Tien miljard voor app-makers; Handscanner haalt miljoenen op

7 need to knows vrijdag

Ondernemersnieuws vandaag: tien miljard voor app-ontwikkelaars App Store, Hemics krijgt miljoenen voor handscanner, 40 miljoen voor Duitse brillenwebwinkel en vijf kanshebbers voor buitenlands pop-up office

1. Ontwikkelaars Apple-apps verdienen 10 miljard 

App-ontwikkelaars hebben vorig jaar gezamenlijk ruim 10 miljard dollar (8,5 miljard euro) verdiend in de App Store van Apple. Met een omzetstijging van 50 procent was 2014 een recordjaar, meldt het bedrijf. Inclusief de vergoeding die Apple inhoudt bedroeg de omzet zo’n 15 miljard dollar. De App Store werd in 2008 werd geopend; sinds die dag hebben ontwikkelaars in totaal 25 miljard dollar aan inkomsten via de App Store verdiend. Alleen al in de VS zou de app-winkel gezorgd hebben voor 627.000 banen. De groei is er nog niet uit: afgelopen nieuwjaarsdag was volgens Apple de beste dag ooit qua omzet. De eerste week van januari was de beste week tot nu toe, met een totale omzet van 500 miljoen dollar.

2. Investering voor medtech-startup Hemics 

Philips-spin-off Hemics krijgt een investering van ’enkele miljoenen’ voor de verdere ontwikkeling van de Handscan, een apparaat dat de symptomen van reuma kan opsporen. Het geld is afkomstig van het investeringsfonds van zorgverzekeraar De Friesland, zegt medeoprichter Petra van den Elsen in het FD. Dankzij de scanner van de eerdere Startup van de Week hoeft een arts niet meer in de gewrichten van een patiënt te knijpen en kunnen ontstekingen sneller gesignaleerd worden. Ook is er tijdswinst: aangezien een reumatoloog niet meer zelf hoeft te voelen, kan hij de meting aan anderen overlaten. De eerste vijf HandScans worden momenteel in het UMC Utrecht en een aantal omliggende ziekenhuizen geplaatst.

3. Datacenters samen sterk

De twintig grootste Nederlandse spelers op het gebied van datacenters hebben besloten hun krachten te bundelen in een nieuwe brancheorganisatie: de Dutch Datacenter Association (DDA). Zo willen ze als 1 blok kunnen opereren in onderhandelingen met bijvoorbeeld de overheid en bij het profileren van de sector naar de buitenwereld. Nederland is internationaal gezien al een belangrijke speler op het gebied van datacenters, merkt de stichting op. De serverparken van bedrijven als BIT, EvoSwitch, KPN en TelecityGroup zijn een belangrijke schakel bij de opmars van cloud-diensten en apps. 'De datacentersector in Nederland is volwassen geworden’, zegt voorzitter Stijn Grove. 

4. Vijf kanshebbers op buitenlands pop-up-office

De jury van de wedstrijd Schiphol Go Multinational heeft 5 ondernemers geselecteerd die kans maken op een maand gratis werken in een pop-up-office in het buitenland, inclusief een lokale assistent en een pr-budget. Onder de vijf kanshebbers zit Henk Jan Beltman, de CCO (chief chocolate officer) van Tony’s Chocolonely, die Amerikanen kennis wil laten maken met zijn fair trade-repen. Titus Darley van Spectrum Design springt in op de groeiende Amerikaanse vraag naar Nederlands designmeubels en wil in New York afspraken regelen met architecten, meubelwinkels, galeries en agenten. De jury met onder meer Daan Roosegaard en Steinar Henskes kiest op 4 februari, na de presentatie van de 5 businessplannen, de winnaar.

5. Westwing haalt nieuw groeikapitaal op 

Online meubelwinkel en Rocket Internet-bedrijf Westwing krijgt van zijn bestaande investeerders een nieuwe kapitaalinjectie van 25 miljoen euro. Daarmee staat de teller sinds de oprichting van de site in 2011 op 179 miljoen euro aan geïnvesteerd kapitaal. De site, die ook in Nederland actief is, haalde in 2013 een omzet van 112 miljoen euro. Met de nieuwe investeringsronde kan het bedrijf zijn groeiplannen verder uitbouwen, zegt ceo Stefan Smalla. Daaronder valt de bouw van zeven logistieke warenhuizen en de expansie naar België, Slowakije, Tsjechië en Kazachstan, of all places. De investeerders waarderen Westwing nu op 450 miljoen euro. Rocket Internets breidt zijn belang in de onderneming iets uit, van 33,7 naar 34 procent.

6. 40 miljoen voor online brillenwinkel

Over Duitse online successen gesproken: Mister Spex, een online brillen- en lenzenwinkel, heeft 40 miljoen euro opgehaald bij een investering onder leiding van Goldman Sachs. Het 8 jaar oude Berlijnse bedrijf is actief in zeven Europese landen, en wil daar nog een paar aan toevoegen. Of het bedrijf ook van plan is om de Nederlandse markt te ontwrichten is nog niet duidelijk. De omzet lag in 2013 op 47 miljoen  euro.

7. Hongaren halen gelijk

Tien Hongaarse chauffeurs die jarenlang hebben gereden voor transportbedrijf Van den Bosch uit Erp hebben recht op achterstallig loon. De chauffeurs kregen een Hongaars loon maar de rechter in Den Bosch heeft bepaald dat de Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden als chauffeurs vanuit Nederland naar een ander land rijden. De tien chauffeurs hebben volgens belangenbehartiger FNV nog 1 miljoen euro tegoed. De rechter gaat het precieze bedrag in het vervolg van de rechtszaak vaststellen.

Tot zover de Sprout update van vrijdag 9 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl