Wanneer moet je als bedrijf een adviesraad installeren?

Als ondernemer kun je veel, maar niet alles. Slimme entrepreneurs werken daarom samen met een raad van advies, om zo tot de beste keuzes te komen voor hun bedrijf. Wanneer begin je met zo’n raad?

Een raad van advies is in feite niets meer dan een groep relevante kenners, die je kan helpen om meer doelgerichte beslissingen te nemen als ondernemer. Als ondernemer weet je immers ook niet alles over markt waar je je in begeeft en welke consequenties bepaalde handelingen zullen hebben voor de marktpositie van jouw startup of scaleup. Zo’n raad geeft je vervolgens advies over de richting van het bedrijf: gaat deze de goede kant op, of moet je bijsturen?

Het draait hier om vrijblijvend advies, dus je houdt - in tegenstelling tot een raad van commissarissen - zelf alle touwtjes in handen. Wel is het nuttig om goed te luisteren naar wat jouw klankbord je vertelt over je zakelijke beslissingen. Mark Zuckerberg negeerde jarenlang adviezen van zijn adviesraad over de vermeende onveiligheid van gebruikersdata. Na het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij gebruikersgegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers werden gebruikt voor politieke doeleinden, leerde Facebook dat luisteren naar je adviesraad je veel kopzorgen kan besparen als bedrijf.

Wanneer beginnen?

Raad van advies of commissarissen?
Je kunt naast een adviesraad ook kiezen voor een raad van commissarissen. Kort gezegd komt het er daarbij op neer dat je een raad installeert met beslissingsbevoegdheid. Wanneer moet je dat doen? Arko van Brakel legt het je in 60 seconden uit.

Over de vraag wanneer je een adviesraad zou moeten beginnen, lopen de meningen uiteen. Zo is er een groep die ervoor pleit om meteen vanaf de eerste dag van je bedrijf te werken met een adviesraad. Op die manier werk je meteen met slimme koppen samen en weet je meer van de markt die je betreedt. Je hebt een klankbord van kritische kenners aan je zijde, die je keer op keer zal helpen om de juiste beslissingen te maken. Zo’n klankbord kun je uit je netwerk halen; vraag bevriende ondernemers om deel te nemen aan de adviesraad van jouw bedrijf.

Toch zijn er ook ondernemers die stellen dat je een adviesraad pas moet beginnen wanneer je bedrijf financieel goed op de kaart staat. Heb je je businessmodel op orde, ben je voorzien van een mooi rijtje klanten en ben je financieel stabiel? Dan is het tijd om samen te werken met slimme koppen die je kunnen helpen de extra stap te zetten om verder op te schalen.

Begin je adviesraad dus pas als je er klaar voor bent als ondernemer. Past het bij jouw manier van werken om direct advies te vragen bij derden, dan is het handig om zo snel mogelijk met een adviesraad samen te werken. Ben je meer een solist, dan kan het goed zijn eerst je bedrijf uit te bouwen tot een solide business. Let er wel op dat je niet in de Zuckerberg-val trapt en dus niet pas te laat of zelfs helemaal niet naar advies van derden luistert.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl