Te koop: Skype

Bedrijfje kopen? Internetgigant eBay zet dochteronderneming Skype in de etalage. De voipdienst gaat begin volgend jaar zelfstandig naar de beurs. De oprichters liggen echter dwars.

eBay kocht de voipdienst in 2005 voor 2,6 miljard dollar. Het was de bedoeling om de dienst van Skype te integreren met de e-commerce- en betalingsdiensten van eBay, maar er bleken te weinig raakvlakken, meldt Webwereld.

 

Weinig synergie

"Skype is een fantastische stand-alone business met een sterke basis en versneld momentum. Maar het is duidelijk dat Skype geringe synergie heeft met eBay en PayPal", zegt eBay's CEO John Donahoe in een persbericht.

 

Hoewel Skype een aardige omzet draait (551 miljoen dollar op 400 miljoen gebruikers in 2008), deed het nieuws de koers van aandelen eBay goed: die steeg licht.

 

Patenten

De oprichters van Skype zullen mogelijk nog een stokje steken voor de plannen van Donahoe. Die willen hun bedrijf terugkopen, maar daarin lijkt eBay totaal niet geïnteresseerd. Echter, het duo bezit de patenten op de p2p-technologie waarop Skype draait. Webwereld schrijft dat ze de licentie aan Skype recentelijk hebben beëindigd omdat het contract zou zijn verbroken. De zaak ligt bij de Britse rechter. Volgens eBay kan het juridische conflict het voortbestaan van Skype in gevaar brengen.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!