Weggehoonde ondernemer krijgt langzaam erkenning

Ondernemer Jo van de Pas biedt een koelingsdienst voor datacenters aan, die volgens hem door concurrenten 'is weggehoond'. Innovatiecentrum Syntens, de overheid en zijn voormalig werkgever steunen hem echter. "Ik zet de markt op zijn kop."

Na bijna veertig jaar ervaring met het inrichten van computer- en serverruimtes heeft zestiger Jo van de Pas niet bepaald het profiel van een 'datacenterbeunhaas'. Toch voelde de oud-consultant van Getronics, die sinds 2007 een eigen bedrijf runt, zich twee jaar geleden op de conferentie 'De week van de koude' zo wel weggezet. "Ik mocht vertellen over hoe mijn nieuwe dienst datacenters koelt. Maar in de lift werd ik door concurrenten vuil aangekeken en vroegen ze me waar ik in godsnaam mee bezig was. Bijna niemand wilde er toen nog aan geloven dat je gewoon met buitenlucht een datacenter kan koelen, in plaats van ingewikkelde en dure aircosystemen."

Een paar jaar later is dat beeld in ieder geval bijgesteld: buitenlucht kan prima datacenters koelen. Wanneer het buiten echt heet is, kan de koeling op peil gehouden geworden door waterverdamping. Zoeken op Google leert dat het fenomeen inmiddels bekend en geaccepteerd is. Zelfs partijen als Belgacom en Sun legden het idee in 2008 al voor, en daar reageerde onder meer de community van Tweakers positief op. Het verschil was dat de Brabander er ook daadwerkelijk een mechaniek voor ontwikkelde, in de vorm van een ventilatiesysteem met een open dak, en hiervoor drie octrooien vastlegde. "En mijn aanvraag voor een patent met Europese dekking loopt nog."

Voldoening

Het was het begin van een ondernemersavontuur van de oudgediende, die het na een dienstverband vanaf 1973 wel een beetje gezien had bij Getronics. "En uit mijn nieuwe hoedanigheid als ondernemer kan ik ook echt plezier putten. Ik haal voldoening uit de wetenschap dat mijn techniek de bedrijfsvoering van andere ondernemingen zowel duurzamer als goedkoper maakt. Waar je met conventionele koelingsmethodes een derde deel van het totale stroomverbruik kwijt bent, is dat met mijn oplossing nog maar zes procent. En de kosten per Kilowattuur gaan terug van zo'n 5 naar 1 eurocent", beweert Van de Pas.

Het door Van de Pas opgerichte DataCenter Infra Solutions, in de regio Tilburg, moet alleen nog wel de volgens hem 'zeer conservatieve markt' overtuigen. De steun van Syntens, die een video van de ondernemer online plaatste, en rijksdienst Agentschap NL, die met de energie-investeringsaftrek een subsidie aan hem toekende, levert natuurlijk nog niet de gewenste omzet op. Momenteel kan de onderneming nog maar een paar klantencases voorleggen, onder wie E-Quest, een automatiseringsbedrijf in Helmond. "Gelukkig zegt de eigenaar van dat bedrijf ook: 'Als ik het niet doe, dan krijg ik er spijt van. Hij kan in twee jaar tijd zijn hele investering terugverdienen en er bovendien subsidie bovenop krijgen. Op het moment staat de voor hem bedoelde installatie nog bij mij in de schuur, maar eind dit jaar, als de nieuwbouw klaar is, ga ik het uitrollen."

Erkenning

De ondernemer, die zijn bedrijf heeft opgezet met een banklening met zekerheidsstelling, zegt dat hij het financieel wel allemaal gaat redden. "Wat dat betreft heb ik al een spannendere periode achter de rug." Breed heeft Van de Pas het echter nog niet en om de kosten en de mankracht van een order te kunnen behappen, werkt hij het liefst met projectpartners. Zoals bijvoorbeeld vorig jaar bij de Rotterdamse hostingprovider SmartDC in de Van Nelle-fabriek, dat Van de Pas' concept DataCenterKoeling nu een jaar succesvol laat draaien en van plan is om al haar nieuwe uitbreidingen op deze techniek te baseren.

De dorpsbewoner probeert onder meer aan een groter netwerk van klanten en partners te komen via een geslaagde inschrijving bij het Tilburg Innovation Center, een incubator die groeibedrijven in de zorg- en ict-sector helpt met een definitieve doorbraak op de markt. Maar meer naamsbekendheid zou ook helpen, aangezien hij van zijn nieuwe vakbroeders geen aanbevelingen hoeft te verwachten. "Twee jaar geleden leek ik kandidaat gesteld te worden voor de Herman Wijffels Innovatieprijs, maar op het laatste moment werd mijn concept afgewezen. Het zou zich op de lange termijn nog niet bewezen hebben, terwijl dat nu juist toch een kenmerk van innovatie is?"

Van de Pas hoopt op meer erkenning van zijn vinding, als hij 3 november als finalist meedingt voor de prijs 'Ondernemer met het meeste lef' van de Brabantse Juniorkamer. "Uiteindelijk komt die acceptatie er ook zeker. Ik weet dat dat 'baasje energiezaken' bij Belgacom drie jaar geleden al geloofde in buitenluchtkoeling en ik weet dat de Microsofts en diverse andere bedrijven er ook al mee werken. In de tussentijd is Stichting Milieukeur een keurmerk voor datacenterkoeling aan het opzetten, waarvoor ik eerder al een haalbaarheidsonderzoek uit heb laten voeren, want dat zou deze branche wel kunnen gebruiken."

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!