Wall Street lager na besluit Fed

NEW YORK (ANP) - De beursgraadmeters op Wall Street zijn woensdag met verliezen geëindigd, nadat de Federal Reserve bekendmaakte het economische stimuleringsprogramma helemaal af te bouwen. Daarmee deden de beurzen in New York een stapje terug, na de flinke winsten een dag eerder.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 16.974,31 punten. De brede S&P 500 verloor 0,1 procent tot 1982,30 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte, mede door een stevige koersdaling van Facebook, 0,3 procent naar 4549,23 punten.

De Fed kondigde aan deze maand het steunbeleid geheel stop te zetten, zoals was verwacht. Begin dit jaar werd begonnen met het afbouwen van het stimuleringsprogramma, waarbij de Fed elke maand voor 85 miljard dollar aan obligaties opkocht. Dit programma werd vervolgens in stappen steeds verder verkleind. Het laatste deel van het opkoopprogramma van 15 miljard dollar komt nu ten einde.

Fed

De Fed herhaalde verder dat de lage rente nog geruime tijd onveranderd zal blijven. Tevens sprak de centrale bank zijn vertrouwen uit in het herstel van de Amerikaanse economie, ondanks de wereldwijde economische tegenwind.

Het aandeel Facebook leverde ruim 6 procent in. Het bedrijf achter het populaire sociale netwerk kwam dinsdag nabeurs met zijn kwartaalresultaten en waarschuwde daarbij dat de kosten volgend jaar stevig zullen toenemen. Verder voldeed de omzetprognose voor het lopende kwartaal niet aan alle verwachtingen.

Garmin

US Steel overtrof de verwachtingen wel met zijn cijfers en won 5,1 procent. Het staalbedrijf profiteerde onder meer van een verviervoudiging van de verkopen van gewalst staal.

Navigatiebedrijf Garmin schroefde voorbeurs zijn prognoses voor 2014 op. De concurrent van TomTom zag de omzet vorig kwartaal met 10 procent stijgen en boekte ook een hogere winst per aandeel. Die resultaten waren beter dan analisten hadden voorspeld. Toch ging het aandeel 5,7 procent omlaag.

Euro

Farmaceut Gilead Sciences daalde 2,4 procent, na de bekendmaking van teleurstellende cijfers over de afgelopen periode.

De euro noteerde op 1,2736 dollar, tegen 1,2753 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 82,26 dollar. Brent kostte 1,4 procent meer op 87,23 dollar per vat.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!