Tweestrijd Sligro en Jumbo; Hollandse waterkering in Manhattan

7 need to knows maandag

Ondernemersnieuws vandaag: Tweestrijd Sligro en Jumbo, Hollandse waterkering in Manhattan en AEX krijgt concurrentie.

1. Tweestrijd Sligro en Jumbo 

Sligro stapt dinsdag naar de rechter om te voorkomen dat Jumbo een megasupermarkt opent in Veghel, de thuishaven van beide bedrijven. Volgens Sligro heeft de gemeente de vergunning ten onrechte verleend en is de nieuwe Jumbo slecht voor de andere supermarkten in de Brabantse plaats. De megasuper is onderdeel van een ’kunst-, cultuur-, en foodcluster’, waar Sligro vorig jaar al bezwaar tegen maakte.

2. Hollandse waterkering

Manhattan krijgt een ’Hollandse waterkering’, schrijft De Telegraaf. Volgens de krant krijgen ingenieursbureau Arcadis en het Amsterdamse architectenbureau One Architecture maandag te horen dat ze aan de slag kunnen met een bijdrage aan het project BIG U, dat bestaat uit een 16 kilometer beschermende berm in een u-vorm die een herhaling van Sandy (2012) moet voorkomen. 

3. Utrechtse app-volger Distimo in Amerikaanse handen

Distimo, dat vanuit Utrechtse uitgroeide tot een wereldwijd analyticsplatform om het gebruik en de inkomsten van apps te meten, is overgenomen door concurrent App Annie uit de VS. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt, maar TechCrunch houdt het op een geschatte 100 miljoen dollar. Distimo startte bij incubator UtrechtInc en heeft inmiddels kantoren in New York, San Francisco, Londen en Singapore. De vier oprichters komen in dienst van App Annie en gaan in Nederland de Europese R&D-tak opzetten.

4. AEX krijgt concurrentie

Het optieplatform TOM (The Order Machine) heeft vandaag zijn AEX-concurrent NL20 gelanceerd. Volgens TOM is de AEX, met buitenlandse bedrijven als ArcelorMittal, OCI en Gemalto, niet Nederlands genoeg meer. TOM baseert zijn index op ’20 Nederlandse fondsen die kenmerkend zijn voor de Nederlandse ondernemersgeest’. NL20 wordt gebruikt voor de handel in opties en de bedoeling is dat ook andere partijen producten gaan maken waarbij ze de nieuwe index gebruiken.

5. Boskalis vist achter het net

Boskalis ziet een opdracht om het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia te verslepen waarschijnlijk in het water vallen, nu Italië besloten heeft om het schip in eigen land te slopen. Het Nederlandse bedrijf sloot vorig jaar een contract (30 miljoen euro) om het wrak op een halfzinkbaar laadschip weg te slepen, maar volgens lokale autoriteiten is slopen in eigen land beter voor de Italiaanse economie en levert dit minder milieugevaren op. Gelukkig heeft Boskalis een annuleringsverzekering, zegt een woordvoerder in De Telegraaf.

6. Zuckerberg doneert

Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan geven 120 miljoen dollar aan scholen in San Francisco. Het paar steunt met de donatie scholen in de arme gemeenschappen in de Bay Area van San Francisco, waar ze zelf wonen en werken. ’’s Werelds meest innovatieve gemeenschap zou niet tegelijkertijd een omgeving moeten zijn waar publieke scholen worstelen voor hun bestaan’, zegt Zuckerberg in een brief in een lokale krant.

7. En dan dit: Google ziet ze (weer) vliegen

Google is volgens de Wall Street Journal van plan om ten minste 1 miljard dollar te investeren in een netwerk van satellieten die internet naar dunbevolkte gebieden moeten gaan brengen. Het project zou worden gestart met 180 satellieten, maar het is nog niet bekend wanneer die de lucht in gaan. De plannen volgen op Project Loon, waarbij Google ballonnen wil inzetten met hetzelfde doel.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl