3 lessen die ondernemers kunnen leren van Hollywood-sterren

Anita Elberse

Succesvolle sporters, zangers en acteurs gebruiken meer dan hun talent. Deze 3 lessen kunnen ondernemers leren van Hollywood-sterren, vertelt een Nederlandse Harvard-professor. 

Middelmaat is niet aan Anita Elberse besteed. Als Nederlandse professor van de Amerikaanse universiteit Harvard onderzoekt ze supersterren, en ontvangt ze haar onderwerpen graag in haar klaslokaal.

Over die ‘hitmakers’ schreef ze het boek Blockbusters en tijdens Inspiration 360, waarvan Sprout mediapartner was en met 100 members aanwezig was, gaf ze deze 3 lessen die ondernemers kunnen leren van supersterren.

1. Neem ‘blockbuster’-risico’s

Als nieuwbakken ceo van Warner Bros-studio’s introduceerde Alan Horn een nieuwe strategie: niet langer een scala aan films produceren met een kleine winst per productie maar inzetten op een paar blockbusters.

Voor die films zette hij een groot budget in,  van 150 tot 200 miljoen dollar per stuk. Met films als de Harry Potter-serie, The Dark Knight, Inception en I Am Legend ging het de filmmakers vervolgens voor de wind. Het bedrijf groeide uit tot de grootste filmstudio’s in de Verenigde Staten.

Zonder risico is die aanpak niet. Een gegeven dat je volgens Elberse op de koop toe te nemen hebt, bij de filmmakers is het bijvoorbeeld zo dat het een goed jaar is als de helft van de uitgebrachte films een succes is.

2. Zet in op je eigen sterrenstatus

Nadat NBA-ster Lebron James een contract tekende voor 90 miljoen dollar ontsloeg hij zijn - goed aangeschreven - vertegenwoordiger en verving deze door een onervaren jeugdvriend. Samen met twee andere vrienden zette zij hun eigen bedrijf op (LRMR Management), en investeerde in andere bedrijven.

Gebaseerd op de vooral in de VS grote sterrenstatus van James staken zij geld in onder meer koptelefoonmaker Beats. Dat aandelenpakket bleek een meesterzet: bij de verkoop van Beats aan Apple kregen de vrienden een bedrag van 30 miljoen dollar bijgeschreven op de bankrekening. 

3. Durf meerdere functietitels tegelijkertijd te hebben

Om echt succesvol te zijn moet je volgens Elberse een multi-hyphenate worden. Een mooi woord om te zeggen: je hebt meerdere functies tegelijkertijd. 

Dwayne Johnson kreeg faam in de Amerikaanse worstelcompetitie onder de bijnaam ‘The Rock’. Ondertussen is hij ook acteur, producent en investeert. En dat gaat voor de wind: afgelopen jaar was de worstelaar-acteur de best verdienende acteur ter wereld, met een inkomen van 64,5 miljoen dollar. 

Lees ook: Deze 7 inzichten deelde Richard Branson gisteravond in de Ziggo Dome

Anita Elbers en een van 'haar' supersterren, basketbalspeler Dwyane Wade:

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!