Week 15: Your Smart Butler

Iedere week zet Sprout één of meerdere startups in de spotlight. Wat doen ze anders de rest? En waarom worden ze onsterfelijk? Deze week vertelt Niek Kerkemeijer, medeoprichter van Your Smart Butler, waarom iedereen binnenkort drankjes bestelt met zijn app.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Niek Kerkekeijer (zie foto): " Samen met Pascal Waanders, een vriend van mij, zat ik in de zomer van 2010 op een druk terras en we wilden iets bestellen.
Het duurde echter zo lang voordat we onze bestelling konden doorgeven dat we zaten te bedenken hoe dit efficiënter zou kunnen.
We waren op dat moment allebei in het bezit van een Smartphone en vroegen ons af: "Hoe mooi zou het zijn als je met je eigen smartphone een bestelling zou kunnen plaatsen?"
De smartphone begon in 2010 aan zijn opmars en wij zagen volop mogelijkheden. Niet alleen voor de gasten om een drankje te kunnen bestellen, maar ook de toegevoegde waarde voor de horeca ondernemer. Binnen de horeca wordt het gebruik van Social Media steeds belangrijker, maar is men zoekende hoe Social Media op een goede manier ingezet kan worden. Belangrijk daarbij is dat juist de gasten hun ervaringen delen, zij moeten 'inchecken', tweeten, en op Facebook plaatsen hoe leuk en gezellig het is op het terras waar ze op dat moment zitten. Wij zagen de kansen en de mogelijkheden, maar dit zou ook betekenen dat er veel ontwikkeld moest worden.

Nadat het idee was geboren zijn we in gesprek gekomen met twee andere bekenden van ons, Arjan Haverkamp en Oskar de Waal, beiden technisch onderlegd. Zij waren meteen heel enthousiast en na een week was het eerste prototype gereed. Hiermee zijn we de markt op gegaan en kregen we enorm veel positieve reacties Voor ons was dit het startsein om er een echt bedrijf van te gaan maken en zo is Your Smart Butler als bedrijf geboren, waarin we met z'n vieren participeren."

Hoe ben je uniek en onderscheidend?

"Vanaf het begin waren wij het er allemaal over eens: Your Smart Butler moet staan voor eenvoud en laagdrempeligheid.
Daarom maken wij gebruik van 'slimme' QR-codes. Iedere bestellocatie (bijvoorbeeld een tafel) heeft een eigen unieke QR-code, waarin de exacte locatie (tafelnummer) is verwerkt.
Het enige wat je hoeft te doen is de QR-code scannen waarna een meertalige menukaart verschijnt en je vervolgens de bestelling kunt doorgeven.
Daarnaast verleiden wij de gasten om na het plaatsen van een bestelling hun ervaringen te delen via social media.
Als je Your Smart Butler wilt gebruiken mag er geen onnodige drempel zijn. Zo is het installeren van onze eigen App niet verplicht, maar kun je met iedere QR-reader je bestelling plaatsen.
Wil je optimaal gebruiksgemak, dan kun je natuurlijk de Your Smart Butler App installeren, zonder kosten en zonder je te moeten registreren. Naast terrassen is Your Smart Butler natuurlijk ook heel goed toepasbaar als Roomservice in Hotels, maar ook voor strandbedden, bowlingbanen, golfbanen, restaurants, poolcentra, bioscopen, noem maar op.

Ook voor de horecagelegenheid moet het gebruik van Your Smart Butler eenvoudig en laagdrempelig zijn, daarom koppelen wij nu al met de meest gebruikte kassasystemen in de horeca waardoor bestellingen binnenkomen op de kassa en Your Smart Butler dus perfect aansluit op de reeds bestaande processen binnen de horeca.
Een kassakoppeling is overigens niet verplicht, Your Smart Butler biedt een overzicht van de geplaatste bestellingen welke eenvoudig is te benaderen via een webbrowser."

Hoe heb je dit gefinancierd?

"We financieren dit zelf. Daarover hebben we met z'n vieren goede afspraken gemaakt. De grootste investering is tijd, er is veel ontwikkeld en we moeten ook constant blijven doorontwikkelen.
Zo investeren we in het maken van de kassakoppelingen, de app, de website, brochures etc. We zijn samen een goed team met veel kennis en ervaring op verschillende gebieden, dus we doen heel veel zelf en waar nodig maken we gebruik van externe expertise."

Wat is julie verdienmodel?

"Ons uitgangspunt is dat we massa moeten creëren, daarom is ook het verdienmodel laagdrempelig.
Een horecagelegenheid kan al beginnen met 5 gratis QR-codes. Deze kan hij zelf aanmaken door zich op onze website te registreren. Op deze manier kan hij kosteloos gebruik maken van Your Smart Butler.
Is er op een gegeven moment behoefte aan meer QR-codes, dan hanteren we daarvoor een staffel, beginnend met 2 Euro per QR code per maand tot 0,50 Euro per QR-code per maand. Een vast bedrag dus, ongeacht hoeveel gebruik er van wordt gemaakt.
De eerste vijf QR-codes blijven echter gewoon gratis.

Your Smart Butler is zodanig opgezet dat het heel aantrekkelijk is voor resellers en ambassadeurs om Your Smart Butler aan te bieden. Huidige partners leveren, rondom Your Smart Butler, extra diensten met als groot voordeel dat zij klanten een totaaloplossing kunnen leveren. Daarnaast krijgen zij een aantrekkelijke vergoeding voor een eenmalige sales-inspanning. Het jaar 2012 zien wij als een jaar van ondernemerschap en innovatie, met Your Smart Butler geven wij het goede voorbeeld."

Wat zijn je ambities voor eind 2012 als het gaat om aantal gebruikers en omzet?

"Dit is voor ons een adoptiejaar, het jaar waarin de Smartphone een nog sterkere positie zal innemen en daarmee de behoefte aan bestellen met je smartphone zal toenemen. Het is moeilijk om exacte aantallen te noemen, maar wij hebben de doelstelling om dit jaar een paar honderd horecagelegenheden aan te sluiten. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat ook zeker lukken, zeker gezien het feit dat er veel vraag is vanuit de markt."