Rockstart wil ook na eerste investering aan boord blijven bij startups

Rockstart

Om startups langer bij te kunnen staan, gooit accelerator Rockstart zijn model de komende tijd op de schop. Langer blijven coachen en investeren is voortaan het devies, waarmee de accelerator ook startups denkt aan te kunnen trekken die al verder zijn.

Rockstart, de Amsterdamse startup-accelerator die Oscar Kneppers in 2012 oprichtte, versnelde tot nu toe 152 startups, die bij elkaar 87 miljoen euro aan groeigeld ophaalden. Van die groep zijn 112 startups nog altijd in leven, de rest is gestopt of failliet. Na een groeiprogramma van 6 maanden vlogen die alumni tot nu toe uit (of ze blijven nog even zitten in het grotere kantoor dat Rockstart in 2017 betrok).

Daarna namen angel-investeerders en venture capital-fondsen qua ondersteuning het stokje over van Rockstart. Maar de accelerator merkte dat er een grote behoefte bleef aan support vanuit de accelerator, zegt ceo en medeoprichter Rune Theill (foto rechts) tegen Sprout.

Het risico op falen blijft volgens Rockstart tot en met Series B “significant”. Denk aan bedrijven die worstelen met het aanboren van een goed netwerk, het ophalen van kapitaal of waarbij er sprake is van onenigheid tussen co-founders. 

Series B

Rockstart wil daarom voortaan tot en met de ‘Series B’-investering blijven mee-investeren, waar het eerst alleen een initieel belang nam bij de start van het groeiprogramma. De accelerator verwacht dat het nieuwe model ook startups zal aantrekken die al een stukje verder zijn in hun ontwikkeling.

Omdat Rockstart nu in een latere fase kan investeren, kan de accelerator helpen bij het bouwen van een consortium van investeerders, verwacht Theill. “In het verleden zeiden we tegen investeerders: ‘Dit is een geweldig bedrijf, we denken dat je er echt in moet investeren’. Maar we moesten ‘nee’ verkopen op de vraag of we zelf ook instapten.”

Bedragen

Theill wil nog niet delen wat voor bedragen Rockstart wil investeren, of waar de accelerator zelf zijn kapitaal vandaan haalt. De accelerator zal in ieder geval niet – als lead investor – het grootste bedrag voor zijn rekening nemen.

‘Series B’ definieert Rockstart als een bedrag rond 4 miljoen euro (een stuk lager dan wat in de VS doorgaat voor een Series B). Startups die in aanmerking komen voor zo’n vervolginvestering zijn ergens tussen de 3 en de 7 jaar oud, schat Theill. 

Het nieuwe model wordt de komende tijd aangeboden aan alle nieuwe startups binnen de vier thema’s waar Rockstart zich op richt: AgriFood, Energy, Health en ‘Emerging Tech’. De komende 5 jaar zullen daarmee naar verwachting zo’n tweehonderd startups worden versneld.

Foto's: Rockstart

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl