Verover het buitenland

Het bedrijf is opgebouwd en de buitenlandse markt lonkt. Maar in je eentje naar China of Polen trekken om contacten aan te boren, kost veel tijd en moeite. Samen sta je sterker.

Met andere Nederlandse bedrijven het buitenland verkennen is erg nuttig. Instanties als de EVD organiseren regelmatig handelsmissies naar andere landen. 

 

Kees Schouten (59), directeur van Kendix International Textiles is net met twee missies meegeweest. In Polen leverde dat wel het gewenste resultaat, een distributiepartner, op, in Spanje niet. Daarvan heeft hij geleerd. “Cruciaal voor een positief resultaat is het scherp formuleren van je doelen.”

 

Een andere manier om contact te leggen met buitenlandse partijen is door een handelsagent in te schakelen. Deze persoon is vaak in het land van bestemming werkzaam en heeft al de contacten zodat u niet meer hoeft te zoeken. Andere manieren van contacten opdoen in het buitenland staan netjes op een rijtje op de site van kvk (kopje 'contacten leggen') . 

 

Uiteraard hebben Amerikaanse, kleine ondernemers ook baat bij handelsmissies. Lees er een inspirerend verhaal over in de New York Times. Meer weten over exporteren? Ga dan eens naar ons eigen Export ABC, een goede basiscursus over de do's en don'ts van ondernemen in het buitenland.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!