VNO-NCW: Er komt nog een credit crunch aan!

Ondernemersnieuws vandaag: banken gaan mogelijk nog meer bezuinigen op bedrijfsleningen, waarom Harley-Davidson niet innoveert, en hoe YouTube een 'echt' tv-station wordt.

1. VNO-NCW vreest voor nog minder MKB-leningen   

Hij heeft het al menig maal geroepen, maar nu komt hij ook met cijfers. Je zult binnenkort nog minder makkelijk een bedrijfslening kunnen afsluiten, zegt Bernard Wientjes in het Financieele Dagblad. De voorzitter van het werkgeversclubje heeft laten uitrekenen hoeveel banken aan extra kapitaal nodig hebben om aan de nieuwe Europese kapitaalseisen te voldoen. Ze komen 200 miljard euro te kort. Volgens hem is het voor banken dan een no brainer om de minder langlopende hypothecaire leningen en riscovolle kredieten voor ondernemers af te schaffen. 

2. Vernieuwing gaat te langzaam bij Harley-Davidson 

Althans, dat is de conclusie van het Amerikaanse zakenblad Fortune. De aan de beursgenoteerde motorfabrikant heeft het de laatste jaren zwaar gehad. De maker van bikes is te afhankelijk van zijn typische nostalgische modellen en richt zich op een eenzijdige doelgroep: oude mannen en hun motorclubs en mannen die te vaak naar de film Easy Rider hebben gekeken. De motorbouwer probeert sinds enkele jaren meer vrouwen, minderheden en ook jongere mannen voor het merk warm te krijgen, maar slaagt daar nog niet in,  zegt Fortune. Meer weten? Lees Zo werd Harley-Davidson groot.

3. Peter van Merksteijn botst met werknemers over sluiting staalfabriek  

De Twentse metaalondernemer en autocoureur wil één van zijn fabrieken sluiten en zet daarmee kwaad bloed bij werknemers, schrijft Quote. Hij wil namelijk tachtig van zijn werknemers ontslaan. In tegenstelling tot een eerdere ontslagrond in 2010 is de ondernemer nu echter niet bereid een 'goede ontslagregeling' te bieden. Het bod zou zo'n één miljoen euro te laag zijn. "Dat is ongeveer een halve raceauto", merkt een vakbondsman verbitterd op.    

 4. De techbedrijven met de hoogste marktwaarde

Businessinsider stelde ook dit jaar weer de Digital Top 100 samen: een ranglijst van niet-beursgenoteerde techbedrijven gemeten naar geschatte marktwaarde. Interessant: de Chinese webshop/marktplaats Alibaba.com staat op nummer 1. Het bedrijf heeft een geschatte marktwaarde van 40 miljard dollar. Op nummer 2 staat Bloomberg (35 miljard dollar), die leverancier is van financiele data en dataterminals. Twitter is zo'n drie miljard dollar minder waard dan vorig jaar en neemt de derde plek in: 5,25 miljard dollar. Dat is tevens minder dan vijf procent van het bedrag waartegen Facebook naar de beurs ging in mei. Nog maar even uitstellen die beursgang dus. 

5. 'Gemeenten werken toch niet mee aan sloopfonds kantoren'   

Er staan in Nederland veel te veel kantoren leeg. Beleggingmaatschappijen, projectontwikkelaars en verhuurders, allemaal zitten ze met hun pandjes in de maag. Begin deze zomer is er tussen hen en gemeenten een afspraak gemaakt over het oprichten van een zogeheten sloopfonds. De pijn wordt tussen partijen verdeeld. Grote gemeenten, zoals Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch en Helmond, keren zich echter tegen het convenant. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad. Het fonds zou volgens hen namelijk tot nog hogere kantoorprijzen leiden.  

6. YouTube wordt nog een 'echt' tv-station

Gisteren vond het eerste Amerikaanse verkiezingsdebat plaats tussen presidentskandidaat Mitt Romney en president Barack Obama. Zoals altijd wordt zo'n debat door een journalistieke hoogvlieger van één van de grote tv-zenders geleid en op alle grote zenders in Amerika live uitgezonden. Het hanengevecht was dit keer echter ook live te volgen op YouTube, dat daarvoor een samenwerking in met ABC News aanging. Dit is volgens Handelsblatt een teken dat de Google-dochter zich steeds richting een 'normale' zender aan het gedragen ontwikkelen. De grappige amateurfilmpjes maken volgens de Duitse krant plaats voor professionele uitzendblokken. Zo kopen beroemde popsterren, sporters en grote entertainmentbedrijven steeds vaker 'zendtijd' op site. 

7. En dan dit: Griekse regering investeert in autosport

Dit is natuurlijk koren op de molen van Griekenland-bashers. Er moeten miljarden euro's bezuinigd worden in het noodlijdende euroland, maar wat doet de Griekse regering? Die investeert in de Griekse autosport. Er wordt 28,9 miljoen euro vrijgemaakt voor het ondersteunen van de bouw van een racecircuit in Xalandritsa, nabij de haven van Patras. Dit lijkt een geval van verkeerde prioriteiten stellen.

Tot zover de Sprout update van 4 oktober 2012 . Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!