V&D ziet redding, Youtube breekt records

Ondernemersnieuws vandaag: V&D heeft reddingsplan, Youtube breekt records en Richard Branson blijft zich roeren.

1. Zware concurrentie voor energiebedrijven

Nederlandse burgers investeren tot 2020 naar verwachting in totaal één miljard euro in het lokaal opwekken van duurzame energie. Daarmee worden burgers een belangrijke factor in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Dit blijkt uit berekeningen die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) op verzoek van het FD heeft gemaakt.
Steeds meer Nederlanders zijn betrokken bij het opwekken van energie, vaak via een burgercoöperatie die lokaal duurzame energie opwekt. Het aantal coöperaties groeit snel en ligt momenteel op bijna 300 in heel Nederland. De berekeningen van ECN laten zien dat deze trend ook in financiële zin van betekenis is. Met de investeringen dragen burgers ook bij aan het behalen van de doelstelling dat Nederland in 2020 14% van de energie duurzaam opwekt tegen 4% nu.

2. Zorg werkt vaker samen

Zorginstellingen werken steeds vaker met elkaar samen. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn al 120 nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan. In heel 2011 waren dat er nog 97. „Trend daarbij is dat die samenwerking vooral in netwerken van huisartsen, ziekenhuizen en thuiszorg plaatsvindt. Zij vormen steeds vaker één keten. Het aantal fusies nam het afgelopen half jaar juist af.”
Dat zegt Stephan van de Vusse van adviesbureau JBR. Hij baseert zich op een eigen inventarisatie. Als voorbeeld van een netwerk „dat over alle zorginstellingen heen ligt om zo de beste zorg voor de patiënt te creëren”, noemt hij Parkinsonnet, waarbij neurologen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, logopedisten, diëtisten, ergotherapeuten en psychosociale zorg in één keten zitten.

3. V&D wil zichzelf redden

Hoe zet je een merk dat hard terugloopt weer in de markt? Je gaat iets nieuws doen. En daarom gaat V&D zelf kleding op de markt brengen. Eind oktober eerst een jurkenlijn, gevolgd door een lijn die gebaseerd is op marinekleding.
"Dit is het moment om te vertellen dat ik een pak aan heb van een van onze eigen merken", grijnst V&D-directeur Mark McKeon in Trouw. Een paar jaar geleden moesten grote A-merken het geplaagde warenhuis uit het slop trekken, nu hoopt McKeon dat de eigen merken V&D eindelijk winstgevend zullen maken.
Hoewel het warenhuis langzaam maar gestaag uit een diep dal lijkt te klimmen, maakt de keten in het jaar van haar 125-jarig bestaan nog steeds geen winst. In 2010 kocht durfinvesteerder Sun Capital de warenhuizen. Toen hoopte McKeon nog binnen twee jaar een winstgevend bedrijf te leiden. "Maar we zijn nu halverwege", moet de directeur toegeven

4. Virgin Money geïnteresseerd in filialen RBS

Virgin Money, onderdeel van het Virgin-imperium van miljardair Richard Branson, heeft zich bij Royal Bank of Scotland (RBS) gemeld als potentiële koper van 316 filialen van de Britse bank. 
Dat melden diverse Britse media zondag. Vorige week ketste een 2 jaar oude overeenkomst tussen de Spaanse bank Santander en RBS alsnog af.Santander zou de bankkantoren overnemen voor 1,65 miljard Britse pond (2 miljard euro), maar zag er onder meer vanwege problemen op IT-gebied van af.
Virgin Money, dat vorig jaar Northern Rock overnam, zou niet de enige partij zijn met interesse voor de filialen van RBS. Lord Levene, voormalig topman van Lloyds Banking Group en oprichter van investeringsmaatschappij NBNK, zou ook tot de gegadigden behoren.

5. De Jager: Grieken moeten snel hervormingen doorvoeren

Minister Jan Kees de Jager waarschuwt de Grieken nog maar een keer: Griekenland moet zo snel mogelijk zijn economische hervormingsplannen doorvoeren. 
"Wij verwachten dat Griekenland de hervormingen doorvoert zonder verder uitstel", zei De Jager in een interview met persbureau Bloomberg. "Ja de maatregelen zijn pijnlijk, maar het is erg belangrijk dat de Grieken de hervormingen doorvoeren." De Jager is momenteel in Tokio bij de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
De Jager zei verder dat een Spaanse aanvraag voor noodhulp niet aan de orde is. "Spanje voert momenteel veel hervormingen door en neemt strikte bezuinigingsmaatregelen." Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde de kredietwaardigheid van Spanje afgelopen week tot een niveau boven junkstatus. "Spanje verzet erg veel werk. Het zal even duren voordat we de positieve effecten daarvan terugzien."

6. Youtube scoort megahit met vrije val

Het kan niet op vandaag voor de Oostenrijker Felix Baumgartner. Aan het rijtje hoogste parachutesprong - hoogste man in een luchtballon - eerste man die in een vrije val de geluidsbarrière doorbrak - kan nu worden toegevoegd: populairste-live-webvideo-aller-tijden.
Op het spannendste moment van zijn recordpoging, het moment dat hij daadwerkelijk uit een luchtballon stapte op 39 kilometer hoogte, bekeken 8 miljoen mensen tegelijkertijd de stunt. Dat is werkelijk een verpulvering van het oude record. Dat werd gevestigd tijdens de Olympische Spelen van Londen, en stond op 500.000.
De originaliteit van de stunt en het feit dat op weinig televisiezenders wereldwijd werd uitgezonden, zullen hebben bijgedragen aan het succes. Sponsor Red Bull zal tevreden zijn.

Tot zover de Sprout update van 15 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!