Startups halen meer geld op in eerste halfjaar, ondanks corona-dip

Spaarvarken

Ondanks de coronacrisis is het aantal investeringen in Nederlandse startups in de zes maanden van dit jaar niet gedaald, becijferde startup-analist Golden Egg Check. Het totale bedrag van 460 miljoen euro ligt zelfs 17 procent hoger dan een jaar geleden. 

Startups dienden na de uitbraak van de coronacrisis tot nu toe 637 miljoen euro aan aanvragen in voor de COL-regeling, een lening waarmee zij de ergste omzetklap kunnen verzachten (maar waarvoor maar 300 miljoen euro beschikbaar is). Door die economische schok en de lockdown werd er in maart en april ongeveer 60 procent minder kapitaal geïnvesteerd in Nederlandse startups, berekende Golden Egg Check, die startups analyseert op hun investeringspotentie.

Maar die dip lijkt inmiddels weer rechtgetrokken. ‘De eerste reflex van veel investeerders was om even een pas op de plaats te maken en prioriteit te geven aan hun portfoliobedrijven', zegt Golden Egg Check-oprichter Gilles Meijer. In mei zag je alweer dat het aantal bekendgemaakte deals weer op peil lag.'

In totaal waren er tijdens de eerste zes maanden 134 investeringen in Nederlandse startups. Dat is vergelijkbaar met 2019, toen er 131 deals waren in de eerste helft van het jaar. Het totale bedrag steeg van 392 miljoen euro, naar ruim 460 miljoen euro. (De 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld is hierbij niet meegeteld).

Grootste rondes in het eerste halfjaar waren die van Smart Photonics (35 miljoen euro) en online mode-outlet Otrium (24 miljoen euro). Anywhere365 en klusplatform Roamler verkochten ieder ter waarde van 20 miljoen euro aan aandelen. Iets kleinere bedragen waren voor onder meer Additive Industries (14 miljoen euro), VanMoof (12,5 miljoen euro) en Connecterra (7,8 miljoen euro).

Recordjaar

2019 was, vooral dankzij uitschieters Picnic (250 miljoen euro) en biotechbedrijf AM Pharma (116 miljoen euro), een recordjaar, met in totaal 1,4 miljard aan venture capital-deals. Ook 2020 had alles in zich om een nieuw recordjaar te worden, stelt Meijer., dankzij meer fondsen, meer beschikbaar kapitaal en een ‘volwassener’ startup-ecosysteem. ‘We hadden verwacht dat het aantal investeringen door corona iets lager zou liggen dan vorig jaar, omdat het nu bijvoorbeeld lastiger voor startups en investeerders is om elkaar te ontmoeten, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.”

Investeerders zien nu ook juist kansen om tegen betere voorwaarden in te stappen, zegt Golden Egg Check-analist Thomas Mensink. ‘Ik krijg ook wel signalen dat fondsen wat meer kapitaal achterhouden voor hun portfoliobedrijven. Zij zijn selectiever in de startups waar ze nieuwe verplichtingen mee aan gaan, of kiezen ervoor om meer te investeren in de winnaars in hun portfolio.’

Dankzij meer grotere rondes steeg het gemiddelde investeringsbedrag dit jaar met 15 procent naar 3,4 miljoen euro per deal. Het aantal Series A-investeringen daale, maar het aantal grotere vervolgrondes (Series B en C) nam juist toe. Meijer: ’Dat betekent dat meer startups volwassen worden en dat is een goed teken voor het Nederlandse startup-ecosysteem als geheel.’

Voor de tweede helft van het jaar verwacht Golden Egg Check geen nieuwe dip. ‘De vc-markt groeit, terwijl er genoeg startups zijn om in te vesteren', aldus Mensink.

Lees ook:
Online kleding-outlet Otrium haalt investering van 24 miljoen op
Roamler haalt 20 miljoen op om klusplatform Europees op te schalen

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!