Wat betekent het Brexit-drama eigenlijk voor Britse startups?

Met opnieuw een gefaalde Brexit-deal, en nog 16 dagen te gaan tot de Brexit-deadline, wordt het er in het Verenigd Koninkrijk niet gezelliger op. Stel, je runt een startup in Little Britain: wat voor effect heeft dit politiek getouwtrek dan op jouw sector?

Het is Theresa May gisteren niet gelukt om haar aangepaste Brexit-deal door het Britse Lagerhuis te krijgen. Ze kreeg 391 stemmen tegen en 242 voor. Vanuit de Europese Unie klinkt nu dat de oplossing vanuit Londen moet komen. De EU heeft al meermaals toezeggingen gedaan aan de Britten. Vandaag stemmen de Britse politici over de gevreesde ‘no deal’, waarbij de Britten zonder afspraken op 29 maart de unie uit kukelen.

Zeer waarschijnlijk wordt de no deal-optie verworpen, waarop het Lagerhuis morgen over uitstel van de Brexit zal stemmen. Een nieuw referendum kan dan een optie zijn, maar is politiek gezien allerminst ideaal: het kan opnieuw voor scepsis onder de Britten zorgen. May zal proberen alsnog zieltjes te winnen voor haar deal, maar vanuit de EU is er weinig animo om nog meer toezeggingen te doen; een behoorlijke klus voor de Conservatieve Britse leider.

Britse startups

Oftewel: eenvoudig is allemaal het niet in het Verenigd Koninkrijk. Of die Brexit nu hard of zacht wordt, het lijkt erop dat de Britten binnenkort toch echt de EU gedag zullen zeggen. Wat heeft dit voor effect op startups, wilden ze weleens weten bij ondernemersmagazine Entrepreneur. Nu het magazine in de de cijfers is gedoken luidt de conclusie: Britse startups blijven hoe dan ook ‘Europees’.

Startups waar dan ook ter wereld hebben geen behoefte aan gesloten grenzen, beredeneert het magazine. Ze moeten immers niet zelden talent uit andere landen trekken om hun fte-bestand op te vullen. Ze zijn daarbij op zoek naar geschoolde mensen met zeer specifieke vaardigheden. In het thuisland zijn die er niet voldoende, dus kijken de startups voorbij de landsgrenzen.

Politieke disruptie

Het magazine denkt verder dat startups binnen het Britse bedrijfsleven een goede kans hebben de Brexit-hobbels te overwinnen. Zijn het immers niet startups die gespecialiseerd zijn in disrupties? De Brexit kun je zien als een politieke disruptie, met als verschil dat deze omwenteling eerder wordt veroorzaakt door conservatieve dan door de voor disrupties kenmerkende progressieve krachten.

Startups zijn echter een fenomeen van de laatste decennia, een tijd waarin mondialisering de norm was. Valt die mondialisering weg en richten landen zich steeds meer naar binnen, dan is dat voor startups, of ze nu Britse of Nederlands zijn, slecht nieuws.

Entrepreneur komt verder met drie interessante conclusies over Britse startups. We delen ze hieronder met je.

1. Britse startups zoeken talent in buitenland

Britse startups zoeken talent lang niet altijd in hun thuisland. Uit een studie uit 2018 blijkt dat 30 procent van het tech-personeel uit Londen en de South East uit het buitenland komt. Zoals gezegd, wijken startups uit naar het buitenland om hier specifiek geschoold talent te scouten dat ze thuis niet kunnen vinden.

Bovendien is het handig om internationaal personeel te hebben indien je klanttechnisch internationaal georiënteerd bent. Volgens een studie uit 2017 heeft een derde van alle Londense bedrijven buitenlandse klanten, wat zelfs iets meer is dan Silicon Valley-bedrijven.

Er zijn geen data beschikbaar over waar de meeste werknemers bij Britse startups vandaan komen, stelt het magazine, maar in startupstad Londen zie je in algemene zin relatief veel werknemers uit Oost-Europa. 

2. Exodus aan Britse startups lijkt (voorlopig) niet aan de orde

Dat Brexit geen startupdroom is in het VK, zal voor weinigen een verrassing zijn. Sterker nog, driekwart van alle Britse startups denkt dat de invloed van Brexit op de innovatieve kracht van de Britse economie negatief zal zijn. Ze maken zich zorgen over handelsbarrières, visa-problematiek en een stop op het vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal.

Uit onderzoek van de Silicon Valley Bank uit 2019 blijkt bovendien dat bijna de helft van de Britse startups bezig is met een internationale vertegenwoordiging. 7 procent wil het VK zelfs volledig de rug toekeren. Waar ze precies naartoe gaan, is vooralsnog onduidelijk. Onder Britse fintech-bedrijven zou er interesse zijn in Oost-Europa. Estland heeft al 2.600 bedrijfsaanvragen vanuit het VK.

Wel zou het in de meeste gevallen van overzeese expansie om het opzetten van Europese kantoren gaan en niet om het verplaatsen van hoofdkantoren. Een parallel valt te trekken met de situatie van in het VK gevestigde corporates, vaak handels- en beursbedrijven, die in Amsterdam een klein kantoor openen om de Europese markt te blijven bedienen. Vaak wordt het groots aangekondigd, maar verhuist er uiteindelijk maar een mannetje of tien.

Een exodus van Britse startups lijkt dus voorlopig niet aan de orde. Ook omdat er een grote aanwas is van nieuwe Britse bedrijven; afgelopen jaar werden er 660.000 bedrijven in het VK geregistreerd, wat een record was. Het is echter, om het nóg ingewikkelder te maken, de vraag hoe groot de invloed van de flexibilisering van de arbeidsmarkt is geweest op deze cijfers.

3. Britse startups ontvangen (nog) volop groeigeld

Kapitaal is essentieel voor startups, die in hun groei zitten. Blijven financiers het aandurven om hun geld in Britse startups te steken, zodra de Brexit een feit is? Britse startups zelf zijn pessimistisch; 44 procent denkt dat financiers minder geld zullen steken in hun bedrijven.

Toch uit dit pessimisme zich voorlopig nog allerminst in investeringsgedrag. In 2018 werd er 6,5 miljard euro gestoken in Britse startups. In januari dit jaar werd er al voor 253 miljoen euro in Britse startups geïnvesteerd. Maar goed, de Brexit is nog niet officieel begonnen. Een ‘no deal’-situatie, noch aanhoudende onzekerheid wegens een uitstel van de Brexit-deadline zijn voor durfkapitalisten een aanlokkelijk vooruitzicht.

Foto boven: Getty.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl