Tesla was bijna van Google; bonje bij de Telegraaf

7 need to knows dinsdag

Ondernemersnieuws vandaag: bonje bij de Telegraaf, Tesla was bijna van Google geweest en studenten verhuren hun raam als advertentieruimte.

1. Aandeelhouder wil Telegraaf splitsen 

Bonje bij Telegraaf Media Groep (TMG), waar investeerder Frank Botman internetactiviteiten als Geenstijl, Jaap.nl en Speurders.nl wil onderbrengen in een bedrijf waarvan hij zelf grootaandeelhouder is. Quote zegt Botmans plan om het krantenconcern om te bouwen te hebben ingezien. Botman zou een meerderheid krijgen in de nieuw op te richten bv. Hij wil ook dat krantenkaternen als Telesport en Privé en sterker eigen gezicht krijgen. Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs verzet zich en wordt waarschijnlijk ontslagen, meldt Quote.

2. Duitsers drukten overname iBood door

De overname van de Nederlandse koopjessite iBood door het Duitse Media Saturn is niet naar ieders zin. Oprichter van de retailgigant Erich Kellerhals zegt dat deze is doorgedrukt zonder toestemming van hem en andere aandeelhouders en daarmee illegaal. Volgens Kellerhals opereert de (Nederlandse) Media Saturndirecteur Pieter Haas eigenmachtig en negeerde hij zelfs het nee van het moederconcern Metro door een meerderheid in iBood te kopen, ondanks de matige resultaten daar.

3. Musk had Tesla bijna verkocht aan Google

Het had maar weinig gescheeld of Tesla was in handen geraakt van Google. Dat blijkt uit het volgende maand te verschijnen boek Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future. Begin 2013 had Elon Musk moeite een faillissement af te wenden van zijn autofabriek, die moeite had met de levering van zijn Model S. Musk onderhandelde met Google-oprichter Larry Page over een prijs van 6 miljard dollar, plus een kapitaalinjectie van nog eens 5 miljard. Net op tijd kreeg de afzet weer vaart, kon Tesla zijn eerste kwartaalwinst melden en was de deal niet meer nodig.

4. Vastgoed crowdfunden in Afrika

Waarom ook niet? De nieuwe crowdfundsite Realty Africa wil jaarlijks miljoenen ophalen voor investeringen in vastgoed als woningen, hotels en fabrieken in zuidelijk Afrika. Oprichters Erik van Eeten en Patrick Chella komen uit de financiële wereld en richten zich op projecten in Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe. Hun eigen platform crowdfunden ze, as we speak, via Indiegogo

5. Airbnb voor campers live

Waar hadden we nog geen Airbnb voor? Oh ja: voor campers. Goed dat ondernemers Mark de Vos en Foppe Mijnlieff deze week live gaan met Goboony, een platform waarop camperbezitters hun RV kunnen delen. 'Waar je je huis slechts enkele weken in het jaar kunt verhuren, heb je een camper slechts enkele weken in het jaar zelf nodig. Er is veel meer tijd om aan je camper te verdienen,' aldus De Vos. Met Goboony zorgt hij voor extra vertrouwen door de betalingen af te handelen, huurders en verhuurders elkaar te laten beoordelen en voor te schrijven dat iedereen een profiel heeft.

6. Google wil duizenden internetballonnen

Google heeft een inkijkje gegeven in zijn project 'Loon'; het plan om met duizenden ballonnen internet te brengen naar de twee derde meerderheid van de wereldbevolking die er nog niet over beschikt. In een video worden we bijgepraat over het opschalen van de ballonnenfabriek en de manier van oplaten. Inmiddels kan Google met kranen tientallen balonnen per dag de hoogte in krijgen. De besturing wordt ook steeds nauwkeuriger, zodat de snelle (LTE) mobiel internetverbindingen snel echt in bedrijf kunnen worden genomen.

7. En dan dit: verhuur je raam als advertentieruimte

Geen gek idee van Add My Window: studenten uit vrijwel heel Nederland kunnen voortaan inkomsten genereren uit het aanbieden van hun ramen als advertentieruimte. Daarvoor brengt de Haagse startup adverteerders en raameigenaren bij elkaar op zijn website, waar raam/advertentieruimte kan worden aangeboden en de adverteerder kan kiezen uit de A- B- of C-locaties waar de boodschap moet worden uitgedragen. De advertenties worden gedrukt op semi-transparant folie, zodat de studenten ook nog wat uitzicht hebben.

Tot zover de Sprout update van dinsdag 21 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Het premium membership van Sprout

Premium members krijgen álles. Voor € 8,25 per maand (ex btw):

  • ben je (gratis) welkom op diverse events en visits, inclusief Sprout Challengerday 2015
  • ontvang je 6 dikke inspiratiemagazines op je deurmat
  • lees je elke dag de 7 need to knows via je mail
  • krijg je onbeperkt toegang tot de how-to database met praktische informatie voor je bedrijfsvoering

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!