Startups vragen voor 630 miljoen noodkredieten aan, ruim drie keer zoveel als er beschikbaar is

Geld

Bijna 1.300 startups en andere groeiondernemers hebben voor in totaal 630 miljoen euro aan aanvragen ingediend voor een noodkrediet (COL en TOPPS), blijkt uit nieuwe cijfers. Daarmee is het beschikbare bedrag van 200 miljoen binnen twee weken nog verder overschreden.

Sinds 29 april kunnen startups een beroep doen de Corona-OverbruggingsLening (COL) en het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS, voor leningen vanaf twee miljoen euro). De oveheid trekt voor beide regelingen 100 miljoen euro uit, maar al een week na de openstelling bleek dat veel te weinig.

De COL-regeling claimt het grootste bedrag, blijkt uit nieuwe cijfers van InnovationQuarter, de regionale investeringsmaatschappij die de regeling coördineert. 1.270 bedrijven vroegen sinds 29 april zo’n 460 miljoen euro aan via de COL, die bedoeld is voor leningen vanaf 50.000 euro. Bij die bedrijven werken 14.500 mensen. InnovationQuarter ziet een ‘grote financieringsbehoefte bij startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers’. 

Gemiddeld vragen ondernemers via de COL-regeling een bedrag van 365.000 euro. Door de grote hoeveelheid aanvragen blijkt de doorlooptijd van 9 werkdagen voor aanvragen tot 500.000 euro niet haalbaar. Het streven is nu om aanvragen binnen 14 werkdagen te behandelen. Voor financieringen tussen 500.000 euro en twee miljoen euro streven de regionale investeringsmaatschappijen naar een uitvoeringstermijn van maximaal drie werkweken.

(klik voor groter)

Voor de TOPSS-regeling (vanaf twee miljoen euro per lening) kwamen tot nu toe voor 170 miljoen euro aan aanvragen binnen. De 27 bedrijven die een beroep doen op deze regeling vragen gemiddeld 6,3 miljoen euro noodkrediet aan. Invest-NL, de investeringsmaatschappij die de TOPSS-regeling uitvoert, zal bij een positieve beoordeling tot 50 procent van de financiering voor rekening nemen, moeten investeerders meebrengen.

Nu de 200 miljoen euro veel te weinig blijkt te zijn, is nu de vraag of de overheid bereid is om meer geld bij te leggen. Eerder riep startupvereniging DSA de overheid al op om 1,6 miljard euro uit te trekken voor groeibedrijven (die vaak niet in aanmerking komen voor de NOW-regeling). DSA vreest een kaalslag’ als startups niet geholpen worden met meer noodleningen.

Foto: Micheile Henderson | Unsplash

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!