Video: Ondernemerslessen van Willem van Kooten

Topondernemer Willem van Kooten is zijn humor nog niet kwijt. Op geheel eigen wijze presenteert hij zijn succesformule voor ondernemerschap. Over de vier T's en doorzetten tot je erbij neervalt.

Willem van Kooten, ook wel Joost den Draaijer, is oprichter van platenlabel Red Bullet en eigenaar van meerdere ondernemingen. Waaronder radiozender Arrow, een buizenfabriek in IJsland, een waterbron in Drenthe en een muziekuitgeverij in de VS. Verder is Van Kooten investeerder in Infostrada en is druk bezig met het opzetten van een golfresort in Portugal.

Van Kooten blikt terug op zijn carrière en vertelt u hoe hij zover is gekomen.

 

 

Terugblik


1961 Joost
Ik begon als copywriter voor commercials bij radiozender Veronica. Een bijbaantje. In de zomer van dat jaar moest ik ook diskjockeys vervangen. Ik studeerde op dat moment Nederlands aan de VU en in de studentenwereld was radiopiraterij niet geaccepteerd. Toen mij werd gevraagd onder welke naam ik als dj zou draaien zei ik: ’Joost mag het weten’. Dat is toen vanzelf Joost den Draaijer geworden.

1964 Eddy Becker
Het ging niet goed ging met Veronica. En ik zat vol met creatieve ideeën. Uiteindelijk mocht ik mezelf bewijzen als programmaleider. Ik bedacht jingles, - 192 een goed idee, luister mee naar Veronica -, horizontale programmaring - waaronder bijvoorbeeld elke ochtend Eddy Becker, de man met de wekker - en de top 40.

1968 Red Bullet
Er waren mij ooit aandelen toegezegd, als het goed zou gaan met Veronica. Sinds ik programmaleider was, ging het beter met Veronica. Maar aandelen kreeg ik niet. Wat doe ik hier dan nog, dacht ik. In april startte ik mijn eigen platenmaatschappij Red Bullet en muziekuitgeverij Nanada Music. Op die manier was de productie en exploitatie van muziek in één huis ondergebracht. Achteraf gezien ben ik blij dat ik op dat moment ben weggegaan bij Veronica en fulltime ondernemer ben geworden.

1971 Explosie
Op 15 mei ontploft er een bom op het schip van radio Noordzee, waar ik werkzaam was. Dat ging mij te ver. Een paar maanden later ben ik opgestapt.

1981 Nummer één
De Beatles medley getiteld Stars on 45, met daarop onder andere een coverversie van Venus (Shocking Blue) scoorde een nummer 1 hit in de Verenigde Staten. Dat succes kan ik met vier woorden verklaren: talent, toewijding, tijgeren en timing. Precies in die volgorde. Je moet eerst een verschrikkelijk goede plaat in handen hebben. Daarna is het hard werken, je product promoten. Ofwel, plaatje onder de arm en het vliegtuig in, naar Amerika.

1992 Algarve
Ik begon met de ontwikkeling van Castro Marim Golf. Mijn timing was goed. De snelweg ging net open en de brug over Guadiana was klaar. Sindsdien is het oostelijke deel van de Algarve een van de meest bezochte gebieden in Portugal.

1996 Volendam
Infostrada, het grootste sportdatabureau in de wereld werd opgericht. Persbureaus als Reuters en AP hebben we als klant. Zo houden we bij welke records er zijn gevestigd. Bijvoorbeeld de voetbalclub die het recordaantal wedstrijden achter elkaar heeft verloren. Dat is Volendam geweest, met 14 wedstrijden die ze achter elkaar verloren. De 15e wedstrijd speelde het elftal nota bene gelijk tegen Ajax. Ik heb iets met lijstjes. Samen met vrienden schreef ik als kind alle automerken en types op die ik zag, met kenteken!

2007 Internetradio
Ik ben op zoek naar oude opnames van mijn werk als Joost den Draaijer, voor mijn internetradiozender Joost FM. Alleen al voor Hilversum 3, heb ik 3.000 uur live radio gemaakt. Het bizarre is dat daarvan het minst bewaard is gebleven. Van het oude Veronica zeeschip is maar 20 à 30 uur teruggevonden. Terwijl ik daarvoor ook enkele duizenden uren radio heb gemaakt. Er moet dus nog veel meer zijn.