Zo haal je groeigeld op als ondernemer

100 miljoen euro. Dat is het totaalbedrag dat Nederlandse startups afgelopen kwartaal wisten los te peuteren bij investeerders. Maar waar moet je nu precies op letten als je groeigeld wil ophalen?

Blog StartupJuncture wist afgelopen week te melden dat 24 Nederlandse bedrijven het eerste kwartaal van dit jaar een totaalbedrag van 100 miljoen euro wisten op te halen. Gemiddeld haalden zij 1 miljoen euro op aan groeigeld. Er zouden minder early stage- en informal-rondes zijn gedaan ten opzichte van een jaar eerder, maar op het gebied van forse investeringen zat het wel goed. Zo haalde Dutch Finance Lab 30 miljoen op en wist Ophen 25 miljoen aan groeikapitaal te krijgen.

Wat vinden investeerders interessant?

Hoe moet je je gedragen wanneer je als ondernemer de meeste kans wil maken op groeigeld? Oftewel: wat vinden investeerders interessant? Om dat te laten zien, moet je een kijkje nemen in het brein van de investeerder. Die stelt zichzelf immers allerlei vragen wanneer hij of zij overweegt geld in een onderneming te stoppen.

Onderstaande infographic van Funders and Founders visualiseert deze gedachtesprong op een duidelijke, overzichtelijke manier. Allereerst vraagt hij of zij zich af: is de markt groot? Vervolgens wil de investeerder weten of de marges groot genoeg zijn. En hoe zit het met de samenstelling van het team? Kunnen de medewerkers goed met elkaar overweg? Het zijn allemaal vragen die belangrijk zijn voor wie groeikapitaal wil ophalen.

Kijk nu eens naar je eigen onderneming. Kun jij op al deze vragen een goed antwoord geven? Zo ja, dan vergroot dat je kansen op groeikapitaal aanzienlijk.

Hoofdafbeelding via Pixabay // Quince Media.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl