Terugblikken: nog één keer alle lijstjes over 2019

2019

Nog één keer blikken we, heerlijk melancholisch, terug op dat prachtige startupjaar 2019. Sprout brengt je een overzicht van alle lijstjes over het afgelopen jaar.

Het is 2 januari en het eerste muizenhapje uit het jaar 2020 is officieel genomen. Ongetwijfeld zal er dit jaar weer veel startup-nieuws de revue passeren; ook al zou Klaas Knot het graag anders zien, de rente is en blijft laag, dus qua groeifinancieringen lijkt de koek nog lang niet op te zijn voor Nederlandse startups.

Maar goed, om erachter te komen waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt. Daarom blikken we nog eenmaal terug op het afgelopen jaar in de vorm van een overzichtsartikel met alle lijstjes die we de afgelopen weken hebben gepubliceerd over 2019. 

1. De grootste investeringen

In dit artikel lees je wat de twintig grootste investeringen waren die Nederlandse bedrijven of ondernemers afgelopen jaren ontvingen. De nummer 1, hotelketen CitizenM, ontving wel 750 miljoen euro groeigeld.

2. De faillissementen

Tegenover succes staat falen en zo gingen er ook afgelopen jaar talloze ondernemers failliet. Sterker nog: het aantal faillissementen steeg voor het eerst sinds 2013 weer. Een voorbode voor wat nog komen gaat? Het zou zo eens kunnen. Wie er afgelopen jaar failliet gingen, lees je terug in dit artikel.

3. De startup-trends

Geen jaar is compleet zonder trends, zo ook in de startupwereld. 2019 was het jaar waarin de e-step-hype bekoelde, maar waarin de vrouwelijke ondernemer goed van zich liet horen. O ja, en het jaar waarin de overheid de startup ein-de-lijk omarmde. Lees het terug in dit artikel.

4. De opmerkelijke nieuwtjes

Lachgas-ballonnetjes die je per sms kon bestellen, een mislukte bankoverval op de e-step en slechte grappen van een Limburgs bedrijf over Trumps muur: het regende afgelopen jaar opmerkelijke ondernemersnieuwtjes. De beste vijf lees je hier terug.

​5. De meest succesvolle sectoren

Waar kon je in 2019 als aandeelhouder het beste je geld in steken? In dit artikel krijg je een overzicht van de best en slechtst presterende sectoren van 2019. Een tipje van de sluier: chips waren een goed idee, investeren in olie stond gelijk aan je geld voor de wc spoelen.

6. De meest besproken onderwerpen

Allemaal leuk en aardig, maar waar lazen jullie, onze lezers, afgelopen jaar het liefst over? Over dure caravans, angels investors, werken op Bali en Elon Musk, zo blijkt uit dit artikel met de succesvolste Sprout-artikelen van 2019.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!