Werkgevers vrezen bezuinigingen

Ondernemersnieuws vandaag: werkgevers op de barricade tegen bezuinigingen overheid, een derde van de Nederlanders die liever eigen baas is en een onderzoek naar de effectiviteit van gesponsorde berichten op Facebook.

1. Werkgevers vrezen bezuinigingen  

De werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland laten van zich horen, zo blijkt uit een bericht in het Financieele Dagblad. In een brief aan de Tweede Kamer roepen het Rijk en de lokale overheden op een manier te bezuinigen die de noodlijdende, Nederlandse economie het minste schade wordt toegebracht. Volgend jaar komt het tekort volgens het CPB uit op 3,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Den Haag heeft afgesproken met gemeenten en provincies dat hun aandeel in het tekort niet meer dan 0,5 procent mag zijn. De kern van het pleidooi van de werkgevers: deze afspraak draait de economie de nek om, want gemeentes gebruiken het als excuus om nu iedere investering in bijvoorbeeld infrastructuur tegen te houden.  

2. Onderzoek effectiviteit adverteren op Facebook

Wat moet jij met Facebook? Is het de moeite waarde om er te betalen voor adverteren. Gewone advertenties leveren niet genoeg op, daarom heeft Facebook sinds een jaar het gesponsorde bericht in het leven geroepen. Z24 deed er een onderzoekje naar. Opmerkelijk: het kreeg vooral likes uit Azië. Lees er meer over bij Z24.  

3. 'Sportclubs zijn slechts bestuurde ondernemingen'

Nog maar de helft van de Nederlandse sportclubs staat er financieel goed voor, blijkt uit onderzoek van de Stichting Waarborgfonds Sport. Die heeft ongeveer twaalfhonderd sportorganisaties onderzocht. Vier jaar geleden had 63 procent van de onderzochte sportverenigingen de zaken nog goed op orde. Grootste fout: de clubs bouwen geen reserves op. 

4. 'Van der Valk liet pier Schevingen bewust op klippen lopen' 

Van der Valk heeft de pier in Scheveningen bewust failliet laten gaan. Dat meldt Omroep West. Een half jaar geleden heeft Van der Valk maatregelen genomen in de statuten bij de Kamer van Koophandel. Een verklaring die het moederbedrijf had ondertekend waardoor ze deels aansprakelijk was, is ingetrokken. Daardoor is het moederconcern niet meer aansprakelijk voor verliezen en onkosten. Van der Valk laat aan de omroep weten dat het geld in de BV’s op is en dat het moederconcern niet verantwoordelijk is.

5. De dood van de tussenpersoon

De Financiele Telegraaf breekt een lans voor de onafhankelijke tussenpersoon. Sinds 1 januari is er het provisieverbod. Dat betekent dat als jij een hypotheek of verzekering afsluit de adviseur je per uur moet betalen voor zijn dienstverlening. Het leidt ertoe dat banken en verzekeraars massaal overstappen over direct writing, zoals het direct verkopen van verzekeringen heet in de branche. Dit is een doodsteek voor onafhankelijke financiele tussenpersonen. Bij de Vereniging van Onafhankelijk Financieel Planners (VOFP) voorspellen ze dat er in het komende jaar een kaalslag in de branche gaat plaatsvinden.   

6. Een derde Nederlanders is het liefst eigen baas

Bijna eenderde van de Nederlanders zou het liefst eigen baas willen zijn. De meeste andere Nederlanders hebben liever een baas boven zich. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de Europese Commissie woensdag de resultaten bekend maakte. Nederland is niet veel meer of minder ondernemingsgezind dan andere Europese landen, afgaande op de cijfers. Het Europese gemiddelde: 37 procent wil zelfstandig zijn, 58 procent werknemer. Meer bij het Parool.

7. En dan dit: dit verdient Apple aan iTunes

Apple doet er geheimzinnig over hoeveel het nu eigenlijk omzet via iTunes-winkel. Per digitaal plaatje vangt het dertig procent van de prijs, is bekend. Een slimme analist rekende het nauwkeuriger uit. De iTunes-winkel is inmiddels goed voor twaalf miljard dollar per jaar, meer dan een tiende van de totale omzet. Is dat veel? iTunes bestaat nu bijna tien jaar. In 2004 was de total omzet 'slechts' acht miljard dollar. Je kunt dus met recht zeggen dat het product een hit is geworden.

 

Tot zover de Sprout update van 10-1-2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.