Technologie en vastgoed populair bij rijkste self made ondernemers onder de 40

Ali Niknam, Bunq

Technologie domineert de nieuwe self made-lijst met jonge miljonairs van Quote, al bouwt de hoogste nieuwe binnenkomer kantoren om naar huizen. Een greep uit de lijst van dit jaar.

Quote rangschikte voor de dertiende keer 100 jonge miljonairs, dit jaar met een ondergrens van 8 miljoen euro en een totaalvermogen van 2,2 miljard euro. Van de 27 nieuwe namen in de lijst knalt projectontwikkelaar Lee Foolen pardoes naar plek 5, met een geschat vermogen van 65 miljoen euro. De Eindhovense vastgoedondernemer bouwt met City Pads massaal kantoren om naar duizenden woningen.

Met maar 3 vrouwen hangt de lijst wederom uit het lood. Modellen Doutzen Kroes (26 miljoen) en Lara Stone (15 miljoen) en modebazin Nikkie Plessen (10 miljoen) houden de eer hoog. Onder meer Pieter Zwart en Jitse Groen vallen dit jaar - 40 jaar oud inmiddels - van de lijst. Op twee vastgoedondernemers na bestaat de top 10 dit jaar uit ondernemers met een digitaal product of platform.

1. Paul de Jong (39), Coolblue. Geschat vermogen: 320 miljoen

Samen met compagnons en studievrienden Pieter Zwart en Bart Kuijpers legde Paul de Jong in 1999 de basis voor webwinkel Coolblue. Een bedrijf dat het afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 miljard euro omzet genereerde. Waar de inmiddels 40-jarige Pieter Zwart alle aandacht opeist, kozen De Jong en Kuijpers voor een plek in de schaduw. Sinds 2015 zitten de twee niet meer in de directie, en verzilverden zij meer aandelen dan Zwart. 

2. Peter Becker (38), PB Web Media. Geschat vermogen 105 miljoen

Hoog in de lijst, maar bij het grote publiek onbekend: Peter Becker beheert met PB Web Media een online netwerk van 100 pornowebsites en (browser)game-sites, waarop het Haarlemse bedrijf tegen betaling links publiceert van, en verkeer genereert voor  honderden klanten. 

3. Wouter Bakker (34) en Gerjan den Hartog (38), VidaXL. Geschat vermogen 75 miljoen

Wouter Bakker en Gerjan den Hartog maakten het afgelopen jaar 22 miljoen euro winst met hun online warenhuis VidaXL (omzet 180 miljoen). Quote baalt ervan dat de heren de redactie niet te woord willen staan, maar ontkomt er niet aan hen ieder een geschat vermogen van 75 miljoen euro toe te kennen. 

Ali Niknam

Andere opvallende naam is TransIP- en Bunq-oprichter Ali Niknam (60 miljoen), die afgelopen jaar zijn TransIP terugkocht van een Zweedse investeerder. Dennis Klompalberts (54 miljoen) hoopt met Travelbird dit jaar voor het eerst winst te maken.

Plek 9 en 10 zijn voor Chris Hall (Bynder) en Robert Vis (MessageBird), die bij hun debuut in de lijst ieder 50 miljoen krijgen toebedicht. Vis, nuchter: "Het gaat enkel om een papieren waarde van mijn bedrijf. De toekomst moet uitwijzen of dat ooit gerealiseerd zal worden. Voorlopig moet ik elke dag hard werken voor mijn salaris, dat nog een stuk onder de balkenendenorm ligt."

Gert-Jan Munneke (39) verkocht zijn onlinemarketingbedrijf Traffic4U in 2014 en investeerde een deel van de opbrengst onder meer in Helloprint en Treatwell (exit). Zelf iets nieuws bouwen geeft hem echter meer voldoening, zegt Munneke tegen Quote, al vindt hij het nog te vroeg om zijn nieuwe 'projecten' te onthullen.

YoungCapital

Hugo de Koning (38) en Bram Bosveld (36) bouwden uitzendbureau Studentenwerk uit tot miljoenenbedrijf YoungCapital, wat ze volgens Quote 33 miljoen aan vermogen oplevert. Marco Aarnink, die afgelopen jaar terugkeerde in de branche waar hij begon, is dankzij zijn exit met Drukwerkdeal nog altijd goed voor 27 miljoen.

Insectenkweker Kees Aarts (Protix) is dankzij een investering van 45 miljoen euro een van de 18 jonge ondernemers die de ondergrens van 8 miljoen halen, samen met onder meer Ruud Stelder (verkocht Light Speed), Michel Elings (verkocht PRSS aan Apple) en Jeroen Elkhuizen en Jeroen Doorenbos (Belsimpel).

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl