Yes!Delft en UtrechtInc bij beste incubators van Europa

Yes!Delft

Ook wetenschappers worden in Nederland steeds ondernemender: Yes!Delft en UtrechtInc staan dit jaar allebei in de top 10 met beste universitaire incubators van Europa.

Dinsdag werd in Turijn de jaarlijkse lijst met best scorende universitaire snelkookpannen bekendgemaakt, op basis van de resultaten van 2014. Het Britse Setsquared, een samenwerking tussen 5 universiteiten, prijkt op de eerste plaats. Yes!Delft klom van een 9e plek vorig jaar naar de 4e plek. UtrechtInc maakt op plek 6 zijn debuut in de top 10.

Yes!Delft en UtrechtInc ondersteunden tot nu toe respectievelijk 160 en 135 startups. Vorig jaar maakten drie "Utrechtse" bedrijven (Distimo, Aqtis Medical en Argen-X) miljoenenexits. Yes!Delft-bedrijven vergaarden sinds de start in 2005 300 miljoen euro aan investeringskapitaal en zorgen samen voor ongeveer 1000 banen.

"Ons netwerk, waaronder veel launching customers, wordt steeds sterker", verklaart Wouter de Bruijne van Yes!Delft de stijging van zijn incubator. "Daardoor kunnen startups bij meer bedrijven terecht." Meer dan ooit zijn grote bedrijven volgens hem bereid om samen te werken met startups. "Vroeger gebeurde dat sporadisch, nu melden veel corporates zich bij ons."

10 jaar

De hoge notering valt samen met het tienjarig jubileum van Yes!Delft. Om een stabiel technologiebedrijf op te bouwen is vaak 5 tot 10 jaar nodig, dus de resultaten beginnen zich nu pas echt uit te betalen. 

De Bruijne: "We zijn inmiddels ook bekender, waardoor er meer toestroom is en we uit meer aanmeldingen kunnen selecteren." Dat het begrip "startup" nog altijd aan bekendheid wint helpt natuurlijk ook. "Men ziet meer kansen, in plaats van belemmeringen." 

Eerste worden van Europa is deels een numbers game, vertelt De Bruijne, met veel exits en investeringen van de (afgeleverde) startups. "We hebben niet het streven om de allergrootste te worden, kwaliteit is ook belangrijk. Maar als we de stijgende lijn doortrekken naar de toekomst, dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren."

Een van de verbeterpunten in Delft het nog intensiever begeleiden van ondernemers. De incubator lanceert binnenkort een nieuw incubatieprogramma, waarin mentoring nog belangrijker wordt.

UtrechtInc

Ook in Utrecht is de blijdschap groot na het bekendworden van de 6e plek. "We hebben een fantastich jaar gehad", reageert UtrechtInc-voorman Roel Raatgever vanuit Turijn. "We creëren meer banen en investeringen." Behalve de drie exits van vorig jaar zijn bekende UtrechtInc-alumni bedrijven als Fosbury . Gitlab en Snappcar.

"Ons geheim is dat we een omgeving en community weten te creëren waar mensen graag onderdeel van willen zijn, ook de mentoren. Een omgeving ook waarin heel makkelijk gedeeld word. Er hangt een onwijs dynamische sfeer."

Hype

Startups zijn een hype, beaamt Raatgever, maar die aandacht komt UtrechtInc alleen maar ten goede. Daarnaast plukt de groeiversneller de vruchten van de investeringen in ondernemersonderwijs op Nederlandse universiteiten.

"De mentaliteit is ondernemender geworden. Wetenschappers beginnen meer na te denken over hoe ze hun product naar de markt kunnen brengen en impact hebben. Een onderzoek publiceren en in de kast laten verdwijnen is niet meer genoeg." In Groot-Brittannié, waar winnaar SETsquared vanadaan komt, is die trend al langer gaande, merkt Raatgever op. "Ondernemerschap is in Groot-Brittannië minder vies."

Yes!Delft en UtrechtInc staan beide op de shortlist voor de wereldwijde incubator-verkiezing. De uitslag daarvan is op 25 november.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl