Het belangrijkste nieuws van Prinsjesdag 2017 voor startups en scaleups

Gouden koets, Prinsjesdag 2014

Wat doet het kabinet voor startups en scaleups? Erik de Heer en Richard van der Pluym (EY) zetten de belangrijkste veranderingen rondon Prinsjesdag op een rij, en geven tips.

Het mooiste nieuws voor het startup-ecosysteem in Nederland kwam dit jaar vlak vóór Prinsjesdag. Afgelopen week werd namelijk bekend dat StartupDelta en ook prins Constantijn nog 1,5 jaar langer blijven. Dit is goed nieuws en ook hard nodig om deze sector volwassen en nog succesvoller te maken.

Maar wat doet het kabinet voor startups (en scaleups) dit jaar? Zoals verwacht kwam er op Prinsjesdag met een zittend demissionair kabinet niet veel spannends naar buiten, dus ook niet voor startups en scaleups. Maar tussen de regels door lezen wij wel voortekenen van mooie kansen voor jonge innovatieve bedrijven. 

Zo draait de economie op volle toeren (er is geld), concludeert het kabinet zelf dat er in Nederland (te) weinig privaat geld naar innovatie gaat (er is begrip) en staan we voor grote transities die door innovatie geleid moeten worden (er is noodzaak). Kortom, ondernemers zouden ondernemers niet zijn als zij hier geen kansen in zagen. 


De belangrijkste ‘nieuwtjes’ voor startups en scaleups op een rij, met daarbij een paar tips:

    •    Al begin dit jaar aangekondigd, maar nu nogmaals bevestigd: het voornemen voor de oprichting van het fonds Invest-NL, inclusief 2,5 miljard euro aan investeringskapitaal. Mooi nieuws voor ondernemers die durfkapitaal zoeken, met name voor startups en scaleups. Hoe in aanmerking te komen voor deze fondsen volgt in 2018.

Tip: houd als snelgroeiend bedrijf deze investeringsregelingen goed in de gaten! Het kan het ophalen van financiering (privaat/publiek gecombineerd) aanzienlijk makkelijker maken.


    •    Er wordt een Digital Trust Centre (DTC) opgezet om de aandacht voor cybersecurity in het MKB te vergroten, gericht op de 97% van het bedrijfsleven die buiten de vitale sectoren valt. 

Tip: maak als MKB-ondernemer gebruik van dit nieuwe platform om jouw bedrijf te beschermen. En een extra tip voor startups en scaleups in de cybersecurity sector: pak deze kans! 

    •    De evaluatie van de 30%-regeling (gunstig voor het aantrekken van buitenlands talent) is positief. Wel wordt aan het nieuwe kabinet overgelaten wat met deze regeling te doen. Onze verwachting is dat de 30%-regeling (licht aangepast) in stand blijft. 


Tip: gebruik deze regeling bij het aantrekken van buitenlandse werknemers (maar wees op tijd met de aanvraag)! 


    •    Vanaf 2018 gaat een verzachting in bij uitoefening van aandelenopties door werknemers van startups. Er is minder belasting verschuldigd over aandelenopties tot een bedrag van 50.000 euro. Een goede eerste stap, al gaat dit naar onze smaak lang niet ver genoeg. 


Tip: overweeg goed of een optieregeling op dit moment de juiste keuze is voor beloning voor jouw personeel, er bestaan ook alternatieven!

Gemiste kans

Samenvattend: weinig nieuws en niet al te concreet. Een gemiste kans? Ja. Maar ook wel weer logisch met een formatie die bijna afgerond is. Het nieuwe kabinet moet de boel maar concreet maken en daar is volgens ons genoeg geld voor! 

Mocht het nieuwe kabinet toevallig meelezen, dan hebben wij twee zeer concrete zaken die het kabinet zo kan invoeren waarmee startups écht geholpen zijn: 

 •    Zorg voor meer privaat durfkapitaal via een fiscale regeling voor ‘business angels’. Nederlanders hebben voldoende vermogen. Zorg dat dit ‘smart money’ zijn weg vindt naar startups! Trek ze over de streep met een fiscaal voordeel en beloon ze als de investering winst oplevert.


 •    Maak optieregelingen minder duur. Werknemers die mee durven te investeren in hun startup moeten beloond worden en niet gestraft (met 52% belasting). De regeling vanaf 2018 is een stap in de goede richting, maar nog veel te beperkt! 
Zie voor concrete voorstellen ook de notitie van StartupDelta.

Met een prins aan het roer en een kabinet wat een duit in het zakje gaat doen belooft 2018 voor startups en scaleups een mooi jaar te worden.

Erik de Heer en Richard van der Pluym
 maken beiden onderdeel uit van het EYnovation team binnen EY Nederland

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!