4 zakelijke trends voor het kersverse decennium

2020

Kun je op basis van zakendeals uit 2019 opmaken wat de trends voor het komende decennium worden? Deze professor denkt van wel. 

Businessprofessor Benjamin Gomes-Casseres van de Brandeis Universiteit stelt in een artikel op Harvard Business Review dat je op basis van de zakendeals van 2019 kunt voorspellen wat de zakelijke trends van het komende decennium worden. Een grip uit de trends die Gomes-Casseres ziet ontstaan.

​1. Mediabedrijven worden mega

Allereerst eentje in de mediawereld: Gomes-Casseres merkt op dat er veel consolidaties hebben plaatsgevonden in 2019. Bijvoorbeeld van Sprint en T-Mobile en van AT&T en Time Warner. Momenteel heerst wat de professor omschrijft als een “streaming-oorlog” tussen Disney, Netflix, Hulu, Amazon, Apple en HBO. Ook in deze branche voorziet hij de komende jaren consolidaties.

2. Big tech wordt small tech

Een tegengesteld effect verwacht de professor de komende jaren te zien in de wereld van big tech. Google, Facebook en Amazon kregen afgelopen jaar vanuit Washington meerdere malen de kritiek te groot te zijn geworden en wellicht beter opgeknipt te kunnen worden. In vijftig Amerikaanse staten vond een antitrustonderzoek plaats tegen Google. Zowel Facebook, Apple als Amazon leken voor te sorteren op dit sentiment en doen al sinds 2017 geen overnames meer van hoger dan 3 miljard dollar.

3. Bonje tussen de VS en China

Een andere trend ziet Gomes-Casseres in de multilaterale sferen ontstaan. Het botert zakelijk gezien niet goed tussen de Amerikanen en de Chinezen en dat zal nog wel even zo blijven, denkt de professor. Niet alleen vanwege de handelsbarrières die beide landen hebben opgetrokken, maar ook omdat de leiders van beide landen denken dat nieuwe technologie – zoals artificial intelligence, cybersecurity en social media – belangrijk is voor de nationale veiligheid. Aangezien ze elkaar onvoldoende vertrouwen, blijft het moeilijk zakendoen in technologie.

4. Voorlopig nog veel olie

Over de vorderingen met hernieuwbare energie is de professor somber. Zonne- en windenergie mogen dan groter worden en oliebedrijven mogen dan flirten met deze schone energie, op mondiaal niveau werd er de afgelopen jaren minder geld gestoken in hernieuwbare energie. Er zijn nog veel stappen te zetten, dus.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl