Winkeliers: aangifte? meh; Zaandam krijgt stroom uit planten

Ondernemersnieuws vandaag: groene stroom nu rechtstreeks van de boer dankzij Vandebron, Symbid crowdfundt zichzelf en bedrijven staan miljard rood bij de fiscus.

1. Derde winkeliers doet geen aangifte

Eén derde van de winkeliers doet na een inbraak, diefstal of ander strafbaar feit geen aangifte meer bij de politie. Belangrijkste reden van winkeleigenaren om af te zien van aangifte is dat het toch geen zin zou hebben. Een derde van de winkeliers zegt zelfs dat de politie hen actief ontmoedigt om aangifte te doen. Dat ontdekte onderzoeksprogramma Altijd Wat met een enquete onder ruim achthonderd winkeliers. Dit terwijl de politie verplicht is om elke aangifte op te nemen. Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en Transport en Logistiek Nederland pleiten ervoor dat aangiftes in de winkel worden opgenomen, zodat de winkelier geen afspraak hoeft te maken op het bureau. Ook willen de belangenorganisaties dat de getroffen ondernemer op de hoogte gehouden wordt van de aangifte.

2. Vandebron: groene energie rechtstreeks van de boer

Vandaag lanceert Vandebron een online marktplaats waar Nederlandse huishoudens direct hun duurzame energie rechtstreeks van de producent kunnen kopen. Hiermee gaat Vandebron de strijd aan met de traditionele energiebedrijven, om een einde te maken aan ‘sjoemelstroom’, zodat groene stroom daadwerkelijk groen wordt. Het bedrijf claimt hiermee een wereldwijde primeur. Vandebron is een initiatief van Remco Wilcke , Matthijs Guichelaar, Michael Fraats en Aart van Veller. Vandaag begint de voorinschrijving op de site, op 2 april start de dienst.

3. Symbid crowdfundt zichzelf

Crowdfundingplatform Symbid heeft binnen 6 dagen via haar eigen platform 200.000 euro opgehaald bij de crowd. Symbid had besloten tot de crowdfundingcampagne naar aanleiding van zijn Amerikaanse beursgang in december 2013. Mede-oprichter van Symbid Korstiaan Zandvliet: 'Ons netwerk wilde graag delen in de spanning van de beursgang, en dat zie je terug in de campagne. De hoogste investering bedroeg 10.000 euro en in totaal zijn er 362 investeerders bij betrokken. Dat geeft aan dat dit echt een investeringsronde van de crowd was, niet van de traditionele investeerders.'

4. Faillissementen in februari stabiel

In februari zijn 606 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard, 11 meer dan in januari. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend. Vooral in de handel (145), de financiële dienstverlening (88) en de industrie (78) gingen veel bedrijven kopje onder. Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk verschillen. Het aantal faillissementen ligt in elk geval nog op het dubbele van voor de crisis.

5. Zaandam krijgt stroom uit planten 

Plant-e, de startup waarmee Marjolein Helder en David Strik stroom halen uit planten, gaat de gemeente Zaandam van de groenst denkbare stroom voorzien. De planten moeten straatverlichting en een oplaadpunt voor mobiele telefoons gaan voorzien van elektriciteit. Onder invloed van zonlicht maken planten organische verbindingen aan. Een deel daarvan gebruikt de plant om te groeien, terwijl een ander deel wordt uitgescheiden via de wortels. Van dat laatste maakt Plant-e gebruik. Aan de wortels groeien van nature voorkomende bacteriën die deze verbindingen afbreken. Daarbij ontstaan elektronen, die Plant-e kan 'oogsten' en als - bescheiden - stroombron kan inzetten voor het opladen van mobieltjes of ledverlichting.

6. Bedrijven staan miljard rood bij fiscus

De fiscus heeft Nederlandse bedrijven in betalingsproblemen de afgelopen jaren voor ongeveer 1 miljard euro aan uitstel van belastingbetaling gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. De bedrijven maken gebruik van een bijzondere uitstelregeling die in 2009 als proef is ingevoerd en die in 2010 in alle stilte vast beleid is geworden. Het was een van de crisismaatregelen die het kabinet in 2009 nam om de fiscale druk voor het bedrijfsleven te verlichten. Door uitstel te verlenen loopt de Belastingdienst grote bedragen mis op het moment dat een wankel bedrijf toch failliet gaat. Ook wijzen curatoren op het gevaar van concurrentievervalsing. Bedrijven die wel netjes hun belastingpremies afdragen, zijn in het nadeel ten opzichte van bedrijven die uitstel hebben gekregen.

7. En dan dit: Candy Crush is 7,6 miljard waard

King Digital Entertainment, de maker van het smartphonespel Candy Crush, wil met zijn beursgang deze maand een half miljard dollar ophalen. De waardering waartegen dat moet gebeuren, is stevig: tegen de 7,6 miljard dollar vinden de eigenaren hun bedrijf waard. Terwijl het succes sterk afhangt van één spel (schuiven met fruit om rijtjes van drie te maken). De app was in 2013 wel de meest gedownloade en meeste omzet opleverende app ter wereld.

Tot zover de Sprout update van donderdag 13 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.