Steve Wozniak: 'Apple is arrogant'

Ondernemersnieuws vandaag: de nieuwe Nexus wordt eind deze maand geïntroduceerd, Apple is volgens oprichter Steve Wozniak arrogant geworden, en Belsimpel is winnaar van de Fast50.

1. De nieuwe Nexus komt eraan

Een uitdager van de nieuwe iPhone 5 is in aantocht. LG en Google wijden samen op 29 oktober de nieuwe Nexustelefoon in. Dat schrijft de Franse Le Figaro. Er zal een kale versie van Android op draaien. De Nexus 4 zal begin december in de winkels liggen. Er gingen al geruchten dat LG het nieuwe apparaat zou gaan maken. Google werkt bij de release van een nieuwe versie van Android vaak samen met een fabrikant om een voorbeeldtoestel uit te brengen.

2. De Nieuwe Pers moet over 2 jaar winst opleveren

De digitale opvolger van De Pers, de Nieuwe Pers, krijgt twee jaar de tijd winstgevend te worden. Dit meldt het Nederlands Dagblad, na het bericht van gisteren dat het dagblad geld ophaalt met crowdfunding. De Nieuwe Pers genereert inkomsten door proefabonnementen van 25 euro per halfjaar te verkopen en door lezers een abonnement te bieden van zo'n 15 euro per jaar op hun favoriete verslaggever. Heij, oud-hoofdredacteur van De Pers, verwacht in het eerste jaar tussen de duizend en vierduizend betalende abonnees.

3. Export buiten Europa neemt fors toe

De export binnen Europa is de laatste 15 jaar met slechts 7 procent toegenomen, terwijl de export naar landen buiten Europa met 80 procent toenam. Dat blijkt uit een onderzoek van ING. De bank constateert verder dat in de afgelopen twee jaar de Nederlandse export bleef stijgen (tussen de 2 en 4 procent). De verwachting is dat in 2013 de groei van de export iets zal afnemen. De Nederlandse export bestaat overigens nog altijd voor meer dan 75 procent uit uitvoer naar Europese landen.

4. Azië streeft Europa in rijkdom voorbij

Volgens onderzoek van de Credit Suisse Bank bezitten Australiërs gemiddeld genomen de meeste rijkdom in de wereld, terwijl Azië Europa is voorbij gestreefd in rijkdom. De bank stelt dat een Australiër gemiddeld 193.000 dollar aan waarde representeert. Dat is het hoogste bedrag, te danken aan een kleine bevolkingsdichtheid, natuurlijke hulpbronnen en hoge huizenprijzen. Europa heeft als continent 10,9 miljard dollar aan waarde moeten inboeten en daardoor Azie voorbij moeten laten gaan, omdat door de schuldencrisis de huizen in waarde zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar.

5. 'Apple is arrogant'

Durft hij het sinds het overlijden van Steve Jobs steeds vaker hardop te zeggen? Steve Wozniak, ooit medeoprichter van Apple, laat zich in het Zuid-Afrikaanse TechCentral weer eens weinig vleiend uit over het bedrijf dat hij zelf startte. Hij is ontevreden over de nieuwe iPhone 5, die volgens hem een aantal consumentenbehoeftes onbeantwoord heeft gelaten. En hij zegt dat niet op een genuanceerde wijze. "Een deel in mij zou willen dat Apple niet zo arrogant was en denkt dat ze als enige met de juiste oplossingen komen. Ik wou dat ze een grotere versie hadden gemaakt van de iPhone. Niemand onder de consumenten heeft namelijk problemen met een groter scherm. Integendeel. Maar Apple doet nu net als alsof dat wel zo is, omdat alle andere fabrikanten wel grotere schermen hebben."

6. 'Microsoft doet niet mee aan gevecht op hoogste niveau'

De technologie-industrie vandaag de dag is slechts een gevecht tussen Amazon, Apple, Facebook en Google. Microsoft hoort er niet bij, volgens Eric Schmidt. Dat bleek uit een interview dat de topman van de zoekgigant donderdagnacht, Nederlandse tijd, had tijdens een evenement van AllThingsD. "Het is wel een goed gerund bedrijf, maar ze zijn niet in staat geweest om state-of-the-art producten te brengen." De uitspraken zijn opmerkelijk voor Schmidt, omdat hij vóór zijn Google-tijd bij softwaregiganten Sun en Novell vaak zonder succes het probeerde op te nemen tegen Microsoft. En vormen Microsoft Kinect en Microsoft Surface niet in ieder geval innovaties?

7. En dat dit: Belsimpel de winnaar van de Fast 50

Met een indrukwekkende omzetgroei van 16.155 procent in vijf jaar tijd, is Belsimpel dit jaar de winnaar van de Deloitte Technology Fast50, zo schrijven onze collega´s van MT. De omzetgroei van Belsimpel, de online verkoper van alles wat met mobiele telecom te maken heeft, is met afstand de snelste van het veld. Nummer twee is Sanitairwinkel.nl van Erik en Rob van Laarhoven, met een groei van 3.509 procent. Ecommerce platform voor software Avangate behaalt met een groei van 3.051 procent de derde plaats. Ga direct naar de volledige lijst, of bekijk alleen de 10 favorieten van MT.

Tot zover de Sprout update van 12 oktober. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!