Techleap laat ondernemers en wetenschappers daten op nieuw platform

Wetenschap

Om het gat tussen wetenschap en ondernemers te verkleinen, heeft Techleap net een nieuwe database gelanceerd voor het spotten van opkomende technologieën. 

De ScienceFinder is wereldwijd de eerste in zijn soort, claimt startup-voorvechter Techleap, dat het project opzette samen met vier technische Universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) en TNO.

Gebruikers kunnen in de database zoeken naar onderzoeksactiviteiten in Nederland over bijvoorbeeld kunstmatige intellilgentie, waterstof en blockchain. Zo zie je waar wetenschappers actief zijn met het ontwikkelen van een proof of concept voor een bepaalde technologie. 

De database herbergt 422.224 publicaties, 120.797 projecten en 364 startups. Techleap.nl gebruikt het platform zelf look, voor kennisoverdracht en het uitbrengen van rapporten. 

Gelijke tred houden

Volgens Techleap is samenwerking op het gebied van opkomende technologieën nodig om gelijke tred te houden met landen zoals de Verenigde Staten, China, Duitsland en Frankrijk, “die zwaar investeren in het vermarkten van wetenschappelijke kennis”.

“Met de ScienceFinder geven we niet alleen prioriteit aan de commercialisering van technologie en wetenschappelijke kennis, maar versnellen we ook de broodnodige inbedding van technologieën in het ecosysteem”, zegt Nils Beers, CEO Techleap.nl, in een persverklaring. “Dit is nodig om ons land ook in de toekomst net zo mooi te houden als dat het nu is en te voorkomen dat we uitsluitend gebruik maken van oplossingen die door andere landen zijn gebouwd.”

Concurrentie

Het opschalen van wetenschap naar business is al een tijdje topprioriteit bij de Nederlandse overheid en universiteiten. Vorig jaar wonnen de tien beste wetenschappelijke startups (de competitie voor dit jaar is net gestart) een groeiprogramma in Silicon Valley. Een daarvan was Findest, dat op het eerste gezicht de nodige overlap vertoont met ScienceFinder. Findest scout nieuwe technologieën voor R&D-afdelingen van bedrijven zoals Shell en Heineken. 

ScienceFinder is “indirecte concurrentie", erkent medeoprichter van Findest Vincent Franken. “Omdat het een alternatief is voor Findest, net zoals Google Scholar.” In Nederland is ook Venture IQ actief, een dienst die zich vooral richt op het verbinden van venture capital en startups.

Het is altijd goed als er meer bedrijven kijken naar wat er in de wetenschap gebeurt, stelt Franken. “Er zit een gigantisch gat tussen wat de wetenschap bedenkt en wat bedrijven weten van wat er allemaal mogelijk is. Alle initiatieven die bijdragen aan het verkleinen van dat gat vind ik fantastisch.”

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!