Rotterdamse startups zoeken meer techneuten en extra kapitaal

De grootste bottleneck voor Rotterdamse techbedrijven? Het aantrekken van technisch talent. Ook een gebrek aan voldoende financieringsmogelijkheden is een veel gehoorde ergernis.

Dat blijkt uit het zogeheten Tech Rapport 2018, dat de Rotterdamse organisatie voor techbedrijven WeTechRotterdam deze week uitbracht.

De organisatie deed hiervoor interviews met zestien kopstukken uit het Rotterdamse startupleven, zoals ceo’s, cto’s en managers. Onder de geïnterviewden bevinden zich ondernemers Niels van Deuren (Housing Anywhere), Graciella van Hamersveld (Closure), Jarell Habets (Shypple) en Michael Heerkens (HelloPrint).

Techtalent

75 procent van de geïnterviewden geeft aan dat techtalent trekken de grootste uitdaging is. De helft van alle bedrijven ziet het aantrekken van kapitaal als een belangrijke uitdaging.

Aangezien er in Nederland niet voldoende mensen rondlopen met de specificaties die de Rotterdamse techbedrijven zoeken, wijken zij geregeld uit naar het buitenland. Een andere strategie van de techbedrijven is het aannemen van talent dat nog in de studiebanken zit.

Groeigeld

Rotterdamse startups en scaleups haalden afgelopen jaar een kleine 69 miljoen euro groeigeld op. Dit was meer dan het jaar ervoor (afgerond 34 miljoen euro), maar minder dan in 2016, toen bijna 159 miljoen euro naar Rotterdamse bedrijven ging. In dat jaar haalde het Rotterdamse Coolblue echter een Series D-investering op van 140 miljoen euro, wat het totaalbedrag flink opkrikte. Het zijn overigens bedragen die in het niet vallen bij de prestaties van Amsterdamse startups en scaleups. Zij haalden afgelopen jaar 380 miljoen euro op.

Rotterdam heeft voor investeerders en angels dan ook bij lange na niet dezelfde aantrekkingskracht als Amsterdam en Londen, stelt WeTechRotterdam in het rapport. Als Rotterdamse start- en scalups op zoek zijn naar groeigeld, gebruiken zij daarvoor geregeld hun investeerdersnetwerk in Amsterdam, of zelfs in het buitenland.

Rotterdam telt volgens de brancheorganisatie 481 startups en 38 scaleups, die goed zijn voor 10.381 banen. De groei van startups is door de jaren groot geweest: in 2018 telde Rotterdam nog maar 163 startups.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!