers. Maar, stellen zij: dat kan ook gewoon aan de matigheid van de bedrijven zelf liggen. Misschien zorgde de herziene rol van de oprichters er in dit geval zelfs wel voor dat de bedrijven niet verder in de penarie waren geraakt.

Succesvolle exit

Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar de onderzoekers besloten hiervoor eens te kijken naar vervangingen van ceo's bij startups die niet aan een VC gelieerd waren. Zodra het door minder overheidsregels (geen concurrentiebeding) gemakkelijker werd om een ceo te vervangen, werd dit vaker gedaan, merkten ze.

De onderzoekers concludeerden uit hun data dat een 14 procent hogere waarschijnlijkheid van het vervangen van een ceo samenhangt met een 25 procent hogere kans op een succesvolle exit. Voor de onderzochte bedrijven was het bovendien financieel beter dat een oprichter helemaal uit het bedrijf vertrok dan dat hij of zij nog een zijrol bleef vervullen.

De onderzoekers denken dat dit kwam doordat het voor onduidelijkheid kan zorgen als de oude baas nog rondloopt bij het bedrijf. Wie is nu écht de leider?, zouden medewerkers zich kunnen afvragen.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!