Hoe prins Constantijn een Zweedse prins overhaalde om naar The Next Web te komen

Prins Constantijn

Hoe prins Constantijn een Zweedse prins overhaalde om naar The Next Web te komen

Startup-boegbeeld prins Constantijn overtuigde de Zweedse ondernemende prins Daniel om naar Nederland en The Next Web te komen, vertelt hij tegen Sprout. ‘We moeten ons als Nederland veel beter verbinden met wat ze in Scandinavië doen.’

Deze week opende Epicenter, een Zweedse hub voor groeibedrijven en creatieven, een locatie in Amsterdam. Tegelijk met die opening werd een heuse ‘Summit’ belegd met onder anderen minister Mona Keijser. De Summit ging over de samenwerking tussen de startup-ecosystemen van Zweden en Nederland. Uitgangspunt: beide landen hebben een krachtig startup-ecosysteem (volgens laatste Genome-rapport allebei in de top 5), maar een relatief kleine thuismarkt. Om echt mondiaal leidende landen te worden, is samenwerking op vele fronten nodig.

Bij de opening van Epicenter was ook StartupDelta-boegbeeld Constantijn van de partij. Toen hij hoorde over de komst van Epicenter belde hij direct zijn collega-prins Daniel, vertelt hij aan Sprout. Daniel is in Zweden een bekende promoter van ondernemerschap, waarbij hij onder meer optrekt met Spotify-oprichter Daniel Ek. 

Opbellen

Prins Daniel runde als ondernemer sportscholen, voordat hij trouwde met de Zweedse kroonprinses Victoria. Als startup-ambassadeur gaat hij scholen af met ondernemers zoals Ek en de oprichters van Skype. Toen Constantijn hoorde van de Zweedse delegatie die naar Amsterdam kwam, belde hij Daniel op. “Ik zei, waarom ben jij er eigenlijk niet bij?” De Zweedse prins zei dat hij dat eigenlijk niet van plan was, en zich wilde beperken tot één buitenlandse reis per jaar, ditmaal de laatste editie van techfestijn Slush. Constantijn: “Ik zei waarom kom je niet hier naartoe, dan kun je ook naar naar The Next Web komen, dat is minstens zo’n goeie conferentie als Slush.” 

Samenwerken

Samenwerken met een land als Zweden heeft alleen maar voordelen, wat Constantijn betreft: “Hoe beter je verbonden bent, hoe relevanter je bent. Zweden loopt binnen Europa behoorlijk voorop. In ieder geval wat betreft venture capital en unicorns. Wij hebben twee keer zoveel startups als de Zweden, zij hebben twee keer zoveel kapitaal en unicorns, dus wij kunnen van hen leren wat betreft schalen. Zij kunnen weer leren van de breedte van ons programma, zij hebben bijvoorbeeld geen StartupDelta. We kijken ernaar of dat ook interessant is voor hun.”

Naschrift: Sprout had op The Next Web ook een interviewafspraak met Daniel, maar de Zweedse prins besloot zelf op het laatste moment alle interviews af te zeggen. Hij wilde zich volledig concentreren op de sessies. 

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!