Nederland in Europese top 4 qua scaleups, dankzij Adyen en Elastic

Nederlandse scaleups haalden vorig jaar bij elkaar de op drie na grootste hoeveelheid groeikapitaal in Europa op, blijkt uit het nieuwste jaaroverzicht over Europese scaleups van de Vlaamse scaleup-professor Omar Mohout. We lichten een paar opvallende zaken voor je uit.

Het afgelopen jaar werd er met in totaal 22,6 miljard euro 13 procent meer geïnvesteerd in Europese scaleups dan in 2017, becijferde Mohout, hoogleraar ondernemerschap aan de Antwerp Management School.

Scaleups zijn bedrijven die zeer snel groeien, en die hun businessmodel, c.q. goudmijn, al een tijdje geleden hebben gevonden. In de defintie van Mohout duurt het meestal 4 jaar voordat een bedrijf zich scaleup mag noemen (en een ‘Series A’-ronde ophaalt). Het zijn bedrijven waar het werknemersbestand richting de honderd mensen groeit, of die daar qua omvang al voorbij zijn.

Dankzij de beursgangen van Elastic (218 miljoen euro aan IPO-geld), de data-scaleup van Daan Schuurmans en vooral die van de Amsterdamse betaaldienst Adyen (950 miljoen aan IPO-geld), schoot het bedrag dat door Nederlandse scaleups werd opgehaald van 456 miljoen euro in 2017 naar 1,7 miljard euro in 2018. Dat is goed voor een vierde stek in de Europese ranglijst, na Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk:

Gevolg van die beursgangen is wel dat Nederland geen unicorns meer heeft, private bedrijven die door investeerders op minimaal 1 miljard dollar worden gewaardeerd. In het Verenigd Koninkrijk staat daarentegen maar liefst 11 unicorns te trappelen.

Centaurs

Tegelijk met de grotere hoeveelheid geld, nam ook het aantal rondes groter dan 100 miljoen euro toe. Waren dat er in 2016 en 2017 nog respectievelijk achttien en 25 stuks, het afgelopen jaar tekenden Europese scaleup-ondernemers niet minder dan 34 keer voor een kapitaalinjectie van tenminste 100 miljoen euro. In Nederland mochten alleen Elastic en Adyen zich een ‘centaur’ noemen, zoals Mohout deze 100 miljoen-plus-bedrijven noemt. 

Qua aantal deals blijft Nederland wel achter bij Zweden (plek vier, met 156 deals), dat Nederland in dit lijstje verdringt naar plek vijf (89 scaleup-investeringen).

Fintech

De grootste geldkraan stond het afgelopen jaar wederop gericht op Fintech, met ruim 5 miljard euro aan deals. E-commerce volgt op gepaste afstand met 2,2 miljard euro, HealthTech claimt met een krappe 2 miljard euro plek drie:

De gemiddelde Europese scaleup heeft 78 werknemers. Nederland zit daar met 73 mensen iets onder. 

Scaelups die in 2016 een investering hadden opgehaald, hadden een jaar later voor ruim 26.000 nieuwe banen gezorgd. Bij de scaleups die in 2017 groeigeld incasseerden werkten een jaar later zelfs 46.000 mensen meer. 

Ruim tweederde van alle scaleups hebben ofwel een abonnement, danwel een marktplaats als businessmodel:

In de ranglijst met ‘Scaleup Cities’ moet Amsterdam, op basis van het aantal deals, genoegen nemen met een zesde plek. Maar gemeten naar de hoeveelheid groeigeld mag de Nederlandse hoofdstad zich op de borst kloppen met een vierde plek:

Oeps, het aantal vrouwelijke scaleup-founders slonk van 10 procent naar 8 procent in 2018. Een zorgwekkende trend, zegt Mohout. In Nederland is zelfs maar 3 procent van alle scaleup-founders een vrouw. Ierse scaleups scoren op dit gebied het hoogst, in dat land heeft 22 procent van de scaleups een vrouwelijke (co-)founder.

  

Geld nodig? Dit zijn de 10 belangrijkste angel-investeerders van Europa:

Lees het rapport ook om te zien:
- wat de belangrijkste opkomende branches zijn
- waar de meeste acquisities plaatsvinden
- In welk land het vaakst een buitenlandse vestigingen wordt geopend
- Welke accelerators de meeste scaleups voortbrengen
- Wat de meest actieve (corporate) vc’s zijn

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl