Zo schrijf je nog dit weekend jouw businessplan

startup plan.jpg

Vergeet Koningsdag. Of je hele handel op straat verkopen. Besteed je tijd deze zaterdag en zondag liever aan het schrijven van jouw businessplan, aan de hand van ‘The One-Page Business Plan’.

De tijd dat je een vuistdik businessplan moest schrijven om überhaupt succes te hebben, ligt achter ons. Maar hoe zorg je er dan voor dat al je spontane ideeën, kleine aantekeningen en sluimerende gedachtes toch één geheel vormen zodat je je bedrijf kunt starten?

The One-Page Business Plan

De Amerikaanse ondernemer en schrijver Chris Guillebeau heeft in zijn boek The $100 Startup een oplossing: The One-Page Business Plan. Toegegeven, Guillebeau richt zich op mensen die naast hun gewone baan een ‘side hustle’ willen proberen. Maar zijn toegankelijke benadering van een businessplan kan verhelderend werken.

The $100 Startup schreef ik ook een beetje als reactie op het gangbare beeld van de Silicon Valley-startup”, aldus Guillebeau. “Een side hustle is meer voor gewone mensen, zonder MBA of investeerders, die iets voor zichzelf beginnen. Mensen die niet per se heel veel kapitaal hoeven op te ophalen.”

 

PDF-pictogramDownload hier The One-Page Business Plan, zodat je dit weekend meteen aan de slag kan!

Passie of frictie?

Guillebeau heeft twee tips voor mensen die een side hustle overwegen: Ten eerste, staar je vooral niet blind op de standaardvraag ‘wat is je passie?’. Guillebeau: “Lang niet alles waar je passie voor hebt is een goede business. Een goede vraag is ook: wat maakt je kwaad? Wat zorgt er bij jou voor frictie?”

Ten tweede: mensen die een side hustle overwegen zijn grofweg in twee groepen te verdelen. De eerste groep wil een side hustle, maar heeft eigenlijk geen idee wát dan of heeft juist te veel ideeën. De andere helft weet precies wat hij of zij wil, maar heeft geen idee hoe het aan te pakken. In beide gevallen moet je kracht van observeren leren gebruiken, is de overtuiging van Guillebeau. Als je dat onder de knie hebt, dan kun je vervolgens een idee vertalen naar een dienst of product waar mensen geld voor over hebben.

Guillebeau wil mensen overigens niet afraden om fulltime ondernemer te worden. Met behulp van side hustles wordt het aantal mensen dat onderneemt alleen maar vergroot, is zijn insteek. “Niet iedereen is van de grote risico’s nemen en de soms gejaagde levensstijl die hoort bij het ondernemen.”

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!