Hier vind je in de Benelux vc-geld voor je tech-startup

Kapitaal

Peak Capital heeft zojuist een nieuwe versie gepubliceerd van zijn overzicht van venture capital-investeerders. Dit keer inclusief België en Luxemburg. 

Peak Capital deelde al in 2015 zijn eerste overzicht van investeerders waar je met je startup kunt aankloppen. De investeerder achter onder meer United Wardrobe, de eerdere startup van de week Happyprinting en Catawiki, wil met het overzicht een bijdrage leveren aan het transparanter maken van de wereld van venture capital, zegt Peak-medeoprichter Johan van Mil. “Er wordt veel over geschreven, maar het is een heel gesloten wereld. Meer transparantie is beter voor founders, maar ook voor de markt an sich.” 

Meer kennis en transparantie zorgt er volgens hem voor dat ondernemers minder tijd kwijt zijn aan het vinden van investeerders en het uitvogelen hoe de markt werkt. Zo kunnen zij meer tijd spenderen aan aan hun bedrijf. “Zelf doen we dat door zo duidelijk mogelijk te zijn over ons investeringsproces. Hoe lang duurt zoiets, bijvoorbeeld? Ook he houden we open office-uren. Alles om benaderbaar te zijn, zodat bedrijven makkelijker financiering kunnen ophalen.” 

Selectiever

In de geüpdatete versie van de market map zien we een onderscheid tussen geldschieters die zich richten op seed, early stage en later stage. Een handige verdeling in een bandbreedte die loopt van bedragen van grofweg een ton tot een paar miljoen euro per investering. 

Het overzicht is dit keer iets minder vol, door het weglaten van accelerators, corporate-investeerders en alternatieve financieringsbronnen zoals crowdsourcing. Maar ook door het weglaten van fondsen die al een tijdje geen nieuwe investeringen meer doen. Of fondsen die een nieuwe fonds aan het ophalen zijn, maar in de tussentijd geen nieuwe investeringen doen. 

België

Wat ook opvalt, is de toevoeging van België en Luxemburg. Directe aanleiding is dat Peak Capital onlangs geld stak in StoryChief, een startup uit Gent die afgelopen oktober een investering van 100.000 euro won in een startup-wedstrijd (Fundathon) van Peak, dat een paar maanden later nog eens een miljoen euro investeerde in de Vlaamse content-disruptors. Daarvoor stak Peak al geld in de eveneens Belgische startup Radionomy. “We kennen deze markt inmiddels goed”, zegt Van Mil, “en we kijken daar naar meer deals”.

Mis je nog namen? Peak laat je die droppen in dit formulier.

(klik voor groter)
Peak Capital Market Map Benelux 2020

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl