Stutterheim weg bij ID&T; 2 miljard voor mkb

Ondernemersnieuws vandaag: Duncan Stutterheim vertrekt bij ID&T, zakenreiziger dol op Uber en fondsen NLII verstrekken twee miljard aan mkb-leningen.

1. Stutterheim vertrekt bij ID&T

Duncan Stutterheim vertrekt bij zijn dance-bedrijf ID&T. 'We voelden gewoon dat we eruit groeiden', zegt hij in de Volkskrant. 'Dat heeft met de veranderende muziek te maken. Ik heb altijd op de dansvloer gestaan, altijd. Nu doe ik dat niet meer.' Stutterheim en zijn vrouw Lisca verkochten twee jaar geleden ID&T aan het Amerikaanse SFX. Dat leven als manager bevalt de ondernemer minder. 'Ik ben 80 procent van mijn tijd kwijt aan mensen aansturen, budgetten managen, vergaderen; maar daar ben ik helemaal niet zo goed in. De vlam is wat minder; het voelt toch alsof ik mijn ding al wel heb gedaan.'

2. Twee miljard aan leningen voor mkb

De komende drie jaar steken pensioenfondsen, verzekeraars en banken twee miljard euro extra in het midden- en kleinbedrijf. Woensdag richt de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) hiervoor twee speciale fondsen op. Na de zomer kunnen via banken de eerste aanvragen worden gedaan. Via het nieuwe Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) kunnen mkb’ers met een beperkt eigen vermogen leningen tussen de 150.000 en 5 miljoen euro krijgen. Het Bedrijfsleningen Fonds (BLF) verstrekt via banken leningen van 10 tot 25 miljoen euro.

3. Bluewater test getijdencentrale

In Den Helder wordt donderdag 's werelds eerste drijvende getijdenplatform voor het opwekken van energie te water gelaten. Een turbine onder het vlot genereert de elektriciteit dankzij de waterstroming bij eb en vloed. Ontwikkelaars Bluewater, Damen en Van Oord willen met hun vinding zo snel mogelijk exporteren naar de Filipijnen, Indonesië en eilanden in de Grote Oceaan. Nu wordt stroom op veel kleine eilandjes in die regio vaak opgewekt met behulp van een dure en vervuilende dieselgenerator.

4. Brownies & downieS naar België

De Nederlandse broodjesketen Brownies & downieS opent na de zomer zijn eerste vestigingen in België, meldt Retailnews. Bij Brownies & downieS kun je terecht voor koffie, broodjes en brownies, in de bediening werken mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Eigenaren Thijs Swinkels en Teun Horck openden in september 2010 het eerste filiaal in Veghel, inmiddels beschikt Brownies & downieS over zeventien vestigingen in Nederland.

5. Zakenreiziger dol op Uber

Ondanks de negatieve publiciteit rond de taxi-app storten Amerikaanse zakenlui zich op Uber, meldt analist Marketwatch. Een specialist in het afhandelen van declaraties telde het afgelopen kwartaal drie keer zoveel Uber-bonnetjes als een jaar geleden. Inmiddels komt tegen de dertig procent van de kosten voor taxi's of huurauto's voor rekening van Uber. In steden als San Francisco en Dallas is zelfs meer dan de helft van de taxiritjes geleverd door Uber.

6. Wiet-startup haalt 75 miljoen dollar op

Het Amerikaanse Privateer Holdings heeft 75 miljoen dollar opgehaald bij investeerders om groot te worden in de marihuana. Het bedrijf uit Seattle exploiteert de populaire website Leafly, waarop cannabisliefhebbers recensies kunnen geven over verkoopadressen. In Canada produceert het wiet voor medische doeleinden, maar het kroonjuweel is de dertigjarige licentie die het bezit op de naam Marley voor wietproducten.

7. En dan dit: eilandje crowdfunden?

Jasper Mutsaerts specialiseert zich met zijn reisbureau in bucket list experiences: dingen die je nog altijd had willen doen. De komende tijd richt hij zich met Bohemian Birds op de crowdfunding van een Zweeds eiland. Wil je net als Richard Branson, Jackie Onassis of Richard Gere je eigen eiland bezitten? Vanaf 2000 euro koop je een stukje eigendom, voldoende om 20 zomerse dagen en 10 dagen in de winter op Böhemia te verblijven. De crowd is gemaximeerd op 150 leden. 

Tot zover de Sprout update van woensdag 8 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Het premium membership van Sprout

Premium members krijgen álles. Voor € 8,25 per maand (ex btw):

  • ben je (gratis) welkom op diverse events en visits, inclusief Sprout Challengerday 2015
  • ontvang je 6 dikke inspiratiemagazines op je deurmat
  • lees je elke dag de 7 need to knows via je mail
  • krijg je onbeperkt toegang tot de how-to database met praktische informatie voor je bedrijfsvoering

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!