Startups als economische groeimotor op Curaçao? Sprout neemt poolshoogte

Sprout reist met startupgoeroes en investeerders naar Curaçao om te leren welke kansen het eiland biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven. In Willemstad zien we op dag 1 hoe het oude centrum een upgrade krijgt door renovatie en nieuwbouw.

Dat Curaçao er de laatste decennia beleid van heeft gemaakt om Willemstad op te knappen, blijkt als Sprout de stad bezoekt met Nederlandse investeerders en startupkenners. Terwijl we behendig een tropische stortbui trotseren, zien we talloze recent gerestaureerde woningen en restaurants. Liepen we hier 20 jaar geleden rond, zo laten we ons vertellen, dan had alles er een stuk minder fraai uitgezien.

Hier en daar zien we wel een bouwval, maar dit zou volgens onze Curaçaose tourgids vooral het gevolg zijn van het feit dat deze huizen in privaat bezit zijn. Na het overlijden van de eigenaar zouden de kinderen het niet altijd eens zijn over wat er met het gebouw zou moeten gebeuren.


Kunst in Willemstad. Het werk bestaat uit aangespoeld plastic. Laat Boyan Slat het niet horen!

Restyle

We horen en zien dat een significant deel van het centrum in de omgeving van de buurt Punda een restyle heeft gekregen, dat er aandacht wordt geschonken aan kunst in de publieke ruimte en ontdekken in het aan de kust gelegen restaurant Saint Tropez Ocean Club dat je hier als restaurantondernemer natte dromen waar kunt maken.

Toch hoef je maar een buurt verder te kijken, in Nieuw Nederland, om te ontdekken dat lang niet alles in Willemstad er zo mooi uitziet als in Punda. In Nieuw Nederland, waar Sprout de avond van tevoren als proef op de som overnachtte, is de gemiddelde woning een stuk minder goed onderhouden. Het equivalent van de Saint Tropez Ocean Club is in deze buurt een bar met kleffe hamburgers en een tv-scherm waar op keihard volume Michael Jackson-clips worden gedraaid.

Nu heeft dat absoluut ook zijn charme, maar je begrijpt: er valt nog best wat te winnen op Curaçao. Dat blijkt ook als je naar de cijfers kijkt. Groeiden de economieën van westerse landen de afgelopen jaren, die van Curaçao krimpt al een tijdje. Afgelopen jaar kromp deze met 1,7 procent, in 2016 met 1 procent. De werkloosheid liep afgelopen jaar op naar 14 procent.


Een plaatje. De Saint Tropez Ocean Club biedt een zeer florissante infinity pool.

Present Your Startup

De vraag is dus hoe je ervoor kunt zorgen dat de mooie taferelen die we in Punda zagen zich vertalen in economische groei voor het gehele eiland. Het Nederlandse zakenleven kan hier een rol bij spelen, meent de Haarlemse startup-organisatie Present Your Startup van onder anderen Nederlanders Valerie Vallenduuk en Jildou Steensma.

Volgens deze organisatie zou dit niet slechts een filantropisch doel dienen, maar biedt het eiland volop kansen voor Nederlandse geldschieters. Present Your Startup organiseert daarom deze week een investeerdersreis op het Antilliaanse eiland. Nederlandse investeerders krijgen een rondreis over het eiland en ontdekken er wat die zakelijke kansen nu precies inhouden. Sprout reist deze week mee, om verslag te doen van het hoe en wat van zakendoen op de Antillen.

Wedstrijd

Als kers op de taart vindt woensdag de finale plaats van startupwedstrijd Present Your Startup Carribean 2018, waar vijf - jawel - Caribische startups het tegen elkaar zullen opnemen. Startende ondernemingen kunnen de economie van Curaçao een een duwtje in de rug geven, lijkt men ook hier van mening te zijn. Het eiland biedt zelfs voor Nederlandse startups kansen, stelde de Curaçaose investeringsaanjager Ramon Koffijberg eerder aan Sprout: “Op Curaçao is je markt heel klein, maar wel heel direct. Wanneer je als startup feedback nodig hebt, kun je direct aan tafel zitten met de mensen die je nodig hebt voor je groei.”

Welke kansen het eiland precies biedt, hoe het ecosysteem eruit ziet en wat de lokale startups hier te bieden hebben? Sprout doet deze week verslag van de Curaçaose markt vanaf onze standplaats bij Landhuis Jan Thiel. 

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!