Verliezen om te kunnen winnen

Minister Schippers zei het zo tijdens de uitreiking van de Prix Veuve Clicquot voor de Zakenvrouw van het Jaar: 'In Nederland wordt nog te vaak negatief gekeken naar het failliet gaan van een bedrijf, terwijl ook, en wellicht misschien juist, bij die gebeurtenis een ondernemer de meeste ervaring op doet.'


De reacties op de opmerking van Schippers waren verdeeld. Sommigen vonden het ongepast dat de minister sprak over faillissementen tijdens de feestelijke uitreiking van een prijs die juist in het teken staat van succesvol ondernemerschap. Zelf sta ik er verdeeld in. Als mentor bij Startupbootcamp Amsterdam en Rockstart en ook bij de gesprekken die ik voer vanuit venture capitalbedrijf Peak Capital spreek ik vaak met jonge ondernemers. Soms zijn de starters inderdaad bang voor de gevolgen als het misgaat. Dat zorgt soms voor terughoudendheid: ze kiezen er dan voor om part-time te gaan ondernemen, zodat ze de zekerheid houden van een vast inkomen.

Er vol voor gaan

Sprout ChallengerdayHeleen Dura - van Oord spreekt tijdens Sprout Challengerday, op 31 oktober 2013. Zorg dat je erbij bent! 

Maar keuzes gemaakt uit angst zijn vaak niet de beste. Als jij als bedenker en oprichter van een startup er niet vol voor gaat, hoe kun jij dan een investeerder overtuigen om te participeren in je bedrijf? Nou pleit ik er ook weer niet voor om de sprong in het diepe te wagen met je ogen dicht, een grondige voorbereiding moet natuurlijk altijd onderdeel zijn van je ondernemingsplan. Maar desondanks blijft je toekomst als ondernemer ongewis. En laten we eerlijk zijn: dat is toch juist het spannende?
 

Snel schakelen

In mijn eigen bedrijf DQ&A zie ik nog elke dag, terwijl we al 12 jaar bestaan, dat de waan van de dag soms heftige impact kan hebben. Trends, veranderende wensen van adverteerders, je moet er maar op kunnen inspelen. De laatste jaren willen steeds meer adverteerders digitale marketing alleen nog maar op basis van performance inzetten: voor elke euro die ze uitgeven willen ze 2 euro overhouden. Een advertentie op internet moet ze een lead, conversie of sale opleveren. Dat was snel schakelen: omdat wij deze kennis niet in huis hadden, besloten we tot de overname van Adsimilis, een Amerikaans/Nederlands bedrijf dat juist in dit performance basedsegment hard groeide.

Bleeders vreten aandacht

Maar sommige keuzes pakken niet goed uit. Verkeerde mensen op sleutelposities, failliete klanten, tegen beter weten in een vestiging openhouden in een land met een te kleine markt, te veel concurrentie en hoge kosten kent (Zweden): ik weet nu dat bleeders relatief de meeste aandacht krijgen in een bedrijf, terwijl alle tijd en aandacht juist zouden moeten uitgaan naar de bedrijfsonderdelen waar wel groei en kansen liggen.
 

Toegeven dat je ernaast zat

Want het mooie van ondernemer zijn is dat je soms vol overgave en vertrouwen ergens instapt om er later achter te komen dat dat de verkeerde beslissing was. En dat hoeft niet meteen een faillissement tot gevolg te hebben. Soms betekent dat ook afscheid nemen van een werknemer of na een half jaar besluiten dat de samenwerking toch niet de synergie oplevert die beide partijen hadden verwacht. Het is lastig als je moet toegeven dat je ernaast zat. Maar langer doormodderen betekent naderhand nog meer rommel opruimen. Kostbare tijd die je liever besteedt aan het verder uitbouwen van je bedrijf.

Verkeerde keuzes brengen je verder

Bij sport is de weg ernaartoe vaak net zo belangrijk als het uiteindelijke doel. Bij ondernemen is dat niet anders. Je moet een paar finales verliezen om er één te winnen is een vaak gehoorde uitspraak uit de sportwereld, en zo heb ik dat zelf ook ervaren. Ik was als ondernemer nooit zo ver gekomen zonder af en toe verkeerde keuzes te maken.

Ik ben heel benieuwd naar jullie kijk op de uitspraak van minister Schippers.
Zie jij de voordelen in van failliet gaan?