Waarom staat het Malieveld niet vol met protesterende ondernemers?

Den Haag

Onzekere inkomsten, forse risico’s en grote verantwoordelijkheden zorgen bij veel ondernemers voor slapeloze nachten. En heb je dan, als ondernemer, na al dat zwoegen succes met je bedrijf? Dan ben je de ideale melkkoe voor de Nederlandse begroting, schrijft medeoprichter van ONL en Sprout-expert Mirjam Bink.

De meeste ondernemers die ik ken hebben keihard gewerkt om hun zaak winstgevend te maken. Dit ging bijna nooit vanzelf. Zo stopten veel van hen elke verdiende cent terug in het bedrijf. Sommigen zaten regelmatig zonder inkomen of gingen uiteindelijk toch failliet.

Een aantal ondernemers is het gelukt om een groot bedrijf op te bouwen dat zij mogen doorgeven aan hun kinderen of voor veel geld kunnen verkopen. De meesten groeien helaas niet door en hebben minder dan tien werknemers. Vaak doen zij dit bewust omdat ze niet nog grotere risico’s willen nemen.

Of ze nu klein of groot zijn, al deze ondernemers zijn ontzettend belangrijk voor Nederland. Zij creëren banen, zorgen voor innovatie en betalen een flink deel van de Nederlandse belastinginkomsten. Ook is het vaak de lokale ondernemer die de sportclub steunt of een maatschappelijk initiatief neemt. Zo zitten ondernemers nou eenmaal in elkaar. In het beste geval helpt het ook weer aan nieuwe omzet.  

Medewerkers

Toch wordt het ondernemers niet makkelijk gemaakt door de Nederlandse overheid. Het is aan een niet-ondernemer, dus ook politici en ambtenaren, bijna niet uit te leggen wat er allemaal bij komt kijken als je een eerste medewerker wilt aannemen. Werknemers zijn beschermd in Nederland, en niet zo’n klein beetje ook.

Doordat je aan veel regels moet voldoen (contracten, dossiervorming, Arbo voorwaarden, veiligheid, pensioen en ga zo nog maar even door), zit je aan grote risico’s vast. De vele verplichtingen waar een ondernemer aan moet voldoen als een werknemer ziek wordt, is bij de meesten nog steeds een doorn in het oog. Van het ondernemerschap naar het werkgeverschap gaan, dat is een vak apart.

Ondernemers creëren banen en brengen bij elkaar opgeteld enorm veel belastinggeld in de staatskas. Niet alleen de winstbelasting, maar ook de loonbelasting, de sociale lasten en direct of indirect de btw. En natuurlijk betaalt de ondernemer ook zelf loonbelasting als deze een DGA is en dividendbelasting als hij winst uitkeert. 

Multinationals

Toch wordt bij het maken van beleid en wetgeving door de overheid voornamelijk gedacht aan de grote multinationals. Terwijl het grootste deel van onze economie bestaat uit bedrijven die gerund worden door mkb-ondernemers. Zij zijn verantwoordelijk voor 78% van de banen binnen het bedrijfsleven. En worden ze daarvoor voldoende beloond? Wordt het aantrekkelijk gemaakt om die risico’s te nemen? Worden de risico’s iets verlaagd zodat de slapeloze nachten iets minder worden? Ik denk van niet.

Waar blijven dan die ondernemers met spandoeken en megafoons in de straten van Den Haag? Waarom staat het Malieveld niet vol met demonstrerende ondernemers? Het antwoord is pijnlijk. Een ondernemer kan niet even de zaak sluiten om te gaan demonstreren. Hij of zij loopt dan inkomsten mis en moet de dagelijkse kosten doorbetalen. Zomaar stoppen met de onderneming of zoals een arbeidskracht het ontslag indienen en vertrekken? Dat kan een ondernemer door de investeringen en verplichtingen niet of nauwelijks doen.

Banken

Ondernemers hebben een verantwoordelijkheid die niet te vergelijken is met een ander vak. Daar komt bij dat de overheid net iets te makkelijk diverse rekeningen bij de ondernemer neerlegt. Grote bedrijven hebben het beter voor elkaar in Nederland. Den Haag is zelfs bereid het risico over te nemen als het niet goed gaat, denk aan de banken of recent KLM. En ach, die mkb-ondernemer, die piept toch niet zo hard als de rekening daar wordt neergelegd. Die staakt niet, voert niet de lobby op en heeft niks in te brengen.

De enorme risico’s en verantwoordelijkheden (ook al heb je één medewerker) mogen meer gewaardeerd worden. Deze groep is inmiddels wel verantwoordelijk voor het overgrote deel van de banen. Het groeipotentieel zou veel groter kunnen zijn als we die ondernemer, die al dat risico heeft gelopen, wat meer belonen voor zijn of haar lef, de opofferingen en de belasting die het heeft opgebracht in al die jaren. Ondernemers betalen immers het volle pond en hebben geen belastingdealtjes om ze hier in Nederland te houden.

Integendeel, met een DGA-taks en recent de miljonairs-heffing is het signaal duidelijk: wordt vooral niet succesvol als ondernemer. Idioterie bedacht door mensen die morgen wél kunnen opstappen als ze een andere baan hebben gevonden.

Mirjam Bink is medeoprichter van ONL, een organisatie die luistert, meningen verzamelt, problemen waar ondernemers tegenaan lopen benoemt en vooral aanpakt. Of het nu gaat om het woud aan regelgeving, het gebrek aan technisch geschoold personeel, gebrek aan kredietverstrekking, ingewikkelde aanbestedingsprocedures enz. enz. Niet doorschuiven maar aanpakken.

ONL voor Ondernemers is volledig transparant en stelt de resultaten voorop. Iedere ondernemer heeft direct inspraak. Ondernemers bepalen de richting!

DNOB
Vanaf het begin zijn we op zoek gegaan naar concrete oplossingen voor de problemen waar ondernemers mee te kampen hebben. Belangrijkste issue was en is financiering. Daarom hebben we samen met Credion de DNOB opgericht zodat we hands-on financieringen ontsluiten en arrangeren. 

JongONL
Het JongONL platform zal bestaan uit een grote groep jonge ondernemers die op dit moment de uitdagers zijn van de status quo in Nederland. Jonge ondernemers die groots denken, zichzelf continu willen ontwikkelen en streven naar maatschappelijke impact.