Startup Verkiezingsdebat: wanneer pitchende politici innovatieve ondernemers paaien

Vraag je je in aanloop naar verkiezingsdag 15 maart weleens af: willen we meer of minder startups? Tijdens het startup verkiezingsdebat in B.Amsterdam was het antwoord donderdagavond duidelijk.

Als politici een startup zouden runnen dan zou het pitchen ze alvast niet slecht afgaan. Helder en beknopt vuurden 7 (kandidaat-) kamerleden hun ondernemersplannen donderdagavond af op een goedgevulde zaal in startup-hub B.Amsterdam.


Arda Gerkens (SP), Tom van der Lee (GroenLinks), Nico Drost (ChristenUnie), Mei Li Vos (PvdA) en Agnes Mulder (CDA), luisteren naar een debat (bovenste foto) tussen Kees Verhoeven en Aukje de Vries (VVD) | Foto: Floris Heuer

Klein nadeel voor de liefhebbers van explosieve debatten: zet 7 politieke partijen bij elkaar om te debatteren over startups en ondernemerschap, en de onderlinge verschillen worden ineens kleiner dan je misschien denkt. “Eigenlijk zijn we het over een hoop dingen eens”, concludeerde startup-prins Constantijn dan ook na afloop van het debat.

De gemene deler van de avond: ook al vallen ze soms bij bosjes om, startups zijn belangrijk voor de toekomst van Nederland, qua innovatie en werkgelegenheid.

Programmeren

Maar nu even concreet. Het invoeren van programmeren als schoolvak lijkt een kwestie van tijd; zo’n beetje elke partij aanwezig in B.Amsterdam ziet dit het liefst zo snel mogelijk ingevoerd worden. Ook lijkt de subsidieregeling WBSO een blijvertje.

Opvallend is dat praktisch elke partij zich aansluit bij het inperken van het doorbetalen van loon van zieke werknemers. Ook de SP en GroenLinks zijn het erover eens dat de huidige duur van 2 jaar te lang is en een breekpunt kan zijn voor vooral kleinere bedrijven. Als de dames en heren politici hun zin krijgen wordt de termijn binnen afzienbare termijn ingeperkt naar 1 jaar (voor bedrijven tot een man of 20 à 25).


Startup-prins Constantijn | Foto: Floris Heuer

Valley of Death

Tijdens een discussie tussen D66’er Kees Verhoeven en VVD’er Aukje de Vries lijkt Verhoeven in eerste instantie beter aan te voelen wat er onder startups leeft. Het kamerlid tovert zelfs de term Valley of Death uit de hoge hoed, wanneer hij het heeft over de lastige fase die vaak volgt op een eerste financieringsronde. ("Het zijn wel vaak Engelse termen, als het over startups gaat", constateert Verhoeven).

Maar De Vries mag zich op de borst kloppen over het actieplan StartupNL, waarmee zij samen met Anne-Wil Lucas (inmiddels werkzaam bij StartupDelta) een aantal pro-startup-maatregelen heeft weten in te voeren. Zoals een amendement waarmee werknemersopties fiscaal worden gestimuleerd, een wetswijziging die op 1 januari 2018 ingaat.

En het verlagen van het gebruikelijk loon, waardoor startup-ondernemers zichzelf niet gelijk een hoog salaris hoeven uit te keren. Of haar Fintech-actieplan, waarmee financiële startups onder meer een tijdelijke vergunning kunnen krijgen.

Engeland rules

Het palmares van Verhoeven mag dan wat korter zijn, de D66'ers wil er maar al te graag nog een paar zaken aan toevoegen. Bijvoorbeeld door aan te haken op regelingen die zich in het buitenland al hebben bewezen. Zo pleit Verhoeven al een tijdje voor het overnemen van de Britse regeling Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS), waarmee investeerders fiscaal gunstig geld kunnen steken in startups. “Zo’n belastingvrijstelling is cruciaal om door te kunnen groeien naar een scaleup”, aldus Verhoeven.

Of die regeling ook naar Nederland komt valt nog te bezien, “tenzij je straks natuurlijk in het kabinet zit”, reageerde Hella Hueck, gespreksleider van de avond in B.Amsterdam met een knipoog.

Startup bv

Verhoeven stelde eerder ook een ‘startup bv’ voor. “Maak voor startups een uitzondering, en maak er een aparte sector van.” Nico Drost (ChristenUnie) is het daarmee eens. “Zodat je meer geld in je bv kunt houden voor het aannemen van mensen en de doorontwikkeling van je product.“

De eerste Haagse sneer van de avond volgt wanneer De Vries zich schaart achter de Innovatiebox. Verhoeven: “De innovatiebox is nutteloos voor startups, dat is een vestigingsplaats-bonus voor grote bedrijven. Ik zie meer in de WBSO.”

Papierwerk

Die laatste regeling blijkt ook door aanwezige publiek (zo’n 300 mensen) in goede aarde te vallen, al is het benodigde papierwerk soms een drempel. Mark Vletter (oprichter van Voys), samen met Janneke Niessen (Improve Digital) en Mirjam Bink (ONL) ingevlogen als kritisch expert-panel, beschrijft hoe hij eens 40 pagina’s aan formulieren moest doorworstelen.

“Geef aan waar het lastig is”, reageert Verhoeven. “Het versimpelen van een goede regeling is een van de makkelijkste dingen die je in de politiek kan doen.”

GroenLinks is “bij uitstek een partij voor startups”, paait kandidaat-kamerlid Tom van der Lee zijn toehoorders. Maar dan wel vooral op het gebied van duurzaam ondernemen, zoals elektrisch transport en de circulaire economie.


Politiek is ook entertainment | Foto: Floris Heuer  

Aannamebonus

Mei Li Vos (PvdA) wil dat de overheid meehelpt bij het optuigen van een ‘groene’ investeringsbank met 2,5 miljard aan investeringskapitaal. De startersaftrek is wat haar betreft niet meer nodig, “dat wordt een aannamebonus”.

“Wij zijn een stabiele partij”, pitcht Vos richting de startups in de zaal. “Jullie nemen risico’s, dan heb je een stabiele overheid nodig.”

Agnes Mulder (CDA) begint haar pitch met haar verdiensten in de Tweede Kamer, waar zij - samen met de PvdA - onder meer voor elkaar kreeg dat grote bedrijven hun rekening bij kleinere ondernemers sneller moeten betalen. En een wet ter bevordering van kredietunies, waarbij ondernemers andere ondernemers financieren.

Wilders

Geert Wilders is er niet vanavond, zegt gespreksleider Hueck, “dus ik kan de vraag gerust stellen: wie van jullie heeft er mensen nodig uit het buitenland?” Meerdere handen schieten de lucht in.

“Het is eigenlijk gek dat we überhaupt mensen uit het buitenland moeten halen”, zegt Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP). De Vries (VVD) heeft een deel van de oplossing: “Waarom nog steeds numerus fixus bij technische opleidingen? Eraf ermee! En extra investeren in technisch personeel.”

Het Startup Verkiezingsdebat is een initiatief van Startup Delta, Sprout, RTLZ, Get in the Ring en Accenture. 

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl