Tenpages failliet

Tenpages is dinsdag failliet verklaard, nadat oprichter Valentine van der Lande twee weken geleden had besloten te stoppen met het crowdfundingplatform voor boeken.

De Amsterdamse rechtbank heeft het faillissement uitgesproken en daarbij Femke Jorritsma aangewezen als curator. Dat bevestigen de rechtbank en de curator aan Sprout. Jorritsma kon desgevraagd nog weinig zeggen over de staat waarin ze de failliete boedel van Tenpages.com heeft aangetroffen. Ook Van der Lande zelf geeft geen inhoudelijk commentaar. 'Ik weet op dit moment nog niet eens wie de curator is, maar ik kan me voorstellen dat die het niet op prijs zal stellen als ik de media in dit stadium te woord sta.'

Update:

Woensdagavond heeft Tenpages per mail alle betrokkenen laten weten, dat het niet is gelukt te stoppen zonder faillissement aan te vragen. 'Dat had onze voorkeur, omdat dit de minste impact zou hebben voor betrokkenen. Helaas bleek dit scenario niet haalbaar.'

Eerder deze maand had Van der Lande op Tenpages.com bekendgemaakt te stoppen met het platform. Daarbij leek een faillissement nog niet aan de orde. 'We zijn nu druk in overleg met betrokken partijen over de vervolgstappen. Uiteraard spannen wij ons in om een zo goed mogelijke oplossing te vinden voor onze betrokken schrijvers en gebruikers. We verwachten je binnen enkele weken nader te kunnen berichten,' aldus het bericht.

Uit het laatste gedeponeerde jaarverslag over 2012 blijkt dat het bedrijf ruim een miljoen euro aan schulden had opgebouwd, onder meer aan de aandeelhouders die vanaf het begin hadden geïnvesteerd in de onderneming. Van der Lande was voor 58% aandeelhouder in de bv. Daarnaast waren er nog 4 aandeelhouders. In 2012 leed Tenpages een verlies van 294.791 euro. 

 

Geen financieel perspectief 

Van der Lande begon in 2010 met Tenpages.com, dat met crowdfunding als nieuw businessmodel om de boekenuitgeverij mee te vernieuwen. Schrijvers konden hun manuscript aanbieden aan de crowd, die voor 5 euro per aandeel kon investeren in de uitgave. Als voor een boek minimaal 2000 aandelen waren utigegeven, zocht Tenpages er een uitgeverij bij. Met haar intitiatief kreeg de ondernemer veel aandacht, onder meer ook van Sprout, dat haar op de Sprout Challengerlijst plaatste.

Uiteindelijk wist Van der Lande op deze manier 66 boeken uit te laten geven, maar de inkomsten daaruit bleken onvoldoende om haar platform in de lucht te houden. Eind vorig jaar stelde Van der Lande het businessmodel van Tenpages daarom al rigoureus bij, door zich op veelbelovende en op bekende auteurs te richten. Desondanks bleek er geen financieel perspectief om de boekencrowdfundsite te continueren, aldus de melding op Tenpages.com. Van der Lande stelde dat er contact is geweest met een investeerder voor herfinanciering, maar dat die zich uiteindelijk heeft teruggetrokken. Blijkbaar was het aanvragen van het faillisement de enige vervolgstap die daarna nog restte.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!