Startup-festival Angel Island stopt, gebrek aan geld ‘niet de reden’

Het hing al in de lucht, maar het is nu officieel: startup-festival Angel Island houdt het na drie edities voor gezien. Het besluit zou niet uit financiële nood zijn genomen. ‘We waren telkens uitverkocht.’

De “ultieme safe haven” voor originele denkers, founders en investeerders, noemt initiatiefnemer Ton van ‘t Noordende ‘zijn’ Angel Island. Samen met een reeks andere vrijwilligers – en met steun van startup-prins-op-All-Stars Constantijn – tilde hij in 2016 een unconference van de grond op een schilderachtige plek, het forteiland Pampus. 

Tijdens de derde editie afgelopen september scheepten vijfhonderd mensen zich in in een van de negen gecharterde zeilboten. De 255 deelnemers die na afloop een recensie achterlieten, geven het festival een rapportcijfer van gemiddeld 8,6 en een NPS-score van 52.

Iedereen maakte er tenminste één betekenisvolle connectie, 96 procent verliet het eiland met de intentie voor een follow-up met een andere bezoeker. “Ongehoorde cijfers in de zakelijke evenementenbranche”, schrijft het festival in een afscheidsmail.

Kill your darlings

Het stoppen met het event is daarmee een kwestie van kill your darlings; de waardering is ongekend, maar de organisatie heeft ruimte en tijd nodig voor andere dingen. Angel Island verwacht wel dat er nog iets moois uit de as herrijst. Vrijwilligers die zich aangesproken voelen door de missie (connect the unconnected) kunnen hun naam droppen in dit online formulier.

Of er daarnaast ook sprake was van financiële tegenvallers? Van ‘t Noordende ontkent dit. Geld speelde volgens hem geen rol bij stoppen: “De budgetten werden elk jaar 60 procent groter, maar de sponsors ook. We waren telkens uitverkocht en konden de kassa netjes afsluiten. Het is jammer dat de vrijwilligers er niks aan over hielden, maar dat wisten we toen we eraan begonnen.”

De organisatie zwaait het event poëtisch uit:

In case you thought we weren't serious
Yes, it is time to kill our darling
Yes, this was the end
of Angel Island. 

Our team needs room to recover and breathe
We don’t have all the answers
But we believe 

That by sticking to our principles
With discipline and creativity
We can do better

Lees ook: 
De 10 geboden van Angel Island zijn de beste regels van alle startup-events
Angel Island 2018: schmink, plastic kippen en een prins op All-Stars

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!