Victor Muller eist 2,4 miljard van GM

Ondernemer Victor Muller eist namens Spyker en dochterbedrijf Saab Automobile 2,4 miljard euro van het Amerikaanse automobielbedrijf General Motors. General Motors had volgens hem het faillissement van Saab kunnen voorkomen.

Saab Automobile werd eind vorig jaar failliet verklaard. Spyker denkt dat Saab met behulp van een investering van het Chinese autobedrijf Youngman gered zou zijn. Maar GM zou zijn intellectueel eigendom niet hebben willen afgeven, omdat het geen concurrentie op de Chinese markt duldde. GM sprak tegenover persbureau Reuters van ''ongegronde beschuldigingen'' waartegen het bedrijf zich met kracht zal verdedigen.

Spyker denkt dat de handelswijze van General Motors als illegaal te bestempelen is. Volgens Spyker had GM daarbij 'de directie de opzettelijke intentie' om Saab bankroet te laten gaan. Muller heeft Patton Boggs uit Washington ingehuurd om de zaak af te handelen. Het advocatenbureau is het afgelopen halfjaar bezig geweest met de voorbereidingen.

Externe geldschieter

Muller zei in een toelichting dat de hoogte van de schadeclaim een inschatting is van de waarde van Saab als de redding wel was doorgegaan en de schade die Spyker heeft geleden door het faillissement. Spyker nam het toen al op de rand van de afgrond balancerende Saab begin 2010 over.

Omdat Saab failliet is, betaalt Spyker de kosten van de rechtszaak. Muller raamt de kosten op 1 tot 2 miljoen dollar, mocht de procedure lang duren. Daarbij wordt het financieel ondersteund door een externe geldschieters, wiens naam Muller niet bekend wilde maken. Het zou volgens hem niet om Vladimir Antonov gaan.

Als er schadevergoeding uitgekeerd wordt, dan eist Spyker een "substantieel deel" van de schadevergoeding. De topman van Spyker schat de kans van slagen hoog in. "Een bekend advocatenkantoor als Patton Boggs zou deze zaak niet aannemen als ze dachten dat er geen zaak in zat.''

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!