‘Waarom meedoen aan de Chivas Venture? Er is 1 miljoen groeigeld’

De sociale startup-competitie Chivas Venture komt er weer aan en startups kunnen zich nog tot 31 oktober aanmelden. Sprout kijkt vooruit en blikt terug met organisator Owen Martin. 

De sociale startup-wedstrijd Chivas Venture staat weer voor de deur, en Nederlandse sociale startups kunnen zich inschrijven om deel te nemen aan dit internationale evenement. Maar goed, er zijn zoveel startupcompetities: waarom deelenemen aan het evenement van deze whisky-corporate? Sprout praat erover met de merkambassadeur van Chivas en organisator Owen Martin (foto rechtsonder), die stad en land afreist om het Venture-evangelie te verkondigen.

Waarom zou je als sociale startup mee moeten doen aan de Chivas Venture?

“Het grootste voordeel is dat je funding kunt krijgen. We maken jaarlijks 1 miljoen dollar beschikbaar voor verschillende startups. Nu na 4 jaar hebben we al meer dan honderd startups van financiering voorzien. Er dingen startups uit twintig landen mee naar een deel van de 1 miljoen dollar.”

“Ook bieden we zowel lokaal als internationaal een geweldig accelerator-achtig mentorprogramma. Een groep experts zal tijdens de lokale accelerator dag zijn kennis delen met de vijf finalisten. De winnaar van deze vijf finaliasten gaat naar Londen om daar een extra accelerator-programma te volgen. Iedereen krijgt er individuele feedback, om te leren hoe ze verder kunnen opschalen. Voor de wereldwijde finale zal vervolgens veel media-aandacht zijn.”

Waar wordt de wereldwijde finale dit jaar eigenlijk gehouden?

“Het is nog niet zeker, maar hopelijk opnieuw in Amsterdam tijdens TNW Conference. We wilden eigenlijk weer op zoek naar een nieuwe locatie, wat we tot nu toe ieder jaar hebben gedaan. Samenwerken met The Next Web gaf ons project echter een compleet nieuw platform. Toen we het evenement 2 jaar geleden in Los Angeles organiseerden, hadden we te maken met een kleiner publiek, terwijl er bij TNW Conference meteen duizend mensen in het publiek staan wanneer je als startup komt pitchen.”

Wat kunnen we verwachten van de aanstaande voorfinale van Chivas Venture?

“Je kunt je tot en met 31 oktober inschrijven, waarna wij in november samen met experts van de School of Entrepreneurship zullen bepalen welke vijf startups tot de finalisten behoren. Deze vijf finalisten mogen deelnemen aan de Nederlandse accelerator-dag op 6 december zodat ze goed voorbereid zijn op de Nederlandse finale, welke op 10 december zal plaatsvinden.”

“De jury zal bestaan uit hoogleraar Harry Hummels, B Lab Europe-leider Marcello Palazzi en African Clean Energy-ondernemer Judith Walker. Zij won twee jaar geleden de Nederlandse finale. Jalila Essaïdi, die vorig jaar de Nederlandse finale won met Mestic en tweede werd tijdens de wereldwijde finale, is door het succes van haar start-up te druk om in de jury deel te nemen. Ze is druk bezig met opschalen en heeft de 2 ton groeigeld die ze vorig jaar heeft gewonnen gebruikt om haar productie-unit uit te breiden. Gelukkig draagt Judith the Chivas Venture een warm hart toe en heeft ze tijd gemaakt om nog een jaar plaats te nemen in onze jury.”

Op welke startup uit de vier edities van de competitie tot nu toe ben je het meest trots?

“Op Mestic van diezelfde Jalila Essaïdi. Het is geweldig wat ze heeft gedaan: mest gebruiken om er uiteindelijk jurken van te maken. Wat ze deed leek onmogelijk, maar het was geweldig om te zien dat ze er toch in slaagde. Haar pitch was daarbij heel gepassioneerd en ze wist de gehele jury te overtuigen.”

Zelf kans maken op een deel van de 1 miljoen van Chivas? Meld je hier aan

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!