Stripe helpt HousingAnywhere verder te groeien

Toen de Nederlandse student Niels Van Deuren in 2009 als uitwisselingsstudent enige tijd naar het buitenland vertrok, wist hij niet wat hij zo lang met zijn studentenkamer in Rotterdam moest doen. Het huren van een kamer voor één semester was voor Nederlandse studenten niet interessant, zij zochten een kamer voor langere tijd.

Bij voorkeur voor de hele studietijd. Maar Van Deuren - die vorig jaar als CEO is opgevolgd door Djordy Seelman - wist dat er wel veel internationale studenten dringend op zoek waren naar betaalbare tijdelijke woonruimte in Rotterdam. En dat was moeilijk te vinden. Zo ontstond het idee voor HousingAnywhere: een online platform waar studenten tijdelijk hun kamers kunnen verhuren aan internationale studenten.

Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en is HousingAnywhere uitgegroeid tot een internationaal fenomeen waar studenten in ruim 500 steden in meer dan 50 landen over de hele wereld tijdelijke woonruimte kunnen aanbieden en vinden. Zowel particulieren als commerciële verhuurders kunnen gratis kamers aanbieden en het platform wordt jaarlijks door 5 miljoen mensen bezocht. HousingAnywhere treedt op als intermediair en verzorgt de financiële afhandeling. Om te zorgen voor een snelle en makkelijke verwerking van betalingen in al die landen en vele valuta heeft HousingAnywhere gekozen voor de online betaaldienst Stripe.

Partner voor online betalingen

Toen hij startte met zijn platform, kreeg Van Deuren te maken met dezelfde uitdagingen als andere startende ondernemers. Er waren mensen nodig met de nodige kennis om het platform daadwerkelijk te bouwen, het online platform moest ontwikkeld en uitgebreid worden en hij moest op zoek naar investeerders en partners. Al snel had hij voldoende startkapitaal gevonden en maakte hij afspraken met universiteiten, die via HousingAnywhere hun studenten hielpen aan woonruimte. De eerste vijf jaar deed het platform niet zelf de financiële afhandeling, maar zorgden de aangesloten universiteiten voor het verwerken van de betalingen, waarvan HousingAnywhere een deel ontving. Maar voor uitbreiding buiten de universitaire wereld en samenwerking met particuliere aanbieders van kamers, moest het platform ook zelf de betalingen kunnen verwerken.

Die expertise had HousingAnywhere zelf niet in huis en daarom werd gezocht naar een goede partner voor dit onderdeel van het platform. De eerste betalingsverwerker waar HousingAnywhere mee in zee ging, bood echter niet de mogelijkheden die het platform nodig had. “De eerste betalingsverwerker waar wij mee samenwerkten, bood ons niet de flexibiliteit en de integratiemogelijkheden die wij nodig hadden. Na extra marktonderzoek kwamen we terecht bij Stripe en dat was een goede keuze ”, zegt Van Deuren.

Hogere productiviteit ontwikkelaars

Met behulp van Stripe Elements wisten de ontwikkelaars van HousingAnywhere binnen een week alle benodigde betalingsfunctionaliteit te integreren in het platform. Dat was mogelijk dankzij de complete en makkelijk te gebruiken API en de goede documentatie. Vragen werden snel opgelost door de supportafdeling van Stripe.

“Stripe Elements werkt gewoon zoals het hoort”, zegt Marin Bolanča, Product Owner bij HousingAnywhere. “Dankzij Stripe waren we in staat om de benodigde betalingsmogelijkheden veel sneller te integreren dan mogelijk was met andere providers. Zo heeft het ons geholpen om de productiviteit van onze ontwikkelaars te verhogen. Stripe biedt ook zaken die andere providers niet hebben, zoals een makkelijk te gebruiken API met heldere documentatie. Verder is het flexibel, eenvoudig te integreren en makkelijk aan te passen aan onze wensen.”

Een ander belangrijk voordeel voor een wereldwijd opererende organisatie zoals HousingAnywhere, is dat Stripe in de meeste landen en valuta’s betalingen ondersteunt in de betaalmethoden die lokaal veel worden gebruikt.

Verdere groei

Intussen blijft HousingAnywhere groeien. Om die groei te kunnen ondersteunen kijkt het platform onder andere naar de mogelijkheden van Stripe Connect, dat specifiek is ontwikkeld voor online marktplaatsen en platforms. “Daarmee wordt het makkelijker om betalingen van meerdere huurders aan meerdere verhuurders af te handelen. Dit betekent dat wij zo min mogelijk werk hebben aan de betalingsverwerking. Ook zorgt Stripe ervoor dat we de regels in de Europese betalingsverordening PSD2 naleven, zodat dat we daar zelf niet op hoeven te letten”, concludeert Van Deuren.