Waarom WeTransfer 1,7 miljoen reserveert om te voorkomen dat ontslagen SoundCloud-medewerkers een baan zoeken

Soundcloud

De 173 werknemers die worden ontslagen door SoundCloud moeten vooral geen nieuwe baan zoeken, vindt WeTransfer-voorman Damian Bradfield. Zijn idee? Geef hen ieder 10.000 dollar om een nieuwe startup te beginnen in de muziekindustrie. 

Muziekdienst SoundCloud schrapt 173 van zijn 420 banen, maakte het bedrijf uit Berlijn eerder deze maand bekend. Amper bekomen van die ingreep gaf oprichter Alex Jung een paar dagen later een toespraak op een conferentie in diezelfde Duitse hoofdstad. 

Damian Bradfield, president en cmo van het Nederlandse bestandendeeldienst WeTransfer, was een van de mensen in het publiek. Bradfield vertelde zijn buurman tijdens Jungs toespraak hoeveel respect hij had voor het feit dat Jung überhaupt was komen opdraven, terwijl zijn bedrijf zo'n turbulente periode doormaakt. "Ik zei hoezeer we hen (Soundcloud, red.) waarderen en respecteren", schrijft Bradfield in een blog op Medium. "Ik zei hoe belangrijk ze waren voor voor de Berlijnse tech-scene." 

Bradfield dacht: wat als ik iedere ontslagen SoundCloud-medewerker 10.000 dollar geef. Zodat ze geen nieuwe baan nemen, maar iets nieuws beginnen? "Om weg te gaan en te werken aan de toekomst van muziek, wat dat dan ook mag zijn." Het zou wat Bradfield betreft "heiligschennis" zijn om mensen die gespecialiseerd zijn in technologie, muziek en innovatie een reguliere baan te laten nemen. "We hebben dringend behoefte aan innovatie en challengers.”

Gift

Na een paar meetings en belletjes werd er op het hoofdkwartier van WeTransfer in Amsterdam besloten dat iedere ontslagen SoundCloud-medewerker een aanbod van 10.000 dollar krijgt - geen lening of investering, maar een gift. 'Do it', was volgens Bradfield de overheersende reactie. Wel moeten een paar WeTransfer-projecten tijdelijk op een zijspoor worden gezet.

Bradfield koppelt de SoundCloud-actie aan andere sociale initiatieven van WeTransfer. Zoals het doneren van 30 procent van alle advertentie-impressies op de website aan kunstenaars en subsidies voor studenten.

Winst

Uiteraard zullen niet alle 173 ontvangers van zijn brief ingaan op het aanbod - wat zou betekenen dat WeTransfer 1,7 miljoen moet uitkeren. Zo'n 35 van hen hebben waarschijnlijk al een baan gevonden. Maar het is hoe dan ook maar goed dat WeTransfer al vanaf 2014 winstgevend is, zegt Bradfield met een knipoog. (Om spammers te voorkomen heeft WeTransfer nog wel een paar criteria).

10.000 dollar is niet genoeg om een serieus nieuw bedrijf uit de grond te stampen, erkent Bradfield tot slot. "Maar het is genoeg om een idee vaart te geven, om iets nieuws te (laten) ontwerpen. Genoeg om een vriend die iOS-apps ontwikkelt een mvp te laten maken dat wij kunnen uitlichten. Zo is WeTransfer tenslotte ook begonnen."

De brief:
brief wetransfer

Foto bovenaan: Thomas Bonte | CC BY 2.0

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!