Uber en UberPOP in Duitsland verboden

FRANKFURT (ANP) - Een rechtbank in Frankfurt heeft de taxidiensten Uber en UberPOP in heel Duitsland verboden. Op overtreding staat een boete van 250.000 euro per keer.

Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via internet personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld. Een van de diensten is UberPOP, waarbij particulieren met hun auto anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de taxi's oproepen via een app op de smartphone.

In de mondelinge behandeling van de zaak had de rechtbank al geconcludeerd dat het bedrijf de Duitse regels voor personenvervoer overtrad. In de ogen van de rechtbank gaat het om vervoer tegen een vergoeding en niet om een vrijblijvende ,,meerijdienst''. UberPOP bestrijdt dat omdat iedereen zelf kan beslissen wat en of hij betaalt voor een rit.

Verboden

In verscheidene landen zoals Spanje zijn Uber en UberPOP al verboden. In Nederland heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven in december de activiteiten verboden.

UberPOP is in Duitsland actief in de steden Berlijn, Frankfurt, Hamburg, München en Düsseldorf. Het bedrijf kan nog in beroep tegen de uitspraak.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!