Met deze stappen pas je design thinking toe

Design thinking is het helemaal, als we menig Silicon Valley-onderneming mogen geloven. Dertig procent van hen zou denken als een designer. Maar hoe doe je dat precies? Wij geven je een stappenplan.

Design thinking neemt een vlucht in managementland, maar wat houdt het nu precies in? Afgelopen week doken we met Sprout in deze innovatietechniek. We spraken met Silicon Valley-professor Michael Shanks, die een pleitbezorger is van design thinking. Het verhaal kun je hier teruglezen. Hieronder geven we je nog eens de basics van design thinking, in een overzichtelijk stappenplan.

1. Empathy

Wie als een designer denkt, gaat niet uit van zijn of haar eigen expertise, maar denkt vanuit het gevoel: hoe voelt de gebruiker zich over het product? Houd bijvoorbeeld diepte-interviews met gebruikers, of met werknemers. Door zo'n kwalitatieve benadering leer je meer over je product.

Klein voorbeeldje: een -fictief - bedrijf haalt weinig omzet uit zijn webshop. Het besluit met een diverse groep aan gebruikers het gesprek aan te gaan.

2. Define

Je hebt de diepte-interviews erop zitten, dus je bent er nu klaar voor om vast te stellen wat het probleem is. In het voorbeeld blijkt dat gebruikers de website ingewikkeld blijken te vinden.

3. Ideate

Vervolgens ga je op zoek naar oplossingen voor het probleem. In het voorbeeld kom je dus nu met ideeën om de website eenvoudiger te maken voor gebruikers. Probeer met vijf oplossingen te komen. Bijvoorbeeld: een uitleg-menu'tje, een simpelere lay-out, minder verborgen opties op de home-page en ga zo maar door.

Bespreek de oplossingen met het team, en bekijk op gedetailleerd niveau welke ideeën de moeite waard zijn om te implementeren. Doe het in groepsverband, met de ceo en developer als gelijke broeders naast elkaar. Teken je plannen uit, zodat je ze goed kunt visualiseren.

4. Prototyping

Wanneer jullie tot aardige ideeën zijn gekomen, kun je een prototype ontwikkelen van een oplossing. Pas in het geval van de website dus de versimpelingen toe, waarover het team het eens is. Bijvoorbeeld: een eenvoudigere, meer overzichtelijke lay-out.

5. Test

Een product is nooit klaar, stellen bedrijven die design thinking toepassen. Blijf daarom altijd testen. De onderneming die een probleem had met zijn webshop gebruikt bijvoorbeeld A/B-testen om te toetsen welke versimpelingen van de website zorgen voor meer conversie, en welke niet. 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Terugkijken: Neelie Kroes, Constantijn en Eline Leijten over seksisme in de startup-wereld

De discussie over seksistische investeerders kreeg donderdagavond een vervolg bij het tv-programma M. Kijk terug hoe Neelie Kroes, startup-prins Constantijn en Eline Leijten hun tanden zetten in een ‘eeuwenoud probleem in een nieuwe economie'.

Deze week werd bekend dat er online een ‘zwarte lijst’ circuleert met seksistische opmerkingen van Nederlandse investeerders. Vrouwelijke ondernemers krijgen tijdens investeringsgesprekken “grapjes” te horen over multitasken en het krijgen van kinderen krijgen te maken met opmerkingen zoals: “We moeten natuurlijk wel gebruik blijven maken van jouw mooie gezichtje, al is dat natuurlijk ook niet eeuwig”.

Mannen stellen vrouwen vaak andere vragen dan mannen, merkt Constantijn (StartupDelta) op bij M. “Aan een vrouw vragen ze ‘Wat heb je eigenlijk gedaan, en waarom sta je hier?'. Aan een man vragen ze ‘Wat ga je doen?’.” Constantijn wil meer bewustzijn bij investeerders, die zich volgens hem wel realiseren dat diverse teams beter presteren. 

Nieuwe regels

Een aantal investeerders heeft zich inmiddels aangesloten bij een nieuwe projectgroep, waarmee Nederlandse investeerders samen – onder leiding van StartupDelta - een aantal vrijwillige gedragsregels willen vastleggen, om de diversiteit in de branche te bevorderen.

“Bij ons fonds geloven we dat diversiteit bedrijven succesvoller maakt, maar we kunnen het ons als jonge organisatie nog niet veroorloven om te eisen dat een founding team bestaat uit mensen met verschillende achtergronden", zei investeerder Eric Veeneman (Dutch Founders Fund) donderdag tegen Sprout. “Het moet in dat opzicht toch allereerst een goede deal zijn binnen een bedrijf met veel potentie. Wel kunnen we een rol spelen om in de groeifase onze participaties te stimuleren om diversiteit te omarmen.”

Lees ook: Nederlandse investeerders schrikken van ‘misselijkmakend’ seksisme tegen vrouwelijke ondernemers

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

7 tips van TEDx-spreker Sebastian Mennes voor persoonlijke groei, geluk en balans

Sebastian Mennes

Ditch the rat race | Sebastian Mennes | TEDxRotterdam

Een burn-out is een indicator dat je meer dingen doet die je energie kosten, dan dat je energie haalt uit je werk, weet Sprout-expert Sebastian Mennes uit eigen ervaring. Hij deelde zijn belangrijkste lessen onlangs op het podium van TEDx (zie video boven). ‘Reserveer bij voorbaat tijd voor dingen die mis gaan.’

Tien jaar geleden behoorde ik tot de 25 onder de 25 met een goedlopend webbureau, dat grote klanten bediende en hard groeide. En toen ging het mis: ik had te veel pannen op het vuur, de boel kookte over en ik kwam met een burn-out thuis te zitten. Het kostte mij maanden om zijn leven weer op de rit te krijgen en jaren om mezelf en mijn bedrijven opnieuw uit te vinden. Uiteindelijk wist ik mijn webbureau weer succesvol te maken en te verkopen. Tegenwoordig heb ik mij binnen mijn softwarebedrijf zo misbaar mogelijk gemaakt, investeer ik in veelbelovende startups en geef ik lezingen en trainingen voor een betere balans tussen werk en privé.

Het eerste dat ik ben gaan doen toen ik de boel weer enigszins op de rit had, was mijn ideale werkweek in kaart brengen. Ik maakte een spreadsheet met activiteiten – die ik ‘tijdsoorten’ noem - en daarnaast de uren die ik daaraan wilde spenderen. Dat was een vrij confronterende exercitie, want het totaal kwam boven de honderd uur uit...Niet zo gek dus dat ik opgebrand thuis kwam te zitten!. Het dwong me om prioriteiten te stellen, werkzaamheden te elimineren en te delegeren, maar óók om mezelf scherp te blijven houden: je hebt niets aan zo'n lijst als je vervolgens niet strikt bijhoudt hoeveel tijd je daadwerkelijk aan welke activiteiten besteedt.

Hack

Een nuttige hack in dat kader om bij voorbaat tijd te reserveren voor zaken die misgaan. Als ondernemer gaan er altijd wel dingen fout: een klant die te laat betaalt of een leverancier die een slecht product of dienst levert. Je kunt je daardoor uit het veld laten slaan, maar ik besloot het om te draaien: die dingen gebeuren toch wel, dus het is de kunst om je daar niet door te laten leiden en er zo min mogelijk energie aan te besteden.

Een van de tijdsoorten in mijn spreadsheet noem ik daarom gezeik. Iedere keer als the shits hit the fan gaat mijn teller lopen. Door ernaar te streven om niet meer dan twee uur per week met gezeik bezig te zijn, is mijn mindset veranderd. Ik kan beter accepteren dat er nu eenmaal altijd dingen misgaan en ik heb gemerkt dat sinds ik dat ben gaan bijhouden de tijd die ik aan 'brandjes blussen' spendeer steeds minder wordt.

7 tips voor persoonlijke groei, geluk en balans:

1. Voorkom dat je met oogkleppen op alleen maar met de waan van de dag bezig bent

Juist als ondernemer kun je je leven zo inrichten dat je aan de rat-race ontsnapt

2. Gun jezelf regelmatig ruimte voor reflectie

En stel jezelf vanuit helikopterview kritische vragen (over je onderneming, maar vooral ook over jezelf als ondernemer), zoals:
- wat drijft jou? wat is je purpose? (dat gaat dus verder dan alleen winst of omzet maken)
- Krijg je energie van wat je doet? of kost je werk vooral energie?- op welke manier(en) zorg jij voor persoonlijke groei?
- waar wil je over X jaar staan? (met je onderneming, maar ook als mens / ondernemer) Hoe ga je daar komen? en waar sta je nu?

3. Breng je energielekken in kaart door:

(a) jouw ideale week vorm te geven (spreadsheet met in kolom A activiteiten ('tijdsoorten') en kolom B het aantal uur dat je daar idealiter aan zou willen spenderen
(b) gedisciplineerd bij te gaan houden waar je tijd aan spendeert (met een app)
(c) op vaste momenten te analyseren in hoeverre (a) matcht met (b) en of je energievreters kunt ontdekken. Zo ja? elimineren / delegeren!

4. Reserveer tijd voor dingen die mis gaan

Meten = weten (en vaak resulteert alleen het bijhouden al in minder gezeik)

5. Oefen dankbaarheid

Als je regelmatig jouw zegeningen telt en je dankbaarheid uit (bijvoorbeeld door iedere dag 3 tot 5 dingen op te schrijven) heeft dat een positief effect op je mindset.

6. Je bent meer dan je bedrijf

Zorg dat je als ondernemer jouw eigenwaarde, zelfbeeld en identiteit niet aan je onderneming ontleent. Jij bent meer dan je bedrijf!

7. Werk áán je bedrijf

Als ondernemer moet je niet ín je bedrijf werken (die werkzaamheden zo veel mogelijk delegeren!) maar áán je bedrijf werken

Lees ook: 10 tips van ‘de Nederlandse Tim Ferriss’ om als ondernemer je balans te bewaken

Sebastian Mennes is ondernemer, spreker en schrijver. Hij verkocht zijn bedrijf en investeert nu in veelbelovende startups. Daarnaast is Sebastian ervaringsdeskundige als het om mentale uitdagingen gaat, aangezien hij als twintiger met een burn-out thuis kwam te zitten en als dertiger in een depressie belandde. Als geen ander is hij zich bewust van de risico’s van onze door technologie gedreven prestatiemaatschappij. Met CutTheCrap.me brengt hij een no-nonsense tegengeluid.

Deze studenten mogen 1 miljoen euro investeren in startups

Vier Amsterdamse studenten die 1 miljoen euro mogen investeren in startups van mede-studenten. Het klinkt als een droom, maar voor de jongeren achter ASIF Ventures is het de waarheid. Het fonds doet vandaag een investering in slow fashion-website Project CeCe.

Een investeringsfonds voor en door studenten, dat is het Amsterdamse ASIF Ventures. Het aan de Vrije Universiteit (VU) en Universiteit van Amsterdam (UvA) gelieerde fonds doet seed capital-deelnemingen in startups van studenten of net-afgestudeerden. In totaal telt het fonds een omvang van 1 miljoen euro, dat voor de ene helft wordt gefinancierd door de Uva en de VU en voor de andere helft door een groep angel-investeerders.

Met een deelneming in website voor duurzame kleding Project CeCe doet ASIF Ventures nu zijn tweede investering: een converteerbare lening van 25.000 euro. Na 3 jaar kan het omgezet worden in een belang van maximaal 5 procent, vertelt directeur Saskia Verstege, die zelf net haar bachelor erop heeft zitten. Ze runt het fonds samen met Dominik Walters, Bas Rieter en Madeline Lawrence.

Seed capital

“Veel talentvolle studentondernemers hebben moeite om de stap te zetten naar een grote vc (venture capitalist, red.)”, zegt Verstege. “Ze hebben eerst overbruggingskrediet nodig in de vorm van seed capital. Er is echter een tekort aan mogelijkheden hiertoe. Door deze kleine bedragen te investeren, kunnen we studenten helpen hun eerste stappen te zetten. Ook brengen we ze in contact met ons netwerk, door middel van bijvoorbeeld evenementen.”

Op een van deze evenementen stuitten de studentinvesteerders van ASIF Ventures een jaar geleden op de ondernemers achter Project CeCe, die alle drie net afgestudeerd zijn. “We zagen hoe goed ze zijn”, zegt Verstege. “Duurzame kleding, daar is echt vraag naar. Steeds meer mensen zijn er naar op zoek, maar online kunnen ze het moeilijk vinden. Je komt dan al snel terecht op een klein webshopje.”


Marcella Wijngaarden (25), Noor Veenhoven (26) en Melissa Wijngaarden (24) van Project CeCe.

Project CeCe

Grote ketens veranderen
Hadden we al The Next Closet en United Wardrobe voor de online doorverkoop van tweedehands kleding, de dames van Project CeCe laten zien dat je online ook eenvoudig aan níeuwe duurzame kleding kunt komen. Veenhoven: “Wij willen het zo makkelijk maken om duurzame kleding te kopen dat je geen reden meer hebt om fast fashion aan te schaffen. Die kleding is namelijk niet duurzaam en buit mensen in ontwikkelingslanden uit, die lange dagen werken voor een laag salaris. Als een bepaald percentage mensen laat zien dat het dit belangrijk vindt, zullen de grote ketens veranderen.” Project CeCe draait nog geen winst, maar investeert voorlopig in groei. Volgende week vindt volgens Veenhoven de zogeheten soft launch plaats van de Britse tak van de website, in juni volgt de grote perslancering.

Project CeCe speelt slim in op deze markt door de Zalando van de duurzame kleding te willen worden. Meer dan vijfhonderd merken bieden twintigduizend slow fashion-producten aan op de website van de net-afgestudeerden. Ze opereren in zowel Nederland als Duitsland en zullen de mini-investering gebruiken om de digitale deuren te openen in het Verenigd Koninkrijk. Of ze bij ASIF niet bang zijn voor internationale concurrentie? “Concurrenten kunnen duurzame kleding aan het assortiment toevoegen, en dat is goed, maar Project CeCe is van het begin tot het einde duurzaam.”

Met mede-studenten of net-afgestudeerden om de tafel gaan voor durfkapitaal is lekker laagdrempelig, vindt Noor Veenhoven (26), een van de oprichters van Project CeCe. “Het begingesprek is veel gemakkelijker. Je klopt veel sneller aan bij medestudenten.” Veenhoven meent door deze mini-investering wat ademruimte te krijgen om op zoek te gaan naar een vervolginvestering van zo’n 400.000 euro.

Vervolginvestering

ASIF Ventures, dat nu zo'n 2 jaar actief is, deed in oktober afgelopen jaar zijn eerste investering. Dit betrof een investering van tevens 25.000 euro in Dyme, een bedrijf dat een app levert waarmee particulieren al hun abonnementen centraal kunnen bedienen. Zowel de investering van Dyme als die van Project CeCe kan nog verhoogd worden met 75.000 euro, vertelt Verstege. De startups kunnen zo’n vervolginvestering op zijn vroegst in de zomer verwachten. Dan completeren de investeerders het private deel van het fonds, waardoor er monetaire ruimte vrijkomt. “Of we een vervolginvestering willen? Ja, natúúrlijk”, lacht Veenhoven.

Ook al is de helft van het geld uit het studentenfonds afkomstig van publieke gelden, er zijn geen specifieke maatschappelijke doelen gekoppeld aan de startups waarin wordt geïnvesteerd, vertelt Verstege. Minimaal de helft van het founders team moet bestaan uit studenten of net-afgestudeerden, maar de bedrijven hoeven bijvoorbeeld niet een quotum aan regionaal personeel aan te nemen, om zo de lokale werkgelegenheid te bevorderen. Ook hoeven de studentinvesteerders niet per se in impact-bedrijven te investeren, zoals bij Project CeCe het geval is. “Ons doel is om studenten te helpen hun kennis toe te passen bij een praktisch bedrijf.”

Lees ook: Amsterdams startupdorp wil opboksen tegen Eindhoven en Delft

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.

11 manieren om werkkapitaal te financieren

Overleg

Geld zoeken om je dagelijkse bedrijfsvoering soepel te laten verlopen. 1 op de 5 ondernemers loopt er tegenaan (19% zegt CBS Financieringsmonitor). Naast geld voor uitbreiding, overbrugging, herfinanciering en innovatie. Maar hoe los je je werkkapitaalbehoefte op? Sprout-expert Bert Wams doet suggesties.

Wat is werkkapitaal eigenlijk?

Werkkapitaal is het geld dat je nodig hebt om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen en om dagelijks mee te werken. Zoals leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhanden werk voorfinancieren en voorraden aanvullen. In economische termen: werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa (zoals voorraden, debiteuren en liquide middelen) en de vlottende passiva (zoals crediteuren en andere kortlopende schulden). Vlottende activa zijn bezittingen die korter dan een jaar in je bedrijf zitten.

Wat is werkkapitaal niet?

Investeren in bedrijfsmiddelen zoals inventaris, auto's, computers of machines is géén werkkapitaal. Dat geldt ook voor financiering voor productontwikkeling of innovatie.

Financiering uit eigen bedrijf

Maar hoe kom je dan aan voldoende werkkapitaal? Je hoeft niet meteen te kijken naar externe financiering. Zoek eerst naar financiële ruimte binnen je eigen bedrijf. Denk aan het alert omgaan met je voorraad, actief debiteurenbeheer en actief crediteurenbeheer. Verder kun je fiscale regelingen toepassen en kosten besparen via bootstrapping. Ook dichtbij huis, maar extern is familie en vrienden als investeerders vragen.

Externe financiering

Verschillende financieringsvormen zijn geschikt om werkkapitaal te financieren. Vergeet daarbij de gouden balans regel niet. Financier kort met kort en lang met lang. De juiste financieringsvorm moet passen bij de soort investering. En de looptijd van de financiering moet aansluiten bij de, relatief korte periode, dat je de investering gebruikt en je het werkkapitaal nodig hebt. Dit in tegenstelling tot een lange termijn investering in bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen zoals machines en ander inventaris en vastgoed. Die gebruik je veel langer en financier je met een langere looptijd.

Bank

Een bekende vorm voor werkkapitaal is een rekening-courantkrediet van een bank. Je mag tot een bepaald bedrag 'rood staan'. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je gebruikt. Dat bedrag varieert afhankelijk van je behoefte. Banken zijn met meer dan 130 miljard aan financiering in Nederland nog de meest gebruikte financieringsvorm.

Factoring

Bij factoring en debiteurenfinanciering levert een bank of factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag grotendeels voor. Bij enkele factoringbedrijven kun je facturen vanaf 1.000 euro bevoorschot krijgen. Het gaat om 'business to business'-transacties, dus niet om facturen aan consumenten. In Nederland is al voor meer dan 3 miljard gefinancierd via factoring en groeit het aantal aanbieders. Na bankfinanciering en leasing staat factoring op nummer 3 in omvang.

Leverancierskrediet

Met leveranciers kun je betalingsvoorwaarden afspreken. Denk aan een langere betalingstermijn dan gebruikelijk. Of juist een korting als je een factuur snel betaalt.

Pinvoorschot

Dit is een optie voor ondernemers met een pinautomaat zoals in de detailhandel, horeca en op festivals. Je krijgt een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks gaat er een percentage van de omzet als aflossing naar de financier. Dit kan met bedragen vanaf 2.000 euro tot 50.000 euro.

Online krediet via fintech-financiers

Fintech staat voor financiële technologie. Deze fintech-financiers gebruiken online technologie om het financieringsproces te organiseren. Zij bieden tijdelijke financiering van werkkapitaal aan. Dit kan met bedragen vanaf ongeveer 2000 euro tot 1 miljoen euro. Een deel van deze kredieten noemt men ook wel flitskrediet, omdat je het geld erg snel op je rekening krijgt.

Qredits Flexibel Krediet

Dit is een flexibel krediet van maximaal 25.000 euro. Het is een aanvullende mogelijkheid in combinatie met een ander krediet van Qredits: microkrediet, MKB-krediet of hypothecair krediet.

Crowdfunding

Bij crowdfunding vraag je investeerders via een platform te investeren. Dat kan alleen voor werkkapitaal of in combinatie met andere investeringen.

Business angels

Via business angels financier je bedragen vanaf 50.000 meestal in de vorm van aandelenoverdracht. Een business angel zet naast geld zijn kennis, ondernemerservaring en netwerk in voor de groei van je onderneming.

Leasing

Met leasing financier je bedrijfsmiddelen, dus niet direct werkkapitaal. Het effect kan wel zijn dat je werkkapitaal in je bedrijf houdt. Zo hoef je niet een groot bedrag ineens te betalen voor een auto, computer of machine. Je betaalt in maandelijkse termijnen gespreid over een langere periode. Na financiering via een bank staat leasing op nummer twee met meer dan 4 miljard euro aan financiering in Nederland.

Overige financieringsvormen

Andere financieringsvormen financieren meestal niet afzonderlijk werkkapitaal, maar combineren het met andere soorten investeringen in bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen. Werkkapitaal is dan een deel van het totale financieringsbedrag. Denk onder meer aan een kredietunie, een private debt fonds en mkb-beurs NPEX en mkb-beurs Nxchange. Bekijk voor meer mogelijkheden ook het overzicht met vormen van alternatieve financiering.

De grootste investeringen in 2018

Als uitsmijter en ter inspiratie vind je hier een lijstje met de tien grootste investeringen van 2018. Ze haalden samen 216 miljoen op. De nummer één was goed voor 30 miljoen euro. Nummer tien haalde altijd nog een slordige 15 miljoen euro op. Van de tien zijn er vier in de biotech actief. Ontdek de 10 grootste investeringen van 2018.

Meer lezen:
5 trends in financiering en geldzaken
10 manieren om een miljoen te financieren
10 manieren waarop je bij de overheid kan aankloppen voor financiering voor je startup of scaleup

Bert Wams is adviseur bij de Financieringsdesk bij de Kamer van Koophandel. Hij adviseert onder meer startups en ondernemers in het MKB over financiering, starten en bedrijfsovername.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!